Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Karanténnapló Svájcból - Kertész Kata terepultrafutó mesél

kertész kata,svájc,karantén
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Egyre nehezebb megélni a kijárási korlátozást, mindenki máshogy éli meg. Nemrég indult sorozatunkban külföldön élő magyarokat kérdezünk az aktuális koronavírus-helyzetről, és hogy ők mit tapasztalnak futóként.

Sorozatunk legújabb részében Svájcba kalauzolunk, amiről - bár a hazai sajtóban olvastunk hideget-meleget - a leghitelesebb forrás mégiscsak az ott élők szava.

Kertész Kata és Szigeti Csabi két éve költöztek Lausanneba, a Genfi-tó parján fekvő svájci városba. Kata tanár, Csabi szoftvermérnökként dolgozik és mindketten a hegyek szerelmesei: Európa szerte számos terepultrán indulnak rendszeresen. Katát kértem meg, hogy beszéljen kicsit a hétköznapjaikról, a jelenlegi életükről, futásról, törölt versenyekről – szóval mindazon témákról, ami nálunk, itthon is átszövi a futók mindennapjait.

kertész kata,svájc,karantén,koronavírus

Kérlek, mesélj arról, hogy áll most nálatok a koronavírus-helyzet, hiszen annyi mindent olvasunk az itthoni sajtóban Svájcról is!

Svájc meglehetősen független kantonok szövetsége, így a járvánnyal kapcsolatos intézkedések is akár kantonról kantonra eltérhetnek. Mi a Genfi-tó partján, Lausanne városában élünk, Vaud kanton fővárosában. Ez egyébként a harmadik legnépesebb kanton, körülbelül 750 ezer lakosa van. A statisztikák alapján itt van a legtöbb fertőzött az országban, a jelenlegi adat szerint kb. 4000 fő. Az országban összesen már valamivel 20 ezer fő felett van a regisztrált fertőzöttek száma, ebből 641 fő elhunyt.

Lausanne lakosságának egyébként több mint 40% külföldi állampolgársággal (is) rendelkezik (a legtöbben portugál, francia, olasz és spanyol), valamint itt van az Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság és körülbelül 55 nemzetközi sportszövetség székhelye. Januárban a 2020. évi téli ifjúsági olimpiai játékoknak is a város adott otthont, ami a világ minden pontjáról ide vonzotta a fiatal sportolókat, sportszakembereket. A nemzetközi "mozgás" tehát alapvetően nagy, sokat utaznak az emberek, sok nemzet kerül egymással kapcsolatba itt.

Akkor tehát a különösen nagy jövés-menés miatt kicsit speciálisabb helyzetben vagytok, mint például Magyarországon egy hasonló lélekszámú település. Konkrét szigorító intézkedéseket vezettek már be nálatok?

A jelenleg érvényben lévő intézkedések szerint kijárási tilalom nincs, csak ajánlásként fogalmazódik meg, hogy csakis akkor hagyhatod el az otthonod, ha bevásárolni, valakinek segíteni, orvoshoz vagy gyógyszertárba mész, illetve - ha a távmunka nem lehetséges - munkába. 65 év felett pedig ugyanez "erősen" ajánlott. A várható élettartam egyébként Svájcban az egyik legmagasabb a világon, a 8 és fél milliós lakosságból másfél millióan 65 év felettiek, tehát különösen veszélyeztetettek.

Ezen kívül 5 embernél többen nem gyülekezhetnek nyilvános helyen és a 2 méter távolságot tartani kell egymástól minden esetben. A rendőrség felügyeli a köztereket, pénzbírságot is kiszabhat. Az iskolák, szórakoztató- és szabadidős egységek, valamint az olyan szolgáltatások, ahol fizikai kontaktus van (pl. fodrászat, kozmetika, tetováló szalon, masszázs) már 2 hete bezártak. Gyakorlatilag csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak vannak nyitva, az éttermek kiszállítással dolgoznak. A határokat is lezárták, csak munkavégzés, illetve valamilyen nyomós indokkal léphetnek be az országba nem svájci állampolgárok vagy azok, akik tartózkodási engedéllyel nem rendelkeznek. Mindez egyelőre április 19-ig van érvényben.

A munkáltatótok elrendelte már a homeoffice-t, vagy még be kell járnotok dolgozni?

