kezdő futó, futócélok, futás egyedül, futás télen

10 futócél, ami motiválhat már kezdőként is!

Forrás: Florian Schmetz / Unsplash
Egy kezdő futónak vajon milyen célt érdemes választani, ami kellő löketet ad a napi edzések elvégzésére?

Mert bármennyi ideje kezdtél futni, még egy aprócska futócél is segíthet abban, hogy jó kedvvel indulj útnak hosszú időn keresztül. A célválasztásnál fontos, hogy reális legyen és lehetőség szerint olyasmi, ami néhány hónapon belül elérhető. Ahogy haladsz az utadon, tapasztalhatod, hogy növekszik az élvezet és így a motiváció is. Ha nagyon hosszú távra tervezel, mondjuk években mérhető a célig vezető út, idővel előfordulhat motivációvesztés.

A jó futócél kiválasztásához érdemes a SMART módszert alkalmazni

S = specifikus, azaz pontosítsd a célt. Ne azt mond, hogy növeled a távot, hanem mond azt, hogy 3 km-t egyben lefutsz a hónap végén.

M = mérhető, azaz valamilyen eszköz segítségével magad számára mérd a vállalt célt, így láthatod pontosan a tényleges fejlődést.

A = achievable azaz elérhető. Ne tűzz ki olyan célt, amit nem fogsz tudni elérni, mert az komoly motivációvesztéshez vezet, ráadásul le is sérülhetsz.

R = reális legyen a célod, ne akarj például 1 perc / kilométeres gyorsulást elérni 3 hónapon belül, határozd meg úgy a célt, hogy 3 km 20 perc alatt, ha például jelen tempód 7 perc / kilométer körüli.

T = időhöz kapcsolódó, vagyis legyen egy végső határideje az elérendő célnak. Negyed év, fél év, jövő év ilyenkor – tehát konkrét dátumod legyen, amikorra eljutsz oda, ahová szeretnél.

Láthatósági mellény

Láthatósági mellény

Láthatósági fényvisszaverő mellény Modern pántos fényvisszaverő mellény állítható méretben Alkalmas motorosoknak, futóknak is a jobb láthatóság érdekében Könnyen tisztítható, mosható Méret: Derék: 70-98cm Hossza: 38-50cm Pánt: 1*1.5m, 2*1.23m

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

1990 Ft

Ezek után ötleteket találsz arra, hogy milyen futócélokat tűzhetsz ki önmagad számára:

1. Futás megállás nélkül

Még rövid távon sem biztos, hogy minden kezdő futó képes megállás nélkül futni, ami persze nem probléma, de kiváló cél lehet az, hogy valamilyen reálisan elérhető távolságot megállás nélkül megtégy akár pár héten belül. Ez lehet egészen pici is, például elfutni az utca végéig, vagy a helyi kisparkot körbefutni. Bármilyen távot választasz, építsd fel fokozatosan a célt és ha elérted, jutalmazd meg magad, illetve ne felejts el új célt meghatározni.

2. Rendszeres futás

A rendszeres futás egy kezdő futó számára heti 2-3 edzést jelent. Ez a mennyiség még mindig sokkal jobb és célravezetőbb, mint ezen a héten 5-ször futni, aztán a következő héten egyáltalán nem, majd ismét 4-5 edzést követően belefáradni a futásokba. Azzal, hogy a szervezetedet folyamatosan és következetesen terheled, jobban alkalmazkodik a fejlődéshez is, ha vannak céljaid a futással, akkor ez nagyon fontos szempont.

Cartila® Balsam regeneráló krém ízületre

Cartila® Balsam regeneráló krém ízületre

Figyelem!

Ne használja irritált, sérült bőrön! Ne alkalmazza csecsemőknél és kisgyermekeknél! Ne alkalmazza terhesség alatt!

Használat után mindenképpen mosson kezet! Irritálhatja a nyálkahártyát! Szembe és nyálkahártyára kerülés esetén azonnal bő langyos vízzel mossa ki, majd vizsgáltassa meg az irritált területet orvossal!

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

2190 Ft

3. Folyamatosan növelni a távot

Az egyik leggyakoribb cél a már rendszeresen futók életében, hogy idővel lefussanak például 5-10-15 km-t, és így tovább… Ezekre az időkre sokan emlékszünk, mint ahogyan arra is, hogy először még nem az a fontos, hogy mennyi idő alatt teljesítjük a céltávot. Ilyenkor már segíthet az is, ha megtervezed (például edző bevonásával) az edzéseket, a terv végén a céltáv teljesítésével.

4. Elindulni egy versenyen

Ami ráadásul egy konkrét verseny, pontos távval, dátummal. Nyilván fontos, hogy reális versenytávot és időben jó helyen lévő eseményt válassz. A verseny sok futó számára szolgáltat állandó motivációt a futásokhoz, pláne, ha már élő nevezés is kapcsolódik hozzá. Nyilván ezért is fájdalmas, ha egy futóverseny bármilyen okból kifolyólag nem kerül megrendezésre, a futó motivációja is csorbát szenvedhet ilyenkor.

