kezdő futó, fekete köröm, bevérzett köröm, sportsérülés, sérülés, izomgörcs,

3 futósérülés, ami valójában nem is sérülés, de szinte biztos találkozol velük

Forrás: Getty Images
Minél többet futsz, annál valószínűbb, hogy nyomot hagynak az edzések valamilyen fájdalom formájában. Ám van három olyan jelenség, amivel simán futhatsz, mert bár nem kellemesek, de nem tartoznak a komoly futósérülések körébe.

Vannak köztük látványra egész rémisztő, éreztre igen kellemetlen, de mégsem vészes állapotok. Ezeket jó, ha tudod házilag kezelni, illetve még jobb, ha idővel a megelőzésre is ügyelsz.

1. Fekete és elhalt körmök

Nagyon gyakori jelenség futók körében, hogy a futás során megnyomódik a köröm, aminek többéle következménye lehet. Az egyik, ha csupán bevérzik, befeketedik a köröm, a másik pedig, ha le is esik. A körmök sérülése akkor következik be, ha a lábujj a cipő orrához nyomódik és megsérül a körömszövet, folyadék halmozódik fel a meglévő köröm alatt, ami nagy nyomást hoz létre. Ez a nyomás az, ami miatt a fekete lábkörmök nagyon fájdalmasak. A fekete szín annak köszönhető, hogy a vér kapillárisai megszakadnak a nyomás alatt. Ha hosszú ideig tart ez az állapot a köröm számára (például maratonokon, ultratávok teljesítésekor), akkor akár egyetlen futás után is leeshet.

Kezelés

Általában az a legjobb, ha a lábkörmöt úgy hagyod, ahogy van, ha nagyon kellemetlen a feszülés, nyomás steril tűvel - csak erős idegzetűeknek – a köröm alatt bevizesedett, hólyagszerű képletet ki lehet szúrni, általában vízszerű, olykor véres folyadék ürül és a nyomás azonnal megszűnik. Mindenképpen fertőtlenítsd a területet a „beavatkozás” előtt, azt követően pedig ragaszd le, nehogy fertőzés alakuljon ki a köröm alatt. Pár nap alatt elmúlik a kellemetlenség teljesen.

lábköröm, lábujj, fekete köröm, bevérzett köröm,
Forrás: Getty Images

Lehetséges megelőzés

A lábkörmök sérülésének megelőzésére a megfelelő cipő a legjobb gyógyír, ezért javasolják az utcai méretnél legalább 1 számmal nagyobb futócipő vásárlását. Ám azért ez nem ennyire egyszerű, mert hosszabb futások alkalmával bedagadhat a láb annyira, hogy nagyobb méret ide vagy oda, a futás végére biztosan irritált lesz a leghosszabb lábujj, sőt terepfutások során, ha sokat futsz lejtőn, elkerülhetetlenné válik a sérülés egy ponton túl. Ami még segíthet a jó futózokni, amely képes a nedvesség elvezetésére, ezzel csökkentve a fokozott hőképződést, dagadást.

A sérült köröm regenerálódásának időszakában nyugodtan futhatsz. Ha már nincs bevizesedve, felhólyagosodva a köröm alatt, valószínű fájdalomérzet sem zavarja az edzést. Vannak futók, akiknek aktív időszakában alig van ép körmük. Ezzel a problémakörrel tehát nem kevesen folyamatosan együtt élnek.

2. Fájdalom a lábfej tetején

A lábfejen fellépő fájdalom általában a lábujjakat kiegyenesítő inak gyulladása, ezek a lábfej tetején futnak, és feszítőinaknak nevezik. A sérülés klinikai neve extensor íngyulladás. Ezt az állapotot leggyakrabban a cipő túl szoros befűzése okozza, ilyenkor a fűző nyomáspontot hoz létre a láb tetején. Gyakran előfordulhat duzzanat, olykor csomó is tapintható valahol az ín felszínén.

A fekete lábkörmökhöz hasonlóan az extensor íngyulladás is rendkívül fájdalmas lehet, mivel az ín folyamatosan hozzáér a cipőhöz. Szerencsére a csomó és a duzzanat jelenléte ellenére ez a kellemetlenség nem túl súlyos.

futócipő, cipőfűző, szoros cipőfűző, laza cipőfűző,
Forrás: Getty Images

Kezelés és megelőzés

A leghatékonyabb kezelés a cipőfűző átkötése és meglazítása, különösen, ha zavaró a fájdalom. Arthur Lydiard kifejlesztett egy fűzőmintát, az úgynevezett létrafűzést, amely csökkenti a láb tetejére nehezedő nyomást azáltal, hogy nem engedi át a fűzőket a lábközépcsontok közepén. A gyulladás csökkentése érdekében jegeld a lábfejed. Ha az ín gyulladása csökkent, érintésre sem lesz érzékeny, innen tudhatod, hogy rendben vagy. Megelőzésként a legfontosabb, hogy a cipőfűzőt soha ne húzd feszesre a lábfej tetején megkötéskor, illetve a már említett létrafűzést érdemes alkalmazni akkor is, ha nincs gond.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

1495 Ft

1995 Ft

3. Görcsök és oldalszúrás

Mind a kettő olyan jelenség, amivel biztosan találkozik minden futó az edzések során. Kutatók úgy vélik, hogy az oldalszúrás valójában szintén görcs, ami a rekeszizomban vagy a rekeszizom szalagjaiban keletkezik. A jelenség pontos oka lehet az általános fáradtság vagy a túlzott igénybevétel, estleg valamilyen hiányállapot, akárcsak bármely más futás közben használt izom görcse esetén.

oldalgörcs, görcs, izomgörcs,
Forrás: Getty Images

Kezelés és megelőzés

A legtöbb hagyományos bölcsesség azt mondja, lassíts, nyújts, és várd meg, amíg a fájdalom alábbhagy. Remek tanács, ha éppen nem egy verseny vagy fontos edzés kellős közepén vagy. Ami futás közben kipróbálható megállás nélkül – bár lassítani így is kell - ha mély be- és kilégzéssel próbálod ellazítani az oldalszúrást. Egyéb izomgörcsöknél biztos, hogy csak a lassítás vezet célra, illetve szükség esetén a séta. Természetesen azért, mert egy edzésen begörcsölt például a combhajlítód, másnap ugyanúgy elmehetsz futni, viszont ügyelj a megfelelő visszatöltésre, regenerációra, pihentetésre, masszázsra és nyújtásra a futóedzések között mindig.