terepfutás,edzéstipp, motiváció,

5 ok, amiért tuti beleszeretsz a terepfutásba, ha egyszer kipróbálod

Forrás: Getty Images
Szeretjük a városi futóköröket, de ha egy napon valaki elcsal egy erdei útvonalra, előfordulhat, hogy nem térsz vissza többé az utcai futáshoz.

A terepfutás szórakoztató és változatos időtöltés. Egyetlen ok lehetséges, hogy erről mást gondolsz: soha nem próbáltad. Ha valóban ez a helyzet, szerintünk a lehető leghamarabb térj terepre és győződj meg a fenti állítás igazáról.

Ha azonban szükséged van további érvekre, amiért sorsfordítónak tartjuk a terepfutással való megismerkedést, íme öt:

1. Nincs autóforgalom, ergo jobb a levegő minősége, és zavartalanabb a haladás

Azaz igazság, hogy a legzöldebb, leggondozottabb városi park levegője sem ér fel az erdők adta levegő minőségével. De a városi futással másfajta kellemetlenség is járhat: például a figyelmetlen sofőrök miatt, akiknek köszönhetően hiába van szabad jelzése a gyalogos forgalomnak, soha nem árt az éberség a zebrákon való átkeléskor, ráadásul az egész járdát elfoglaló emberek tömegét sem egyszerű olykor elkerülni. Ilyen az erdőben elvétve fordul elő, nem kell párszáz méterenként ritmust váltanod az akadályokon való túljutáshoz.

2. A terep „arca” mozgalmas és mindig változik

A városi futás leginkább olyankor szórakoztató, amikor másokkal űzöd, vagy új útvonalakat fedezel fel, ám könnyen egyhangúvá válhat. A terepfutás – ezzel ellentétben – még ha gyakran futsz azonos útvonalon, akkor is sok új ingert nyújt, ha másért nem, hát az évszakok változása miatt. De egy hátraarc után is totál mást fogsz látni magad körül. Olyan extra évszakok, mint például a tavasz, amikor megjelennek az első zsenge zöld levelek, vagy az ősz, amikor pedig varázslatos színekbe öltöznek a fák, semmihez sem fogható képekkel ajándékoznak meg. Ha terepen futsz, több figyelmet igényel a mozgás, különösen akkor, ha még nincs nagy rutinod az erdei ösvényeken való haladásban és ismeretlen útvonalakon jársz.

terepfutás, terepfutás előnye, terepfutó, erdő, ösvény, trail running
Forrás: Getty Images

3. Hallod a természet hangjait, mert nincs, ami elnyomja

A légzéseden, a futólépteiden és a kulcsod zörgésén túl rengetegféle „zajt” fogsz hallani magad körül. Nem vitás, hogy egynémely megdobja a pulzust rendesen, ilyen például, amikor a rigók továbbugranak jöttödre a bokor alatt, de az első hangra még nem észleled őket, csak a hangot. De hogy micsoda madárzaj van reggelente, tényleg csak az tudja, aki terepen fut. Nem is igen fog felmerülni, hogy zenével vagy podcastokkal a fülesedben nyomd el az erdő hangjait, mert a város zajai után, simítja a lelket is.

4. Kint futni és a természetben futni között nagy különbség van

Van az a típusú edzés, amire minimális időt tudsz szánni és megejted a közeli parkban – teljesen rendben van, mert erre van lehetőség. És van az a futás, amikor elhagyod a civilizációt és órákra beleveted magad a sűrű rengetegbe. A városban megcsinálod az edzést, az erdőben megéled az edzést. Másfajta terhelést kapsz fizikailag, de lelkileg is. Amikor kiérsz az erdőből, jó lehet kívülállóként tekinthetsz a városra, a forgalomra, a mesterséges hangzavarra, ami lehet kifejezetten kellemetlen is a hosszú, csendes órák után. De lesz egy új felismerésed is: a város a szükséges közeg, az erdő pedig a hely, ahová te is jól illesz.

5. Fizikailag is erősebbé válsz

Hiába futsz lassabban, a terhelés mértéke mégis nagyobb lehet, mint mikor síkon futod ugyanazt a távot. A városi futások során, a sík útvonalakon a lábad minden egyes lépésnél szinte ugyanazt az ingert kapja és adja tovább, terepen azonban az érzékelés finomodni kezd, mert az eltérő talajfogás miatt, lépésenként másként kapcsolódsz az ösvényhez. Erősödni fog a lábfejed összes pici izma, a bokád stabilabb lesz, az egyensúlyérzékelésed kifinomultabb. Alkalmazkodik a szervezeted megannyi érzéke az új, természetből jövő ingerekhez.