futás,maraton

Jordan Hasay elárulja, mi a maratoni felkészülés 4 legfontosabb eleme

Forrás: Getty Images
Jordan Hasay az Egyesült Államok 2. leggyorsabb nője, aki valaha maratont futott. És ne hidd, hogy ő már mindent tud: a mai napig tanulja, hogyan lehet a lehető legtökéletesebben felkészülni a 42 km lefutására.

Jordan Hasay nagyon sikeres maratonfutó: három komoly verseny áll mögötte, és mindegyiken dobogós lett. A futónő jelenleg az októberi Chicago Marathonra edz, de saját bevallása szerint még rengeteget kell tanulnia arról, milyen is számára a tökéletes felkészülés.

Jordan 2017-ben 3. lett Bostonban, ugyanebben az évben 3. lett Chicagoban is, és idén is bronzérmet szerzett Bostonban. Az egyéni legjobb ideje 2:20:57, terve pedig az, hogy egy hónap múlva megdönti Deena Kastor 2:19:36-os jelenlegi amerikai rekordját.

Chicago után pedig minden vágya, hogy bejusson az olimpiai csapatba. A sportolónő nemrég elárulta, neki mik azok a dolgok, amik nagyon sokat segítenek a komoly felkészülésben.

Határozd meg a legfőbb céljaidat!

Persze fontos, hogy élvezd a napi felkészülést, azt, hogy egyre edzettebb leszel, de fontos, hogy meghatározd, miért is küzdesz, és felvázold saját magad számára, hogyan is próbálod ezt megvalósítani. A sikeres maratoni edzési ciklusok egymásra épülnek, és ha ezeket úgy végigcsinálod, hogy közben az egészségedre is vigyázol, akkor a konzisztencia és a tanulási folyamat áttörésekhez vezet majd.

Nagyon jó gyorsan futni, megcélozni a győzelmet és rekordokat állítani, de a tapasztalatszerzés és a felkészülés megfelelő véghezvitele is nagyon fontos. És vésd az eszedbe: minden egyes felkészülés más és más, még számomra is néha csak a találgatásról szól.
jordan hasay,maraton
Forrás: GettyImages

Tartsd tiszteletben azt, amire a testednek szüksége van a felkészüléskor

Jordan 2018 nagy részét egy sérülés miatt edzés nélkül töltötte, ez után ébredt rá arra, hogy a jó teljesítményhez nem feltétlenül kell állandó edzés. Az idei Bostoni Maratonra rövidebb ideig edzett, mégis a harmadik helyen végzett 2:25:20-tel, ami két dologra ébresztette rá.

Az egyik, hogy a hosszabb edzésmentes időszakok nem rontanak a hosszútávú teljesítményen, a másik pedig, hogy ha csökkenti vagy megváltoztatja a felkészülés bizonyos aspektusait, az élvezetes hosszú futásoktól erősödik az önbizalma.

Többféleképp edzek: biciklizek és úszom is, mert ráéreztem arra, hogy sok keresztedzéssel is remek formában lehetek.

Kell az erő is!

A futónő elárulta, az egyetemen időnként megvolt a 10 perc hasazás, de az inkább a külsőségekről szólt. Később hiába volt remek futó, rájött, hogy a teste gyenge.

Akkoriban nagyjából semmit nem tudtam megemelni, ma pedig 100 kilóval csinálom a felhúzást.

Jordan edzéstervében egy ideje már a súlyzós edzések is helyet kaptak heti 2x1 órában: ilyenkor jöhetnek a felhúzások, a kitörések, a dinamikus ugrógyakorlatok és a core izmok edzése. Maratoni felkészülés előtt annyit változtat ezen, hogy kisebb súlyokkal dolgozik.

Tudd, mik a lehetőségeid

Fontos, hogy legyenek terveid, de azt se feledd, hogy ezeket be kell illesztened a változó körülményekbe is. Hiába jön egy verseny, amin részt akarsz venni, egy betegség vagy sérülés miatt nem érdemes kockáztatni.

Ne feledd: hosszú az út a valódi sikerig, éppen ezért mindig a legnagyobb cél lebegjen a szemed előtt!