futni, futás,

5 hónapja kezdett túrázni, ma már terepen fut 30 kg mínusszal Nagy-Németh Péter

Forrás: Nagy-Németh Péter
Ki mondta, hogy csak akkor lehet leadni egy komolyabb súlyfelesleget futással, ha tonnaszám gyűjtöd a kilométereket? Nagy-Németh Péter 5 hónapja kezdett mozogni, eleinte csak túrázott, most pedig már terepen fut 30 kiló mínusszal...

Nemrég, egy terepfutásról készült cikkünk alatt Nagy-Németh Péter mutatott egy előtte-utána fotót arról, hogyan festett idén márciusban és most. 5 hónap alatt döbbenetes változáson ment keresztül a 40 éves férfi, így megkértük, meséljen arról, mi és hogyan indította el a futás és a fogyás útján. Péter 5 hónap alatt 30 kilótól szabadult meg, ami nagyon soknak tűnik, mégis, egy nagyobb kezdő súlynál ez abszolút elképzelhető, ha szépen beindult a változás.

Most arról faggattuk Pétert, hogyan és miként vágott bele az új életmódba, mik segítenek abban, hogy kitartó legyen, és milyen javaslatai vannak kezdők számára. Érdemes olvasni egy újdonsült futó kezdő lépéseiről!

sport, edzés,
Forrás: Nagy-Németh Péter

Nagyon sokat fogytál - mennyi idő alatt hány kg ment le, és hogyan indult a dolog?

2021 márciusában kezdtem el túrázni. Napi szinten sétáltam a Pilisben 4-5K-t. Az volt a célom, hogy napi másfél órát mozogjak, 116 kg voltam akkor. A napi mozgás innentől mindig megvolt, egyre többet tudtam sétálni, és egyre gyorsabban haladtam.

Június közepe felé vettem észre, hogy vannak szakaszok, ahol már kocogok - lejtőkön, egyenes szakaszokon. Ekkor jött az ötlet, hogy mehetne akár a futás is, hiszen gyorsabb, mint a tempós séta, és sokkal több szép helyet láthatok közben. A feleségem persze azonnal reagált, hogy ez már terepfutás lesz, így normális holmik nélkül el se induljak futni. Most augusztus eleje van és a súlyom 85 kg, és futok, meg sem állok...

Mi a következő célod az edzéssel?

Idén szeptemberben leszek 40 éves. Már megterveztem a szülinapi 40 kilométeremet. Most erre gyúrok és életem első versenyére, a Pilis Trailre, ami szintén szeptemberben lesz.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Miért épp a terep? Eleinte voltak mélypontok, nehézségek?

Itt lakom a Pilisben, így adja magát. Mindig is szerettem túrázni, kirándulni. Annyi szép és csoda hely van itt, hogy még mindig csak ámulok, mikor felérek egy csúcsra, szirtre, és büszke vagyok, hogy ezt is megcsináltam, ide is felértem, és megyek tovább. Mélypont, nehézség? Ha az annak számít, hogy a GPS szerint kell lennie egy ösvénynek, útnak ott, ahol vagyok és nincs, na az nehézség és kissé bosszantó, de túlélem!

Mikor szakítasz időt a futásra?

3 pici gyermekem van; 5, 3 és 1 évesek. Ovisok, bölcsisek, mellettük két műszakban dolgozom egy cégnél. Ha délelőttös vagyok, akkor este, miután lefeküdtek a srácok, elindulok. Kezdetben 3K, majd az 5K ment fél óra alatt, most a 8K-t futom le 42 percen belül, 111m szintkülönbséggel.

Ha délutánra megyek dolgozni, akkor hajnali 4-kor kelek, 5-kor indulok és úgy lövöm be a távot, hogy reggel 7-re hazaérjek a napindításra. A feleségem mindenben támogat, így egy héten legalább háromszor be tudom iktatni a mindennapokba.

Mennyire figyeltél/figyelsz az étkezésre?

Tejfehérje allergiám van és 54 féle ételre vagyok érzékeny. A feleségem erre is figyel, és most már én is, nagyon.

Mi a célod kg-ban és távban egyaránt?

74 kg - ez az, amit szeretnék elérni és azt tartani edzésekkel. Ha pedig táv - nagyon szeretnék majd ultrázni, és tudom, ettől még nagyon messze vagyok, de dolgozom az ügyön!

Mi a legjobb tanács, amit kezdőknek adnál?

Hogy ne adják fel! Baromi jó, mikor átkattan az agyad és csak futsz és futsz. Van egy célod és azt eléred, na az király érzés!