A terepfutólány és a magas hegy - ilyen volt az idei Jahorina Ultra Trail

jahorina ultra trail,jahorina,trail,terepultra
Forrás: Pánczél Diána

Pánczél Dia beszámolója az idei Jahorina Ultra Trailről.

Sosem futottam fel ilyen magas hegyre. Terepversenyen sem vállaltam még be ennyit, külföldön meg pláne nem. És megint egy nő… Jahorina. Jöhetne már egy valamirevaló férfihegy.

„Közeli helyeken, dombokon, hegyeken,

kibelezett kőbányák üregében.

Közeli helyeken, dombokon, hegyeken,

most is visszhangzik a léptem.

Itt ül az idő a nyakamon,

kifogy az út a lábam alól.

Akkor is megyek, ha nem akarok,

ha nem kísér senki utamon.

Arcom mossa eső és szárítja a szél.

Az ember mindig jobbat remél.

Porból lettem s porrá leszek,

félek, hogy a ködbe veszek.”

/Bikini: Közeli helyeken/

Sosem futottam fel ilyen magas hegyre. Terepversenyen sem vállaltam még be ennyit, külföldön meg pláne nem. És megint egy nő… Jahorina. Jöhetne már egy valamirevaló férfihegy.

Na. Úgy keződött a Jahorina sztori, hogy pár hónappal ezelőtt azt sem tudtam, hogy létezik Jahorina. Aztán a Terepfutás.hu fészbuk oldalán megpillantottam egy felhívást, mely szerint figyelem, figyelem, külföldi bloggerek kerestetnek, akiket meghívnak a Jahorina Ultra Trailre, hogy aztán szaftos beszámolókkal kényeztessék hazájuk nagyérdemű terepfutó közönségét. Uccu neki, egyéletemegyhalálom, megfogalmaztam szépen a jelentkezésemet, elküldtem, a versenyigazgató, Sanja sokszeretettel meghívott, én meg július utolsó csütörtökéjén útra keltem másodmagammal, az én picinyke serpámmal, hogy megfussam a Jahorina Ultra Trail Maxi távját, 69 kilométert 2750 m szintecskével.

Izgalom, készülődés, mint minden verseny előtt. Hosszú az út, van min agyalni, kivesézni. A szintrajzot kívülről fújom, megfordítva ugyan szimpibb lenne, de ez nem kívánságműsor, meg amúgy is szeretjük a kihívásokat. 35 kili lefelé, majd 35 kili felfelé. Mi sem egyszerűbb.

jahorina ultra trail
Jól néz ki, ugye?

Éjszaka érkezünk, semmit sem látunk a táj szépségéből, a meglepetés másnap reggelig várat magára. Merthogy ez egy csoda, egy mesevilág, hatalmas hegyek, erdők ölelnek körbe minket. Este technikai megbeszélés a rajt helyszínén, hallunk susmust aknákról meg medvékről, de nem foglalkozunk vele. Kicsit korábban már lepacsizunk néhány magyar indulóval, a híres-neves PunksNotDead Trail Team tagjaival, Janival és Anitával. Csatlakozik hozzánk Misi is, már az indulás előtt lecseteltük mindannyian, hogy mi majd itt jól összebarátkozunk. Janinak éjfélkor rajt, ő a hosszútávval fog megküzdeni, mi pedig a többiekkel az eggyel kisebb, majdnem 70-essel (lesz az több is, de erről később).

Nehezen alszom el, teszek-veszek, közben véletlenül felfedezem Kelemen Anett posztját, Müller Péter szavaival: „Gyűjts erőt, dolgozd fel a múltad emlékeit, és jól figyelj, mert ahol eltörtél, ott leszel erős, ahol vesztettél, ott leszel legyőzhetetlen. Az Igaz Ember nem menekül a múltjától, bármilyen sötét volt is, mert kudarcaiból lesz hatóanyag, vereségeiből diadal – tragédiái érlelik naggyá.” Ez valahogy annyira megérint, olyan hatással van rám, hogy azonnal lestipistopizom, memorizálom, hogy ez legyen a másnapi mantrám, ami majd elkísér a célig.

jahorina ultra trail
A táj egyértelműen csodaszép.

