kezdő futó, motiváció, futóedzés,

Mutatunk 10 okot, amiért érdemes még ma elkezdeni futni

Forrás: Getty Images
Ahhoz, hogy elkezdj futni, soha nincs rossz alkalom, tehát miért ne kezdhetnéd el éppen ma?

Mindegy, hogy vonzana egy komoly futócél, vagy csak időnként szeretnél kiruccanni a közeli parkba kocogni, netán leadnál pár kilót, biztos lehetsz benne, hogy számtalan fizikai és mentális előnye van-e végtelenül egyszerű mozgásformának. Mi most 10 okot szedtünk össze, amiért igenis érdemes elkezdeni, például ma!

1. A futás jó a szívednek

Az aerob tevékenységek, mint a futás, fontosak a szív számára. Javítják a szív- és érrendszeri erőnlétet, csökkenthetik a vérnyomást és az egészségtelen koleszterinszintet. Egy 2018-as tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akiknél magasabb a kardiovaszkuláris fittség, alacsonyabb a szívbetegségek kockázata.

2. A futás jó a csontoknak

Míg az alacsonyabb terheléssel járó edzésformákat gyakran ízületkímélőbbnek gondolják, a tudomány szerint a futás, a séta és egyéb súlyzós gyakorlatok mellett, segít abban, hogy a csontozat erősebbé váljon. A Missouri Egyetem tanulmánya szerint a 25-60 év közötti férfiaknál fokozott csontképződés volt tapasztalható, miután egy éven keresztül nagy hatásfokú edzésmunkát végeztek. Ez jó hír, különösen azért, mert a csonttömeg az életkor előrehaladtával csökkenni szokott.

kezdő futó, futóedzés, motiváció,
Forrás: Getty Images

3. A futás csökkenti a stresszt

Még akkor is, ha messze vagy attól, hogy megtapasztald a futással kapcsolatos flow-t, számíthatsz rá, hogy szervezeted stressz-szintje csökken. Egy alapos izzadással járó edzés, egyszerűen csökkenti a szorongást, és pozitívan hathat egy rossz napra. Ennek oka, hogy a futás csökkenti a krónikus stressz negatív hatását a hippokampuszra, amely a tanulásért és a memóriáért felelős. Tehát a szervezet egyenesen megtanulja, hogy jót tesz neki a mozgás szorongással teli időszakban is.

4. Jobb lesz a hangulatod

Hasonlóan a stresszcsökkentő hatáshoz, boldogabbá is tesz a futás. 1980 és 2018 között végzett 23 tanulmánysorozat a testmozgás és a boldogság közötti összefüggéseket vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek, akik hetente 150-300 percet mozogtak, drámai hangulatjavulást tapasztaltak. Ráadásul minél több időt töltöttek például futással, annál boldogabbnak érezték magukat. Ez is nyomós ok arra, hogy felkelj a kanapéról, és kocogj kezdetben bármennyit!

5. Tovább élsz

A szervezet számára egyik legkárosabb életforma az inaktív, amiből egész egyszerűen rövidebb élethossz következik. Ám a futók helyzete ebből a szempontból is kedvező, mert hosszabb életre számíthatnak. Számos tanulmány vizsgálta a futás és a hosszú élettartam közötti pozitív kapcsolatot, az American College of Cardiology tanulmánya szerint még egy kevéske futás is csökkenti a halálozás kockázatát.

6. A futás segít a fogyásban

Futással, ha egyébként odafigyelsz a táplálkozásodra is, leadhatod a fölös kilóidat, mert az egyik legtöbb kalóriát égető mozgásforma. Futással percenként több kalóriát égetsz el, mint például úszással vagy kerékpározással – azonos intenzitás mellett.

motiváció, kezdő futó, futóedzés, lépcsőzés,
Forrás: Getty Images

7. A futás közösségi aktivitásra is kiváló

Lehet, hogy pont a futáson keresztül kerülsz közelebb olyan ismerősökhöz, kollégákhoz, akikkel eddig nem volt közös pont, ám amint kiderül rólad is, hogy futsz, könnyen lehet, hogy hamarosan egy közös edzésen találod magad valakivel. Ez a fajta szociális élmény további motivációt jelenthet a folytatáshoz, újabb és újabb célok meglépéséhez.

8. Felfedezheted másképp a környezetedet

A futás teljesen új perspektívát kínál a lakóhelyed, vagy akár egy úticél felfedezéséhez, ahogy növekszik az erőnléted, növelheted a távokat, hogy minél messzebb juss és minél több mindent láss. Fedezz fel új városrészeket, utcákat és parkokat, ki tudja, lehet, hogy egy hangulatos kisboltot, vonzó éttermet, vagy kávézót pont így, futva fedezel fel.

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

9. Mindig lesz okod a szabadban tartózkodni

Ami azért is jó, mert a szabadban végzett testmozgásnak komoly egészségügyi előnyei vannak, miközben persze élvezheted a környezet látnivalóit. Az Exeteri Egyetem tanulmánya szerint a szabadban végzett testmozgás nagyobb revitalizációs és elégedettségérzettel, megnövekedett energiával ajándékoz meg, illetve a depresszióra hajlamos emberek búskomorrá válásának esélye csökken. A szabadban töltött idő jó lehetőséget ad arra is, hogy élvezd a napsütést, a szervezetedbe természetes D-vitamint juttass, ami elengedhetetlen a csontok egészségéhez, az immunitáshoz és a neuromuszkuláris működéshez.

10. Könnyű belevágni

A futás olyan, hogy elhatározod és elmész futni. Nem kell hozzá pályabérlet, menő felszerelés, kínos tekintetek elviselése, nem kell hozzá egy bizonyos időjárás, helyszín, napszak, nem kell magasnak, vékonynak, fiatalnak lenni. A futás mégis kellően változatos lehet, ha arra vágynál, mert futhatsz, városi utcákon, helyi parkokban, kerületi sportpályán, a szomszédos kültéri futókörön, edzőtermi futópadon vagy akár a környező erdők lankáin.