koronavírus,maszk,arcmaszk,maszk előnye

Vajon kellene maszkot viselni futás közben?

Forrás: Getty Images
A koronavírus világjárvány elleni küzdelem során számos intézkedés született már világszerte, amelyek valamilyen mértékben korlátozzák a kijárást, ám sok helyen a mai napig lehetőség van a szabadban futni. Hangsúlyozzák folyamatosan, hogy egyedül vagy a velünk egy háztartásban élő személlyel sportoljunk, illetve tisztes távolságot tartsunk másoktól.

Az iránymutatások azt is javasolják, hogy „viseljünk arcmaszkot nyilvános helyeken, különös tekintettel azokra, ahol a legalább 2 méterre vonatkozó távolságtartást nehéz betartani (például az élelmiszerboltokban, vagy gyógyszertárakban), így csökkenthető a vírus terjedése a közeli interakcióban részt vevő emberek között”. Ettől függetlenül vannak olyan országok, városok, ahol mindenféle helyzetben – tehát kültéren is - javasolt a szájat és orrot fedő maszk viselése.

Mit jelent mindez a futók számára?

„Ezek az ajánlások és iránymutatások azt jelentik, hogy a helyzet nagyon komoly és mindenkinek mérlegelnie kell az egyéni tevékenységek következményeit a körülöttünk lévő közösségre” - mondja Matt Ferrari, az Eberly Tudományos Főiskola docense.

A maszk célja nem elsősorban önvédelem, hanem más emberek védelme. „Ha ez a cél, akkor az a legjobb, ha bármilyen ügyből kifolyólag egyedül megyünk ki és a többi embert teljes mértékben elkerüljük” – magyarázza Brian Labus, a Nevadai Egyetem Közegészségügyi Tanszékének professzora. Ez azt jelenti, hogy el kell kerülni a zsúfolt területeket. Még akkor is, ha ezzel a kedvenc futóútvonalunkról kell lemondani, illetve a másik lehetőség a korai indulás.

koronavírus,arcmaszk,maszk futáshoz
Forrás: Getty Images

Doktor Rachel Levine, Pennsylvania egészségügyi szakértője azt javasolja, hogy nem szükséges a maszk viselete, ha egyéni sporttevékenységen veszünk részt olyan helyen, ahol másokkal közvetlenül nem találkozhatunk, mert a maszk viseletének nincs előnye, ha körülöttünk nincsennek emberek.

„És pontosan erre kell törekednünk, hogy maradjon köztünk és mások között minél nagyobb távolság, de legalább 2 méter” – tette még hozzá Matt Ferrari. Az arcmaszk viselése két lehetséges dolgot tesz: ha valaki beteg, a tőle irányuló cseppfertőzés veszélyét csökkenti, illetve megakadályozza – valamilyen mértében – a vírussal való cseppfertőzést az egészségesekre nézve. Utóbbi hasznot sokan vitatják, illetve azt, hogy egyes maszk típusok milyen mértékben óvják a viselőt.

„A futók számára akkor van jelentősége a maszknak, ha a futás során például elfutnak olyan területen, ahol nehéz a biztonságos kerülés. Ilyen esetekre érdemes akárcsak egy nyaksálat az arc elé húzni míg megtörténik az előzés vagy a kerülés, ezzel a módszerrel is csökkenthető a köhögés vagy tüsszentés következtében terjedő cseppekkel való érintkezés”
mondja Dr. David Nieman, az Appalache Állami Egyetem népegészségügyi professzora.

Általánosságban elmondható, hogy ha úgy érzi bárki, biztonságosabb számára, ha maszkot visel futás közben, akkor nyugodtan használja. „Ez a vírus rendkívül fertőző és könnyen elkapható, úgy tűnik, nem lehetünk elég óvatosak” – tette még hozzá Dr. Nieman.