maraton, maratonista, felkészülés,hosszú futás

5 ok, amiért majdnem minden futónak érdemes lenne legalább egyszer maratont futnia

Forrás: Szász Norbert
Sok futó „must do” listáján szerepel a maraton, de ezért vagy azért folyamatosan hátrébb kerül az elérendő futócélok között. Most például azért, mert élő versenyre ki tudja mikor lesz lehetőség eljutni, a virtuális eseményeket pedig nem mindenki tartja eléggé motiválónak.

Szeretnénk persze azt is leszögezni, hogy semmilyen kivetnivaló nincs a rövidebb célokban és abban sem, ha valaki megáll 10 km-nél vagy a félmaratonnál és soha nem jut el a maratoni célkapuig. De ha egyszer meghozod a végső döntést, mondjuk miért lesz neked nagyon, de nagyon jó!

#vegyélhazait: MSO Fitness – Magasított derekú mintás leggings / M-es méretben

#vegyélhazait: MSO Fitness – Magasított derekú mintás leggings / M-es méretben

NŐI LEGGINGS M-ES MÉRETBEN

“Olyan nadrág létrehozása volt a célom,  melyet – az egyedi tervezésen túl – akár az egész napos kényelem jellemez. Mivel tervezésnél figyelembe vettem az edzői és a tanítványi oldalt is, sikerült megvalósítanom. Nekem oktatóként a kényelem az egyik legfontosabb ismérv.” – Szabados Emese

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

Ha S-es méretben keresed, ITT találod

9341 Ft

10990 Ft

Új mentális kihívások elé állítod magad

Sokféle mentális csatát kell megvívni futóként. Ám egy rövidebb távon sokkal könnyebb átjutnod a nehéz szakaszokon. A maratonon azonban simán ütközhetsz a falnak akkor, amikor még akár egy bő óra futás áll előtted. Ekkor válik a verseny fizikai csatából mentálissá, amit, ha megnyersz óriási élményekkel gazdagodhatsz.

Az önbizalom növelése

Ha nem is teljesítesz további maratonokat, annak tudatában, hogy egyszer megtettél egy ekkora távot, magabiztosabban állhatsz oda más versenyek rajtvonalához. A rövidebb távok is lehetnek nagyon kemények, de amikor a futás kezd nehézkessé válni valami miatt, akkor képes leszel a maratonon szerzett tapasztalatokra támaszkodni és emlékeztetheted magad arra, hogy sokkal messzebbre el lehet jutni még úgy is, hogy nem minden tökéletes, ráadásul teljesíthető a táv a nehézségekkel együtt is.

maraton, hosszú futás, maratoni felkészülés
Forrás: Szász Norbert

Új dolgot próbálhatsz ki

A legegyszerűbb, ha soha nem lépsz ki a komfortzónából, ám hihetetlenül értékes élmény időnként azon kívül kalandozni. Egy maratont megtenni ijesztő lehet, az odavezető út pedig nagyon hosszú, ám ha eljutsz a célig futóként is gyarapszol, ráadásul lehet, hogy sokkal jobban passzol hozzád a maraton, mint a félmaraton vagy bármilyen rövidebb táv, de ezt csak akkor tudod meg, ha megpróbálod. Az első maraton után a második, a harmadik és így tovább, már jóval könnyebb lesz.

Meg tudod csinálni

Persze, hisz, ha annyi futónak sikerül évről évre világszerte, miért pont te lennél az, akinek nem megy. Nyilván megfelelően fel kell készülni a távra, kell előtte edzőversenyeken gyakorolni a frissítést, a tempót, a taktikát, de mindez tovább növeli a valószínűségét annak, hogy meg fogod csinálni!

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

A maraton az „A” verseny

Az a helyzet, hogy sokan tekintik (még nem futók is) a maratont a legkomolyabb futóeseménynek. Nem véletlen, hogy amint kiderül valakiről, hogy futó és szokott versenyezni, felmerül a kérdés: „maratont futottál már”? Persze tudjuk, hogy maraton előtt is sok izgalmas dolog történik egy futóval, sőt azt követően is. Ám, ha van benned affinitás arra, hogy fejlődj és bírod is a hosszú távokat, miért ne lehetnél te is egyike azoknak, akik erre a kérdésre egész egyszerűen „igennel” válaszolhatnak és hát lássuk be ezt a választ kimondani, nagyon, de nagyon jó érzés!