Szombat reggel háromnegyed 6, fotózkodás, toporgunk a rajtban. Érzem a feszültséget magamon, mindig olyan izgalmas valamit először csinálni. Tudom, hogy végig fogok menni a távon, de hogy milyen kalandok várnak rám út közben, az majd csak később derül ki… Imádom ezt az érzést, a várakozást, hogy megint történik valami új, egyszeri, megismételhetetlen.

Fülembe csengenek a szavak, ne fusd el az elejét, figyelj a pulzusra. Jó, nem futom, kell az energia a végére, a hegymászáshoz. Anita hamar lehagy, én szépen cuppogok lefele a sáros lejtőkön. Nézelődöm, belemerülök a csodába, ami körülvesz. Furcsa, hányszor modjuk, hogy valaki meghódít egy hegyet, átverekszi magát egy rengetegen…. A francokat, ide alázattal kell jönni, nem hódítani kell, nem harcolni kell, hanem finoman közeledni, bebocsátást kérni, hogy részesei lehessünk ennek a gyönyörűségnek, Természet Anyánk ölében. A harc az úgyis belül folyik, ezért vagyunk itt.

A 16 kilis ellenőrző pont előtt már eltévedünk egy kis csapattal, de aztán gyorsan visszakanyarodunk a helyes irányba. Ezután szinte végig egyedül futok, egyszer-egyszer találkozom csak versenyzőtárssal. Nincs beszélgetés, csak én magam vagyok, nagyon koncentrálok, hogy ne csesszem el az útvonalat, mert bárhol el tudok tévedni, annyira belemerülök a gondolataimba. 20 km környékén az erdőben jön az első próbatétel: szabadon csaholó kutya. Tudtam, hogy ez is bekövetkezik egyszer, be vagyok tojva a kutyáktól, pedig ez nem is egy kóbor eb, csak a területét védi. Az előttem futó nyomába ered, rendesen meg is ugatja, én megtorpanok – nem, ezt nem vállalom be, szégyen ide vagy oda. Várok egy picit, hátha jönnek utánam, ha nem, akkor folytatom utam, lesz ami lesz. Szerencsémre utolér egy helyi páros, a fickó elég tapasztalt ezen az útvonalon, biztosít arról, hogy a dög nem bánt. Tudom, a kutyás sztori kapcsán lesz még elszámolnivalóm, ha most nem, majd egy későbbi futás alkalmával újra szembesülnöm kell ezzel a félelmemmel. Pár száz méteren együtt haladunk tovább, közben felhívják a figyelmemet arra, hogy Szarajevó környékén ne térjek le a kijelölt trackről, mert előfordulhatnak még kósza taposóaknák. Nemnem, pisilni, kakilni sem, mindent az úton kell elvégezni. Ennek örömére gyorsan bekapok még két immodiumot, ismervén testem működését, no meg csak úgy a biztonság kedvéért is.

Elhagyom a fotózkodó párt és libbenek tova. Csak az utat figyelem, közben frissítgetek, rendszeresen, tűpontosan, folyadék és zselék, nem éhezünk el. Az erdőbe beszűrődik a fény, lábam alatt puha a talaj, szinte nesztelenül suhanok, tőlem szokatlan módon. Elhaladok egy bácsi előtt, a padon ücsörög és könyvet olvas. Odaköszönök, dobar dan, ő is üdvözöl, aztán még mond valamit hosszan, de nem értem és már nem is hallom, futok tovább a dolgomra. Elérünk egy kis falut, itt lesz a második ellenőrző pont. Kulacsok újratöltve, kólázás, meg egy kis banán. Kedvesen mosolyognak a fiatal crew-s lányok, egyikük megkérdezi, lefényképezhet-e, „beautiful” és „blue eyes” indoklással. Mondom persze, bár mindennek érzem magam, csak szépnek nem, inkább te vagy az, a hamvasságoddal, fekete hajaddal, sötét szemeiddel, te lány. Feri meglep, valahogy idetalált, örülök nagyon, nem, nem kell jönni a többi ellenőrző ponthoz, olyankor csak elgyengülök, mert akkor nem kell erősnek lenni, ne gyere, csak a Trebević-hez, a 40-esnél.

