élvezetes gyorsítók, motiváció, kezdő futó,

4 mód, hogyan tedd szórakoztatóvá a gyorsító edzéseket

Forrás: Daniel Llao Calvet / Getty Images
Sok futó számra kötelező rossz a gyorsasági edzésmunka. Nyilván, hisz ki kell lépni a komfortzónából ahhoz, hogy elvégezd ezeket a futásokat.

Néhány apró változtatás azonban elég lehet ahhoz, hogy megváltozzon a hozzáállásod a tempós futásokhoz.

Fuss tempósabb szakaszokat a könnyebb edzéseken is!

Nem mindegyiken és persze nem végsebesség körüli tempót vagy sprintet kell nyomni. A legtöbb edzés az aerob zónában zajlik, ám ebben a zónában lehet bemelegítést is végezni és egész haladósan is futni, attól függően, hogy mennyire vagy edzett. A lényeg, hogy bemelegítés után próbálj egy rövidebb szakaszon tempót váltani, de csak úgy jól esően. Utána lassulj vissza a normál futótempóra. Ezt a hosszabb, rövidebb váltogatást megcsinálhatod többször is egy edzésen belül, ha jól esik. Az edzés végét könnyű futással zárd. Ne feledd, nem arról van szó, hogy nyomj egy kemény résztávot, amolyan ritmusváltásról van szó, miközben érzésre nem szabad, hogy megerőltető legyen a tempósabb szakasz.

Ez az edzéstípus nemcsak szórakoztató, hanem hasznodra is válik, mert segít a neuromuszkuláris pályák fejlesztésében, aminek köszönhetően minden alkalommal könnyebbé válnak a keményebb tempós futások. Ha strukturáltabb gyorsasági munkát végzel, képes leszel arra használni ezt a tanult készségét, hogy a nehezebb edzések természetesebbé váljanak és kevésbé hassanak úgy, mintha a futás büntetés lenne.

kezdő futó, gyorsaság, gyorsító edzés,
Forrás: Getty Images

Várj még a kemény gyorsítókkal!

Akkor lenne szabad elkezdeni gyorsítani, ha már eléggé felépítetted a neuromuszkuláris (ideg-izom) pályákat ahhoz, hogy a szervezeted kezelni tudja a gyors futásokkal járó fizikai erőfeszítést. A futók egy része túl gyakran kezd nagy intenzitású gyorsasági edzésmunkába, és ez kínzónak tűnhet a szervezet számára, nem mellesleg sérüléssel is járhat.

Ehelyett próbáld fokozatosan növelni a gyorsaságot azáltal, hogy finoman növeled a távot. Ahogy kezded erősebbnek érezni magad a táv növelése miatt, iktass be rövidebb váltogatásokat (gyors-lassú szakaszokat) a futásodba, néhány másodperces sprinteket, köztük lassú kocogásokkal. Ezek a futások is járhatnak némi kényelmetlenséggel, de az „erőlködés” közben azt kell érezned, hogy uralod a kényelmetlenség érzést, ami azt jelenti, hogy a szervezeted képességein belül dolgozol, ez nemcsak élvezetesebbé teszi, hanem csökkenti a túlzásba vitt edzést és a sérülések esélyét is.

Hagyd otthon az sportórád!

Megvan az ideje és a helye a sebesség, az idők és a távok nyomon követésének, de nem jó, ha kezdő résztávozóként csak ezekre az adatokra hagyatkozol és egyáltalán nem figyelsz a tested jelzéseire. Ha gyorsítómunkát végzel, a mozgásra és az erőfeszítésre kell összpontosítanod elsősorban, az óra számlapján látható adatok nem adják meg a nyugodt, irányított erőfeszítéstől mentes edzés lehetőségét. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy az óra lesz a kulcsa a gyorsaságod fejlődésének.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

Változtass a gondolkodásodon!

A gyorsmunka élvezete annak is köszönhető, hogy megváltoztatod a róla alkotott gondolkodásmódot. Amikor elindulsz egy gyorsasági edzésre, ahelyett, hogy arra gondolsz, bizonyos tempókat meg kell futnod, nézz inkább úgy az edzésre, mint egy lehetőségre, hogy kipróbáld magad, és megnézd, hol tartasz aznap. Ezt a tesztet nem tudod elrontani, egyszerűen csak kísérletezel. Ennek megfelelően lesznek napok, amikor saját magad is meglep majd a teljesítményed, más napokon pedig lehet, hogy lassabb leszel, de az sem főben járó bűn.

Ne feledd, a futás nem mindig könnyű és élvezetes, ha fejlődni akarsz! Sőt azaz igazság, hogy meg kell nehezítened a saját edzéseidet ahhoz, hogy gyorsabbá válj idővel. De mindez nem jelenti azt, hogy ne lehetne közben szórakoztatóvá tenni az edzéseket, reméljük neked is sikerül erre ráérezni!