futó, futók, futás

"Kezdő futó vagyok. Kell nekem edző?" - Lőrincz Olivér tanácsai

Forrás: Getty Images
Nem, feltétlen nem szükséges, de:

A futás egy olyan sportforma, ami nem igényel különösebb tanulási folyamatot, mint mondjuk az úszás, vagy a snowboardozás. Gyerekkorunkban megtanuljuk használni a lábainkat, majd futni velük. Magyarul futni minden egészséges ember tud. Ezért is hívják a mi sportunkban dolgozó szakembereket edzőnek és nem oktatónak. Bár vannak edzők, akik hangsúlyosan próbálják tanítani a futást tartás, talajfogás, törzs, kéz és láb mozdulatok tekintetében, mivel egyrészt a sportunk nem esztétikai és pontozásos, másrészt felnőtt kezdő futóknál a futás technikája sokkal inkább erőnléti hiányosságok okán olyan amilyen és nem a technika ismeretének hiányából fakad, a futás tanítása ilyen formán nem szükséges központi elem egy kezdőnél.

Oké, a futóedző nem futni tanít, akkor miben lehet számomra több, ha együtt dolgozok vele annál, mint hogy magam futok nap mint nap, úgy ahogy nekem pont tetszik?

A kezdő futóknál, a futás még nem a rutin része, mint a fogmosás. Tíz kezdő futóból nyolc már az első hónapokban abbahagyja a futást. Jellemzően, akár mindennapos dilemma lehet a kezdőkben, hogy kiinduljon-e futni, vagy inkább vackolja be magát a takaró alá egy bögre kakaóval, vagy helyezze előtérbe a mosogatást, vagy akár találjon ki bármilyen ürügyet, csak futni ne kelljen menni, mert fárasztó, nem megy, lihegek, le is izzadok és még fél kilót sem fogytam, pedig már három napja futok - érzésük van.

Az edződ, a közöttetek meglévő kommunikáció folyamán motivál, noszogat, segít megtartani magad a rendszeresség útján. Az edzővel készülő sportolókban kialakul egy természetes megfelelési törekvés, hogy oké, magamnak még el tudom adni, ma miért nem kéne kimenjek futni, de az edző felé ez már nem fog menni, akkor összekapom magam, hisz mennyivel jobb lesz, ha megdicsér, mintsem, ha magyarázkodnom kell, hogy miért lógtam el az edzést.

futók, futás, futó
Forrás: Getty Images

Nem csak a kezdőkre, de sok tapasztalt futóra is igaz, hogy mivel a futásaik szakmailag nem megalapozottak mennyiség, intenzitás, sűrűség és struktúra tekintetében, így a kezdeti fejlődést könnyen követheti stagnálás, vagy akár sérülés és ebből következő motiválatlanság, nagyobb, akár hónapokig tartó szünetek egészségügyi, vagy pszichés okok miatt. Akik futnak, utálnak nem fejlődni, pláne utálnak lesérülni. Persze, lehet, hogy ráérzel, jó a genetikád, és magadtól is fejlődsz egy ideig, de mennyivel jobb egy olyan úton járni a futás világában, ami a kísérletezést a szakértelem és tapasztalat által minimalizálja. Nem neked kell kipróbálnod dolgokat, nem neked kell megpróbálni magazinokból, könyvekből, blogokról és a Facebookról, az ismerősöktől megpróbálni összeszedni mit, hogy kéne csinálni a futásban, hanem készen megkaphatod. A fusi helyett a profizmust választva. Egy tapasztalt futóedző évekig tanulja szakirányú iskolákban többek között az élettant, edzéselméletet, táplálkozást, pszichológiát, pedagógiát, majd ezt sok év tapasztalatszerzés követ a folyamatos további tanulás mellett. Mivel sok futóedző kínálja hobbi sportolóknak szakértelmét, manapság még válogathatsz is közöttük. Arra mindenképp figyelj, hogy legyen szakirányú végzettsége, sarlatánok ebben a szakmában is előfordulnak.

Számtalan kérdése van egy kezdőnek a hogyan kéne edzeni témán túl a felszerelés, frissítés, regeneráció és más futással járulékos témákban. Az edződre ilyen tekintetben is számíthatsz. Tudja, hol vegyél és milyen futócipőt, ami konkrétan neked megfelelő lehet, vagy javasolhat útvonalat, merre érdemes futnod, illetve melyik masszőr, vagy erőnléti edző, akit neked ajánlani tud. Nálunk is a Plandurance-nál, a nemrég indított ingyenes programunkban tapasztaljuk milyen sokrétű a bizonytalanság a kezdőkben, mennyi kérdésük van. Hogy rákapjanak a futásra és hosszútávú hobbijuk legyen, amit szeretnek és kiteljesednek benne, próbálunk is legjobb tudásunk szerint irányítani is őket a futás világában.

Ahogy látod, egy edző sokrétűen egyengetheti a futásod. Vonatkoztass el attól, ami harminc éve volt, vagy amit általános iskolában a testnevelődtől láthattál. Manapság a futóedzőről már nem az a legjellemzőbb életkép, hogy síppal áll a pálya szélén és átordít a pálya túloldalára, hogy szedd gyorsabban a lábad. Ennél már sokkal szélesebb repertoárban kell mozognia az edzőnek a mai világban. A legtöbb esetben online felületeken követjük nyomon az edzéseidet és a csoportos foglalkozásoknál az egyére szabott, időben és térben kötetlen edzések kapnak egyre nagyobb teret a technológia által. Az egyére szabottság manapság alap. Az életed, szabadidőd, adottságaid és céljaid köré van építve az edzésed ezekben az egyénileg téged figyelembe vevő programokban. Az edzőkkel többnyire közös edzésre is nyílik lehetőség, ahol megismerkedhetsz és együtt sportolhatsz hozzád hasonló képességű futókkal, tehát egy közösséget is kapsz az edző által.

Mint láthatod, az edző óriási segítség tud lenni, hogy egy nagy fogadalom, mondjuk az, hogy ezt követően egészségesebben kezdek élni elhatározás mederben maradjon, megtaláld magad a futásban és a futás által. Nekünk, edzőknek óriási öröm végigkísérni egy egyén fejlődését, kiteljesedését a futóvilágban. Ugyanakkor szomorú látni hány kezdő kallódik el, mert nem jó utakat választ. A sportolókkal együtt mi, edzők is látjuk, mi is tudjuk a sportoló honnan indult és mekkorát fejlődött. Ezek az egyéni fejlődések azok, amiben egy edző is lemérheti saját munkájának helyét és értékét. Minket is ezek a sikerek motiválnak és tesznek elégedetté. Ahogy mondani szoktuk, nincs olyan sportoló, legyen az kezdő, vagy akár Olimpikon, akihez egy neki való edző nem tudna még hozzátenni, építeni rajta, így én minden kezdőnek szívből tanácsolom, hogy keressen egy számára szimpatikus segítséget, hogy a futás minél nagyobb öröm lehessen számára.

További futással kapcsolatos érdekességekért kövessétek Lőrincz Olivért az Instagramon: instagram.com/lorinczoliver