kedző futó, miért fuss, miért jó futni, 2021

Van legalább 21 oka annak, hogy 2021-ben futni kezdj!

Forrás: Todd Diemer / Unsplash
Egyike vagy azoknak, akik még nem futnak, de egy hajszál választ el attól, hogy idén elkezd? Hidd el, nem fogod megbánni, ha belőled is futó válik!

Még pedig azért nem, mert…

1. A futás mindig adja magát, amikor éppen nincs egyéb fontos tennivalód

A munkavégzésen, néhány otthoni teendőn, az étkezésen és hát valljuk be a tévénézésen kívül sok ember számára nincs különösebb tennivaló a délutánok során. A futás bárki számára, szinte bármikor elérhető elfoglaltság, ami ráadásul hasznos, sőt szerintünk szórakoztató is. Az sem baj, ha csak 30 perced van, mert akkor éppen 30 perccel mozogsz többet a semminél és bizony annak is van hatása, sőt eredménye.

2. Segít a jó szokások kialakításában

Gyakori, hogy a reggeli ébredés a „szundi” gomb nyomkodásával telik, mígnem 5 perced marad arra, hogy összerakd magad a munkába való indulásig? Sebaj, a rossz szokások arra valók, hogy jóvá alakítsd őket. Például úgy, hogy elkezdesz reggel, munkába járás előtt futni. Ez segíthet abban is, hogy úgy válj koránkelővé, hogy értelmes dologgal töltöd a reggelt, ráadásul, mire elindulsz dolgozni elmondhatod, hogy már csináltál valami hasznosat. Persze nem lesz könnyű, de jobb biztosan!

3. Belépsz egy új közösségbe

Ha nem csatlakozol közvetlenül futóközösséghez, akkor is egy tágabb közösség tagjává válsz, mert tuti, hogy idővel hozzád is eljutnak futók beszámolói, történetei, inspiráló fotói, új futók kérdései, amikre lehet, hogy majd éppen te fogsz válaszolni. Sőt, idővel az sem kizárt, hogy neked is lesz mondanivalód, mert egyre csak gyűlnek és gyűlnek az élmények. Ez olyan dolog, hogy akarod vagy sem, idővel behúz a futás egy csomó közösségi csoportba…

#vegyélhazait: Női sportmelltartó – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S/M

#vegyélhazait: Női sportmelltartó – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S/M

Patentduo nadrághoz illeszkedő sportmelltartó, méret: S/M

Ha L/XL méretben keresed, ITT találod.

A Slowfashion mozgalom magyar képviselője a “Patentduo” nagy gondot fordít a magas minőségre, hogy sport nadrágodat több évig is viselhesd.

PatentDuo új őszi mintája, a tropic minta, a minta speciálisan egyedileg tervezett, limitált darabszámban készül.

 

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

9500 Ft

4. Új oldalról ismerheted meg magadat

Lehet, hogy pont a hosszú távok valók neked, például egy félmaraton vagy maraton, mert jól bírod a monoton futásokat, de ezt csak akkor tudod meg, ha belevágsz, elkezded, kitartóan futsz jó pár hónapig és évig… Soha nem tudhatod, ha nem próbálod ki!

4. Úgy hozzászokhatsz, hogy idővel el sem tudod majd képzelni, hogy egykor nem futottál

Még ha eleinte küzdesz is, ha eléggé konokul gyűjtöd a kilométereket és persze az élményeket, ragaszkodni fogsz a rendszeres futásokhoz, mert annyira beleszeretsz ebbe a mozgásformába.

kezdő futó, miért fuss, miért jó futni
Forrás: Cam Adams / Unsplash

6. Ebben a pillanatban elképzelhetetlen, de idővel lehetsz akár első is futóversenyen

Jó nyilván nem egy több ezres, elit futók körében is népszerű versenyen, ám sok kicsi esemény van országszerte aszfalton és terepen. Lehet, hogy egyszer te fogod elsőként átszakítani a célszalagot, ami hidd el, bármilyen mezőnyben adatik meg, fantasztikusan jó érzés.

7. Minimális befektetéssel, maximális hozamra számíthatsz

A cipő, ruházat, sportóra és a versenyek persze pénzbe kerülnek, de maga a futás ingyenes és ahhoz, hogy elkezd, nem kell mindenféle holmit, kütyüt összevásárolni, elég egy alap futócipő, amit a kezdetben jó sokáig tudsz használni. Ha visszaosztasz egy nagyjából 20 ezer forintos futócipőt a bele rakható kilométerek számával, akkor megkapod, hogy 20 forintot fizettél egyetlen kilométerért, ha ezer kilométer után lecseréled, egy 10 kilométeres futás pedig mindössze 200 forintba kerül. Szerintünk ez igen jelképes összeg ahhoz képest, hogy milyen pozitívumokkal szolgál, ha hetente futsz például 3x10 kilométert.

8. Az edzőtermek zárva vannak

Jelenleg egyébként sincs sok egyéb lehetőség a mozgásra. Nem tudsz edzőterembe menni, sem uszodába, sem egyéb zárt térben zajló csoportos órára. A futás viszont adott most is ahhoz, hogy javíts a kondidon és ki tudja, lehet, hogy mire kinyitnak ismét a termek, már rá is kaptál annyira, hogy nincs kedved meghosszabbítani a bérletet.

