stressz,jóga

A stressztől nehezen alszol el? Van egy módszer, amit érdemes lenne kipróbálnod

Forrás: Getty Images
Hónapok óta a szokottnál is sokkal többet idegeskedsz, ez pedig nyomot hagy az alvásodon? A következő, abszolút természetes módszert itt az ideje megtanulni és alkalmazni!

Előfordult már veled, hogy a jógaóra végén pillanatok alatt belealudtál a Szavasanába? Imádod ezt az érzést, és szeretnéd újra átélni azt a hihetetlen nyugalmat és ellazulást, amit a gyakorlás során tapasztalsz? Netán még sosem próbáltad, de tennél egy próbát? Ismerd meg a jóga nidrát!

Mi az jóga nidra?

A jóga nidra a vezetett relaxáció egyik formája, amely rendkívül nyugtató, ellazító hatással bír. Ha megtanulod, hogyan csináld, érezheted magad olyan kipihentnek, mint egy jó kis éjszakai alvás után, viszont fontos tudnod, hogy a jóga nidra nem alvást jelent a hagyományos értelemben. Inkább egy állapotot az ébredés és az alvás között, amikor a test ellazult, de az elme ébren van - vallja RachelCowan jógaoktató.

A jóga nidra hatására egy igazán mély, meditatív állapotba kerül az ember. Kutatók tanulmányozták az ilyen állapotban lévő alanyok agyi aktivitását, és megállapították, hogy szinte az alváshoz hasonló állapotban voltak a vizsgált személyek. Ami viszont érdekes, az az, hogy úgy tud pihenni az agy, hogy nincs eszméletlen állapotban, teljesen tisztában van azzal, ami történik körülötte.

Mire számíts egy ilyen foglalkozáson?

Az oktatótól függ, mennyi ideig tart a gyakorlás, de általában 15-60 percet vesz igénybe. Ha egy klasszikus foglakozáson veszel részt, az óra egynegyede-egyharmada laza nyújtásokkal, légzőgyakorlatokkal kezdődik, hogy kellőképp lenyugodjanak a résztvevők a jóga nidrához.

Ez után jön a legtöbb jógaóra zárása, a lefekvés Szavasanában. Laza, kényelmes ruházat, meleg takaró, egy kis párna a fej és a térdek alá, és máris sokkal könnyebb ellazulni. Vannak, akik ilyenkor vizualizációs gyakorlatokat is betesznek, ám a cél minden egyes izom lenyugtatása.

Ha otthon látsz neki, a következő videót bátran próbáld ki:

Melyek a jóga nidra előnyei?

Ha stresszes számodra ez az időszak, ha állandóan szorongsz, valamilyen fájdalom kínoz, netán álmatlanságban szenvedsz, a jóga nidra remek megoldás a test ellazítására és a fájdalom enyhítésére. Vágj bele, gyakorold, ha kell, kérj segítséget: rengeteg pozitív hatása lesz!