5. Futással fogyni

Nem minden futó fut a futásért, lehet a futás eszköz is a vágyott cél eléréséhez. Sokan kezdenek futni azért, mert fogyni szeretnének. Ezt is meg lehet valósítani tudatosan, konkrét célok mentén. Például beállítod egy fitnesz applikációban, hogy milyen ütemben szeretnél fogyni, ahhoz igazítod a táplálkozásod és a futást is. Lesz egy céldátumod, amikorra elérheted a célsúlyt. Hétről hétre követheted a változást, kicsit keményíthetsz, ha nem kielégítő az ütem és persze lazíthatsz, ha megfelelően zajlik a súlyvesztés. A jutalom ilyenkor lehet egy csinos ruha, ami már rég nem jön rád vagy egy új darab, amiből már egy mérettel kisebbet vehetsz.

kezdő futó, futás egyedül, futócél,
Forrás: Linh Nguyen / Unsplash

6. Élvezettel futni

Kezdetben nagyon is hihetetlen, hogy idővel elkezded élvezni a futást. Kellemetlen a légszomj, fázol, mert kint hideg van, zavar a szürkeség, az unalmas útvonal, amin rendszeresen kocogsz. Pedig a futásban sokkal több van annál, semmint egy szükséges cselekedetben, ami az ideális súlyhoz, vagy az egészségesebb életmódhoz vezet. Adj magadnak időt, mondjuk három hónapot, addig törekedj arra, hogy minél változatosabb útvonalakon edz, esetleg néha társaságban, idővel csempéssz némi játékosságot, például egy kis fartleket a futásokba és mire a negyedév végére érsz, simán lehet, hogy egészen másképp fogsz tekinteni erre a mozgásformára.

7. Fuss egy PB-t

Kezdő futóként is keresheted annak lehetőségét, hogy egyéni csúcsokat érj el például az edzőútvonalaidon. Ehhez kezdetben nem kell sok, csak például a táv második felét próbáld picit tempósabban megfutni. Idővel végezhetsz némi sebességfejlesztést váltogatásokkal, iramjátékkal. Néhány hét alatt fejlődhetsz annyit, amennyit már az óráddal, telefonoddal is mérni tudsz. A látványos eredmény további motivációt adhat ahhoz, hogy a folytasd a futásokat, amiből idővel versenyspecifikus edzésmunka is lehet.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

8. Futás egy jótékony ügyért

Lehet olyan személyes indíttatásod, ami miatt egy alapítvány munkáját a futáson keresztül támogatnád. Jótékonysági eseményeket is találsz, de vannak olyan versenyek, amiken a regisztrációkor jótékony célra is felajánlhatod a nevezésedet. Nagy nemzetközi versenyeken komoly hagyománya van az adománygyűjtésnek, amit a futók részvételükkel segítenek, illetve jótékonysági futóként magad is gyűjthetsz egy alapítvány számára. Igazán nemes cél, ami segíthet abban, hogy futóként ne csak önmagadért végezd el az edzésmunkát.

9. Legyen a futás egy hosszútávú életmódáltás célja

Nem kell, hogy versenyezz, hogy hosszabb távokat érj el, vagy optimalizáld a súlyodat, lehet az is cél, hogy eddigi mozgásmentes, inaktív életviteledet alakítsd át. Komoly cél, aminek kifutása sokkal hosszabb néhány hónapnál. Persze a mérhetőség itt nehéz, de azért nem lehetetlen, hiszen a közérzeteden mindenképpen érzékelhető lesz, ráadásul ha rendszeresen mozogsz, nem is kell ehhez olyan hosszú idő. Ha ehhez társul a helyes táplálkozás megteremtése, a súlyoddal sem lesz gondod soha többet!

kezdő futó, futócél, futás nőként, futás egyedül
Forrás: Robert V. Ruggiero / Unsplash

10. Hozd ki magadból a legtöbbet

Abban a pillanatban, amikor elindulsz az első futóedzésedre még nem tudni, mi minden rejlik benned. Ahhoz, hogy ezt megtudd, komoly elköteleződésre van szükség. Az utad során következetes és jó minőségű futásokra lesz szükség. Ez a kihívás nem tekinthető rövid távú célkitűzésnek, de kapcsolhatsz hozzá számos kisebb célt, amik segítségével folyamatosan fejlődhetsz és mérhetővé válik mindaz, amit csinálsz.

Bármilyen célt is válassz önmagad számára, ha a realitások talaján maradtál, a futásélmény folyamatosan növekedni fog, csakúgy, mint a lefutott kilométerek száma. Hajrá!