Ahogy említettem, kijárási tilalom egyelőre nincs, de folyamatosan terítéken van a kérdés a sajtóban, illetve a döntéshozásban. Mi otthonról dolgozunk, 3-4 naponta eljárunk boltba és naponta futunk vagy sétálunk egyet. A jelenlegi helyzetben ez azt jelenti számunkra, hogy autóval sem megyünk semerre, ha mozgunk, akkor csak "ajtótól ajtóig", többnyire olyan helyeken, amiket jól ismertünk eddig is.

kertész kata,karantén,koronívrus

Említetted, hogy sportolni ki tudtok még járni – ilyenkor milyen szempontok alapján választotok terepet ehhez?

Szerencsére az otthonunktól párszáz méterre már erdős területek, kisebb-nagyobb ösvények, parkok találhatóak, így megoldható az is, hogy egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés emberrel fussunk össze. Ilyen utcai találkozásnál nagyobb ívben kerüljük egymást, tartjuk a távolságot, sokszor egymásra is mosolyogunk az utca ismeretlen járókelőjével ezen a másik felé tett "figyelmességen". Csabi amúgy sokszor késő este megy futni, akár éjfél után, így aztán tényleg senkivel nem találkozik. Mi úgy érzékeljük, hogy az emberek nyugodtak, bíznak a svájci államban.

Nem furcsa ennyire a lakásban tölteni az egész napot? Én a saját bőrömön érzékelem, hogy néha azt érzem, hogy megőrülök – és alig várom azt a napi 1 órát, mikor kiszabadulhatok a négy fal közül.

Ami a bezártságot illeti mindketten jól viseljük eddig, és ebben természetesen a friss levegőn végzett napi mozgásnak óriási szerepe van. Én sokszor futóeseményeken is - általában egy jó kis suhanós, tempós lejtőn tör rám az érzés - belekiabálnám a világba, hogy ez "a szabadság", most ezt hatványozottan érzem is, amikor kimegyek a lakásból.

Van, ami hiányzik ebben a rendkívül szürreális élethelyzetben?

Ami a legjobban hiányzik az a sok séta, eljutni A-ból B-be: gyakorlatilag mindig, mindenhova gyalog járok a városon belül. Mozgásformák közül még az úszás az, amit szeretek és hetente űzök is, és ami most nem lehetséges. Az uszodák ugye zárva, a Genfi-tó pedig még nagyon hideg. Bár jógázni lehet otthon is, a közösség, amelynek tagjai vagyunk, szintén nagyon hiányzik. Szeretem azt a rutint, ami egy-egy közösségi jógára vagy pilates órára járás érzése ad.

Online edzéseket kipróbálsz most, hogy otthonról tudj edzeni?

A jógastúdió, ahova járunk megosztott ingyenes tartalmakat, illetve már "élő" órákat is tart, ezekből szemezgetünk és építjük be a hétköznapokba. Jó lett volna, ha egy kicsit tovább tart a sífutó- és sítúra szezon is. Ami most változott az az, hogy többet ülök a görgőn otthon és a lépcsőzést, ugráló kötelezést építem be az edzésekbe. Az edzések napi rutinját próbálom tartani, óvatosan és alacsonyabb intenzitással edzek.

Lelkileg hogy élitek meg ezt az egészet?

A terepfutás adta nagy szabadságérzéssel, a mozgás szeretetével "ellentétes" oldalon áll a másik szenvedélyem: az olvasás. Ehhez pont elég a kanapé egyik sarka, egy jó könyv meg egy bögre kávé is. Úgyhogy most még többet olvasok és tanulok számomra érdekes témákról, ez lelkileg nagyon sokat ad és pozitívam élem meg. De persze minden éremnek két oldala van. A szomszéd utcában van a kanton legnagyobb kórháza, így nyitott ablaknál vagy teraszajtónál sokszor halljuk a mentők, mentőhelikopterek hangját. Én sokszor futok zenével, de mindig olyan hangerővel csak, hogy érzékeljem a külvilág zajait is. A minap például annyira összeszorult a szívem, amikor megint - már aznap sokadszorra - hallottam a mentőhelikopter hangját, hogy maximum hangerőre állítottam a zenét, hogy ne halljam. Hirtelen a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság, düh érzése egyszerre csapott le rám, még tempón is gyorsítottam. Úgyhogy a hirtelen megváltozott valóság mentális részére is igyekszem figyelni, mert akarva-akaratlanul is beszivárog a tevékenységeinkbe.

