kezdő futó, edzéstipp, motiváció, 1 mérföld, rövid táv,

10 ok, amiért az 1 mérföld szuper táv!

Forrás: Getty Images
Mennyit futok? Ááá mostanában szinte semmit…egy órát, ami olyan tízes körül van – mondja a tapasztalt futó a kezdő futónak. Nagyon is alulértékeltek manapság a rövidebb távok, az akár egy számjegyűek. Irtózatosan kellemetlen hallani egy kezdő futónak ezt!

De mi most összeszedtünk 10 okot, amiért nagyon is fontos, hasznos és szuper táv az 1 mérföld, ami körülbelül 1,6 km – kezdőknek, újrakezdőknek és bárkinek!

1. Rövid időn belül komoly előnyökre tehetsz szert általa

Talán azt gondolhatjuk, hogy egy mérföldért nem érdemes futócipőt húzni, nincs haszna és semmilyen előnyt nem tartogat számunkra. Pedig ez nem igaz! Ha egy olyan ember életmódváltásának része az egy mérföld, aki eddig semmit, de tényleg semmit nem mozgott, akkor óriási lépést tett az első mérföld lefutásával. De a tudomány is mellénk állni ebben, mert kutatások igazolják, hogy akár 10 perc mozgás, futás, sőt séta is javíthatja a hangulatot. Ezenkívül egy 10 perces intervallumokon alapuló futás (például kezdő futó számára 10 perc könnyű futás, 5 perc séta akár 2-3 ismétléssel) már növelheti a VO2 max-ot, csökkentheti a pulzusszámot, és még az izomépítést is elősegítheti. 10 perc futás egy kezdő futó számára nagyjából 1 mérföld!

2. Az egy mérföld bizonyíték arra, hogy nem kell sokáig és messzire futni ahhoz, hogy futó legyél

Tévhit, ha azt gondolnád, hogy bizonyos számú kilométer vagy futómúlt kell ahhoz, hogy futónak nevezhesd magad. Egy egy mérföldes edzés pontosan egy futóedzés, amelyhez kapcsolódhat erőfeszítés és sikerélmény is. Ráadásul ahhoz, hogy tovább juss, mint egy mérföld, túl kell jutni az egy mérföldes távon is. Az egymás mellé rakott mérföldekből áll össze idővel a „nagy futócél”.

3. Egy mérföldet minden nap futhatsz

A legtöbb futó fizikai képességei nem teszik lehetővé, hogy naponta hosszabb távokat fusson, de edzésszakmailag sem ajánlott, pláne kevés sportmúlttal rendelkezők számára a napi szintű, megterhelő edzésmunka. Ám az egy mérföld, pláne, ha könnyű erőfeszítéssel teljesíted, vállalható akár naponta is, különösen, ha nincs sem fizikai, sem mentális korlát, ami miatt kellemetlen lenne.

4. Könnyű beilleszteni a napirendbe

Ki ne szenvedne időhiányban?! Ha ráadásul még nem is megy túl jól a futás, könnyebb inkább lemondani róla, mint bepasszírozni a zsúfolt napokba. De egy mérföldre – kb. 10 percre – közel bármikor lehet időt találni, s mivel jóval több előnye van, mint amennyi ideig tart, hamar rá fogsz kapni (akár a távnövelésre is).

5. Nem kell a feltöltés és a frissítés miatt túlzottan aggódni

Ha csak egy mérföldet futsz, nincs szükség vizes palackra vagy edzés közbeni harapnivalókra, és arra sem kell extra energiákat fektetni, hogy szénhidráttöltést végezz futás előtt. Ez a táv a napi étrendet egyáltalán nem fogja megzavarni. Viszont a visszatöltéssel sem kell sokat bajlódni, és persze extra kalóriákkal sem kell számolni.

6. A futók széles köre számára reális cél, ami nagyon is komollyá válhat

Nem mindenkinek van lehetősége és persze vágya arra, hogy hosszú távra edzen. Az emberek többsége nem képes a maratoni táv teljesítésére, ám egy egészséges ember számára egy mérföld teljesítése biztosan vállalható, ráadásul hiába rövid, fejlődésre is bőven ad lehetőséget akár a tempót illetően, akár a táv ismétlését vagy növelését tekintve.

7. Egy mérföldön is nyomon lehet követni a fejlődést

Ha csak egy mérföldeket futsz, akkor is fogsz fejlődni futóként. Amit mi sem jelez jobban, semmint az, hogy egyre könnyebben és gyorsabban teszed meg a távot. A fejlődés élménye pedig szinte mindig növeli a futó „éhségét”, azaz motivációját.

8. Rövid, mégis erős táv

Pontosabban, ha az atlétika nyelvére fordítjuk, akkor már inkább középtávról beszélhetünk az egy mérföld kapcsán, melyre a profi atléták nagyon komoly edzésmunkával készülnek. Ők persze a gyorsaság növelését vágyják elsősorban, amiért jóval többet futnak időben és távban, mint maga az egy mérföld. Ha már eljutottál oda, hogy kényelmesen futod a távot, rövid pihenő után fusd újra, esetleg magát a távot bontsd részekre: 500 méter lendületes, 600 kocogás, 500 lendületes. Fuss ebből 2-3 darabot. Ugye, hogy mennyire kemény és fárasztó lehet 1,6 km, amitől ráadásul olyan előnyökre számíthatsz, mint a teljesítményed növekedése, gyorsulás, fogyás és az általános egészségi állapot javulása.

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

995 Ft

1095 Ft

9. Tiszteletre tanít, pláne, ha megtapasztalod, milyen könnyű elfutni

Viszont annál nehezebb korrigálni, hiszen annyira rövid, hogy nincs rá idő. Egy hosszabb versenyen, ha a futó véletlenül túl gyorsan vagy túl lassan indul el, bőven van ideje alkalmazkodni, lassítani vagy gyorsítani, és megtalálni az ideális ritmust. Ám ugyanez egy mérföldön, nagyon hamar megtanít arra, hogy valóban okosan válassz tempót. Ráadásul, az a futó, aki tudja, hogyan kell jól tempót választani, jobban fogja élvezni az edzéseket és idővel a versenyeket.

10. Segít erős alapot építeni a hosszabb távokhoz

Ha már rutinos egy mérföldes futó vagy, némi pihenő után rakj egy további mérföldet az edzéshez, majd kapcsold össze a mérföldeket és köztük tarts ismét pihenő, mielőtt ismét elindulnál. Ezen keresztül úgy épül az állóképességed, hogy idővel átléphetsz a hosszabb távok világába.