9. Megtapasztalhatod, mi az a flow vagy másként runner’s high, amiről a futók oly gyakran áradoznak

A futók egy jelentős része azért is fut, mert egy idő után olyan kellemes mentális állapotba kerülnek a futástól, amit semmilyen más tevékenység során nem élnek át. Nagyjából olyan lelkiállapot ez, amikor azt érezzük, hogy kifutnánk a világból. A kezdeti lépések során ez persze olykor elképzelhetetlen, de nyugtasson az, hogy senki sem úgy kezdi futóként, hogy az első edzései során már flow élményben van része. A futás csúcspontjáért bizony meg kell dolgozni, de nem fogod megbánni egy percig sem az odáig vezető rögös utat, ha már elérted.

10. Esélyt kapsz arra, hogy izgalmas kalandokba keveredj

A futás sokfél típusát próbálgathatod, szóval ne az lebegjen a szemed előtt, hogy egy órán át körözni kell a helyi pályán. Vesd bele magad a terepfutás világába, fedezd fel a lakóhelyedet futva, olvass utána milyen az akadályfutás, ha van kutyád, indulj el vele, mert a kutyás futás is egészen más élmény, sőt az évszakok változásával is mindig lesz valami újdonság, nem beszélve arról, amikor már elkezded a távot komolyabban növelni. Mindez felfedezésre vár még számodra ebben a pillanatban, ami óriási lehetőség!

11. Kreálhatsz ebből az új hobbiból családi, baráti kihívást is

Meséld el minél több családtagodnak, ismerősödnek, kollégádnak, hogy futni fogsz, vond be őket minél inkább, hátha valaki hozzád hasonlóan kedvet kap. Vállalkozz amolyan exkluzív privát futóklub felépítésére, tuti sokan lesznek hálásak neked!

12. Az egyedüllét is teheti vonzóvá

Pont azok számára, akik már családdal rendelkeznek a futás lehet az egyedüli eltávolodási lehetőség a megszokott környezettől, amire miért ne lehetne szüksége még egy olyan embernek is, aki egyébként jól érzi magát a bőrében otthon. A futás által tehát időt nyersz saját magad számára, ami jó lehetőség arra, hogy átgondolj, megálmodj, kitalálj olyasmiket, amik foglalkoztatnak.

#vegyélhazait: MSO Fitness – Magasított derekú mintás leggings / M-es méretben

#vegyélhazait: MSO Fitness – Magasított derekú mintás leggings / M-es méretben

NŐI LEGGINGS M-ES MÉRETBEN

“Olyan nadrág létrehozása volt a célom,  melyet – az egyedi tervezésen túl – akár az egész napos kényelem jellemez. Mivel tervezésnél figyelembe vettem az edzői és a tanítványi oldalt is, sikerült megvalósítanom. Nekem oktatóként a kényelem az egyik legfontosabb ismérv.” – Szabados Emese

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

Ha S-es méretben keresed, ITT találod

9341 Ft

10990 Ft

13. Térképezd fel, milyen fejlődési útra van kilátásod kezdő futóként

Teljesen új vagy futóként, nem olyan bonyolult utánanézni annak, hogy mik a lehetőségeid, milyen távokat érdemes rövid időn belül meglépned, milyen edzéstervek mentén optimális egy friss futó egészséges fejlődése. Nem titok, hogy látványos fejlődésre számíthatsz akkor, ha kellően kitartó vagy. Rengeteg reális célt találhatsz már ebben a pillanatban is, amikre érdemes támaszkodni, mert jóval izgalmasabbá tehetik a mindennapok edzéseit.

14. Nem kell senkihez igazodnod

A futás abból a szempontból is zseniális, hogy kezdettől fogva követheted a saját fejlődésedet, nem kell senki mással sem lépést tartanod. Nem így például, ha lemész focizni egy klubba és a pályán kell rájönnöd, hogy jóval lassabb vagy mint a társaid, ezért rendre elvéted a passzokat. A futásban ilyen nincs. Olyan tempóban haladhatsz és építkezhetsz, ami számodra ideális és kellemes.

15. Versenyezhetsz magaddal

Te vagy saját magad legnagyobb versenytársa. Óriási élmény újra és újra megverni korábbi önmagad ugyanazon az útvonalon vagy távon. Kell ennél nagyobb motiváció?

kezdő futó, futás télen, futás haszna, miért fuss
Forrás: Andrea Leopardi / Unsplash

16. Megérted, miért jó megnézni 1-1 nagyobb maratoni közvetítést

Ebben a pillanatban talán a legutolsó műsor, amit televízióban néznél egy live maraton lenne. De könnyen lehet, hogy az idei New York Marathon közvetítésére már eseményt fogsz szervezni a baráti körödben, vagy az azóta megismert futótársakkal. Amikor már tudod, hogy milyen érzés megdolgozni azért, hogy sikeres legyél a saját szinteden futóként, egész másfajta élményt jelent számodra egy ilyen esemény.

17. Egész éven át futhatsz

A futás az év 365 napján a tiéd, nem így egyes sportok, amik kifejezetten szezonálisak. Mennyivel több lehetőséged van így arra, hogy folyamatosan fejlődj.

18. Használhatod, mint közlekedési eszközt

Önálló edzések helyett sokan futnak reggelente munkába és aztán délután haza. Így a közlekedés és a testmozgás is megoldott, ráadásul sokkal jobb folyamatosan haladni, mint forgalomban várakozni vagy zsúfolt tömegközlekedési eszközökön dekkolni.

19. Ehetsz, ihatsz bátrabban

Olyan ételeket és italokat is fogyaszthatsz időnként büntetlenül, amik mozgásmentes életmód mellett hamar nyomot hagynak rajtad.

20. Többször fogod látni a napfelkeltét

Főleg a nyári időszakban kuriózum, amikor a Nappal együtt indulsz te is. És milyen hangulatos…

21. És végül igazán szórakoztató

Próbáld ki és magad is tapasztalni fogod, hogy a futás egy igazán szórakoztató sport.

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft