futás,futóedzés,pihenés,kihagyás,futó

Visszatérnél a futóedzésekhez? A szakértők szerint ez a 10 dolog rengeteget segíthet!

Forrás: Getty Images
Van úgy, hogy hosszabb-rövidebb ideig bizony kimaradnak a futóedzések. Kellemetlen időjárási körülmények, sérülések, vagy egyszerűen csak az unalom is okozhatja, hogy nincs kedved a futáshoz. Ha azonban túllendültél ezeken, a következőket érdemes betartani, hogy sikeres legyen a visszatérés!

A tudósok hivatalosan is bebizonyították, amit eddig is sejtettünk: igenis komoly hatással van a testre az edzésmentes életmód. A Texasi Egyetemen készült egy kutatás, ahol megkértek hosszútávfutókat, olyanokat, akik heti legalább 80 mérföldet futnak, hogy hanyagolják a sportolást. A kísérlet végeredménye nem is meglepő: a legedzettebbeknél rohamosan csökkent az oxigénfelvevő képesség, a kevésbé edzettek állapota közepesen romlott. Az egykor sportolók 12-21 naponként egyre romló teljesítményt mutattak, 3 hónap után pedig mindannyian abszolút edzetlennek számítottak.

A kutatók azt is vizsgálták, mennyi idő alatt éri el a szervezet az edzés újbóli bevezetésénél a maximumot, és arra jutottak, hogy általában 1 kihagyott hetet utána 2 hét megfelelő edzéssel lehet csak visszahozni. Persze ez függ az egyéntől, a csontszerkezettől, a szív és érrendszertől is, és az is igaz, hogy egy olyannak, aki valaha futott, sokkal könnyebb visszaszoktatni a testét az edzéshez, mint egy teljesen kezdőnek.

De most lássuk, hogy a szakértők mit javasolnak a könnyebb visszatérés érdekében!

1. Legyen egy célod

Kell egy cél ahhoz, hogy újra visszatérj a futáshoz. Jobb időt futnál, mint korábban? Fogyni akarsz? Gyorsabb lennél? Határozd meg, mi az, amiért újból belevágsz az edzésbe!

2. Tartsd észben, mennyit hagytál ki

Attól függően, hogy mennyi időt hagytál ki, lesznek keményebb és könnyebb szakaszai a visszatérésnek, de kalkulálhatsz úgy, hogy minden kihagyott napot két napi edzéssel tudsz visszahozni.

3. Felejtsd el a múltat

Ami volt, elmúlt: mindegy, milyen formában voltál egyszer régen, a kihagyás vagy a sérülés sok mindent megváltoztat. Viszont ha visszahoztad az alap edzettségedet, kérdezd meg magadtól, mi a célod, és a régi edzéstervek alapján kívánsz -e tovább sportolni, vagy másként képzeled el a jövőt.

4. Gondold át, hogy ezúttal megy -e jobban a dolog!

Lehet, hogy korábban, amikor futottál, beleestél olyan hibákba, amiket most nem akarsz elkövetni? Nem kell újra követned olyan régi szokásokat, amik nem váltak be - ideje újakat bevezetni!

5. Ne feledd, hány éves vagy

Huszonévesen akkor és úgy ül vissza az ember a nyeregbe, ahogy csak akar, ám 30, 40 évesen vagy afölött értelmetlen dolog eszetlenül edzeni - gondolj a testedre is!

6. Óvatosan bánj a gyors futásokkal!

A gyors tempóhoz remek formában kell, hogy legyél, de időbe telik visszaszerezni a megfelelő edzettséget. Ha az izmok és a szalagok nincsenek kellően felkészítve, nem csak a sérülésveszély nő, de el is rettenthet a sikertelenség.

futás,regeneráció,verseny
Forrás: pexels.com

7. Ismerd fel, hogy lassabban erősödsz meg

Ne gondold, hogy visszatérsz, és pikk-pakk minden olyan lesz, mint régen, és ne is várd el ezt magadtól! Amióta leálltál a futással, csökkent az erőd, ezt pedig nem két perc visszakapni. Könnyen lehet, hogy azt tapasztalod, piszok nehéz elérni azt a csúcsot, amit régebben könnyű szerrel hoztál.

8. Ne siettesd a versenyzést!

Egy verseny remek erőpróba, hogy lásd, milyen formában vagy, de ha nincs meg a kellő rákészülés, könnyen sérülés lehet a vége. Ha mégis ég benned a vágy egy futóverseny iránt, nevezz be, indulj el, de csak lazán!!

9. Legyél óvatos!

Pláne akkor, ha korábban már volt sérülésed. Tudd, mi volt a sérülés oka, és fogadd el azt is, hogy a pihenés nem mindig elég! Tenni is kell a gyógyulásért.

10. Legyél kitartó!

Lehet, hogy néha úgy tűnik, sosem leszel már a régi, de ne add fel! Fegyelem, türelem, és kitartás kell - a többi jön magától!