Bár tudom, hogy ti az igazi szerelem-futók vagytok: nem a versenyzés, hanem az élmények miatt látogattok el rendszeresen Európa különböző, szebbnél-szebb terepfutó versenyeire – de nem vagytok csalódottak, hogy most minden hasonló eseményt töröltek? A motivációtok töretlen?

Nekem a terepfutás nem elsősorban a teljesítményről szól. A számok, a versenyzés világa csakis a saját magam mércéjéhez viszonyítva érdekel. A szépségét elsősorban nekem az új tájak, ösvények felfedezése adja, a legkülönfélébb érzelmek megélése egy-egy hosszabb út során, a saját korlátaid megismerése, a futóközösséghez tartozás különböző formái. Nincs olyan verseny, amit nehezen engednék el, valójában a napi mozgás, edzés az, amit úgy élek meg, mint egy-egy verseny, kihívás "eleje", a konkrét verseny pedig a "vége". Egyáltalán nem vagyok motiválatlanabb, sőt, tele vagyok ötletekkel arra az esetre is, ha esetleg hosszabb távon nem lesznek tömegrendezvények. Már a bakancslistánkon van egy ideje több hosszabb kihívás is itt a közelünkben. Szeretnénk például megtenni az ikonikus Haute Route (Magas Út) nevű útvonalat futótúrázva, ez egy Chamonix (Franciaország) és Zermatt (Svájc) között húzódó kb. 200km-es út, amit télen sítúrázva, nyári verzióját pedig futva, túrázva is meg lehet tenni. De kinéztük már a a Via Valais meg a Via Alpina nevű útvonalat is, az utóbbi egy Svájcot keresztülszelő 390km-es túraút, az előbbi pedig Valais kanton legszebb hegyvidékein visz át. Szeretem a futóeseményeket, de ez a legkevesebb, amit jelen helyzetben el tudok engedni.

Örök optimistaként te hogy tekintesz a vírus utáni időszakra? Megváltozik majd az emberiség hozzáállása a környezethez, jobban vigyázunk majd a világunkra, értékeljük majd az apró, eddig természetesnek vett, hétköznapi dolgokat?

Amit tényleg őszintén remélek, hogy több figyelmünk marad: magunkra és másokra, a természeti környezetünkre. Amatőr futóként átgondoljuk a "miértünket", még őszintébben értékeljük majd a futás adta szabadságérzetet függetlenül mindenféle számadattól. És hogy a világ mennyire változik meg a járvány lecsengése után? Nehéz elképzelni. Egy pár hete a mostani helyzet is teljesen abszurdnak tűnt szerintem mindenki számára. Elővigyázatosság, éberség, óvatosság, figyelmesség - ezekből remélem többet viszünk magunkkal a "jövőbe".

Galéria / 10 kép

10 kép a világból a koronavírus-járvány idején

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Két edzésterv + praktikus tippek kismama futóknak

Főszerkesztőnk, Brigi jelenleg a kismama futók lelkes táborában igyekszik még a kilométereket gyűjtögetni, tapasztalatait pedig folyamatosan meg is osztja a Runner's World olvasóival.

Kép

Legyőzheti Bekele Kipchoge-t az idei London Maratonon?

A világ két leggyorsabb maratoni futója sokszor versenyzett már együtt, de a legnagyobb összecsapásuk idén októberben várható.

Kép

3 szépségtipp edzés utánra, hogy az izzadás ellenére is ragyogjon a bőröd!

Az izzadás egészséges mind a szervezet, mind a bőröd számára, de nem árt odafigyelni egy-két dologra, hogy a nyári hőségben az edzések után is ragyoghass!

Kép

4 módszer, amik segítségével ellazíthatod a mindig feszes combizmokat

A futóknál, pláne azoknál, akik legalább középtávokat futnak, és mellette nem fektetnek hangsúlyt az erősíti edzésre a leggyakoribbak az állandóan befeszült combizmok - ám legyintés helyett komolyan kell velük foglalkozni!

Kép

7 éve tervezte, most megnyerte az ExtremeMan hosszútávú országos bajnokságot Badar Gergő

Gergő 2011 óta triatlonozik, hét éve már rajthoz állt Nagyatádon. Akkor hatodikként ért célba, de eldöntötte: 30 évesen visszatér és megnyeri a versenyt. Így is történt.

Kép

Többszöri időpont módosítás után törölték a Párizs Maratont

Április 5-ről először októberre, majd novemberre tolták a versenyt, most pedig lemondták a szervezők.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem