edzés,otthon

Edzhetek otthon mezítláb, vagy nagyon kell a cipő?

Forrás: Getty Images
Otthon nekiállsz edzeni, és eszedbe sem jut sportcipőbe bújni? Vajon mennyire van szükség cipőre az erősítő edzésekhez? Mindjárt eláruljuk!

Egyértelmű, hogy a futáshoz elengedhetetlen a megfelelő futócipő - de mi a helyzet az otthoni edzéssel? Te mezítláb állsz neki tornázni, vagy otthon is, akárcsak az edzőteremben, cipőt húzol?

Nálam alap, hogy jógázni, nyújtani csakis mezítláb állok neki, de ha erősítek itthon - guggolok, TRX-ezem, Tabatázok... akkor ehhez cipőre van szükségem. Így érzem magam stabilnak, így kényelmesebb az edzés.

De tényleg kell az a cipő?

Trevor Thieme, az Openfit igazgatója szerint abszolút attól függ a cipő-kérdés, hogy ki mit edz otthon, illetve hogy mennyire szokott hozzá a cipő nélküli edzésekhez.

Az egyértelmű szerinte, hogy a jóga, a Pilates, a barre nem követelik meg a cipőt, sőt: ezeket még a termekben is mezítláb vagy speciális zokniban végzik, hiszen itt a talpnak, a talp által közvetített érzeteknek komoly szerepe van. Ezek a mozgásformák általában szőnyegen történnek, hogy védd a könyököt, a térdet és a farokcsontot.

edzés,testmozgás
Forrás: GettyImages

De mi a helyzet az erősítő edzésekkel?

,,Ha most edzenél először cipő nélkül, akkor figyelj a fokozatosságra: csak az edzés egy kis részében eddz zokniban, hogy lassan szokjon hozzá a test a mezítlábas edzéshez. Talán eleinte nem lesz túl kellemes így edzeni, a cipő viseléstől ugyanis a láb izmai gyengébbek. Mert bár a cipők a védelmet és a kényelmet szolgálják, de tartó funkciójuk is van, stabilizáló munkát végeznek - ha viszont nem viselünk cipőt, akkor a lábizmokra hárul ez a feladat. Ha megerősödnek a láb izmai, akkor csökkenhet a láb és a boka sérüléseinek a kockázata. Ha mondjuk mezítláb emelsz súlyokat, az sokat javíthat az egyensúlyérzékelésen, a koordináción, a stabilitáson és a mozgstechnikán is."

A szakember hozzáteszi, ha most otthon kezdesz nagy súlyokkal dolgozni, tényleg szigorúan figyelj a fokozatosságra: eleinte csak 1-2 gyakorlatnál vedd le a cipődet.

Mi a helyzet a HIIT edzéssel, a dinamikus mozgásokkal?

Otthon belevágsz egy jó kis magas intenzitású edzésbe? A szakember szerint a kardió gyakorlatokhoz, az ugrálós feladatokhoz érdemes cipőt húzni, a cipővel ugyanis minimalizálhatod a becsapódást. Plusz a sérüléseket is csökkentheted, ha cipő van rajtad: így kisebb az esélye, hogy megcsúszol, emellett otthon egészen más a talaj felülete is, mint egy edzőteremben. Ráadásul ha otthon izzadsz, és kövön vagy parkettán edzel, még csúszósabb lesz a talaj - így érdemes körültekintően kiválasztani a tökéletes helyet az edzéshez.