Ahogy haladok tovább a kanyon felé, alagutak keresztezik utamat. Berezelek. Se előttem, se utánam senki. Átfut az agyamon, hogy elő kellene venni a fejlámpát, mert vaksötét van, de jobban félek attól, amit láthatok. Elképesztő furcsa érzés bebotorkálni egy koromsötét alagútba, nyirkos, nem tudom, mit veszek észre a következő pillanatban, inkább botladozok, szarok a fényre, csak ne lássam, hogy mi van előttem, mellettem, körülöttem. Üvöltve elkezdem énekelni a Marseillaise-t, miért ez jut eszembe, nem tudom, biztos előbújt belőlem a harcos honleány: „Előre, ország népe, harcra, Ma diadal vár, hív hazád!” Ahogy mepillantom a fényt, a párás levegőn átszűrődve, az jut eszembe, vajon ilyen lehet, amikor az alagút végén meglátod a Fényt, a nagybetűset, az örökké tartót?

A harmadik alagútnál kicsit halkabban és kevésbé hamisan dúdolom a francia himnuszt, a negyediknél már csöndben vagyok és rezzenéstelen arccal, futólépésben töröm az utat magam előtt. Hiába na, edződünk.

Szarajevó. A háború alatt körbeaknázták, hogy ne tudjon elmenekülni a helyi lakosság. Gyerekek. Felnőttek. Az emberi kegyetlenségnek nincs határa. Hogy is szól az egyik kedvenc idézetem Wass Alberttől: „…és a helyén nem marad más, csak egy folt csalán: az ember örök nyoma”. Igaz, milyen igaz.

Tábla jelzi, hogy ne térj le az útról, mert aknára taposhatsz. Kicsit később aknamentesítés, nem vicceltek ezek, tényleg figyelni kell.

Vannak azért szép nyugis részek is, bocikkal.
Vannak azért szép nyugis részek is, bocikkal.

Mindjárt itt a hegy. Tömöm magamba a dinnyét a következő check pointnál. Hűsít. Jólesik. No még egy kis hegymászás, és találkozom a serpácskámmal. Váltóruhát hoz, mekkora luxus ez, nem szoktam átöltözni, de most adjuk meg a módját.

Kicsit mintha nehezebben menne most, de haladok előre, nemsokára elérem a bobpályát. 1984-ben Szarajevó rendezte meg a téli olimpiai játékokat. Akkor még rendben volt minden, a II. világháború után virágzásnak indult a régió. A bobpálya azonban mára lepukkant, falfirkák tarkítják, de megvan a varázsa és hatalmas fless felfelé futni rajta.

Na végre. Nutellás barnakenyér, banán, tiszta zokni, ragtapasz-csere, tacsakosra izzadt felső helyett száraz, puszihegyek. Nyomás tovább, így is több időt töltöttem itt a kelleténél, tudtam én, gyengeség, nem jó ez. A célban találkozunk, csak legyen hideg sör, jó?

Viszonylag elöl vagyok, Anitát is beérem már, de jön megint egy elkavarodás. Valahogy mindig mázlim van, összefutok futótársakkal, most egy helyi fiúval, ő is eltévedt, hiányos a jelölés, valószínűleg a tréfás kedvű vándorok mazsolázgatták le. Visszasétálunk, találkozunk még versenyzőkkel, együtt kiötöljük, merre tovább, folytatjuk tovább felfelé az erdőben. Lehagyom a srácokat, felfrissültem, következik az újabb mászás a Trebević gerincén. Elkap egy könnyű zápor, nagyon finom, hagyom, hogy áztassa a bőrömet, egyik láb a másik után, hogy is mondta Andika, minden lépéssel több leszel. Pazar a panoráma, felkapaszkodom a hegyormon, szikláról sziklára, alattam a mindenség. Állok a világ tetején, olyasmi érzés ez. Nem mozdulok, gyönyörködöm, magamba szippantom a pillanatot, kicsit el is pityeredek, megint az eső mossa le a könnyeimet. Hálát adok, mint mindig, hogy itt lehetek, hogy volt, aki elkísért ide, hogy van két egészséges lábam, amik felhoztak erre a csoda-vidékre. És majd egyszer így, itt, vagy máshol, ugyanilyen flow-ban, a gyerekekkel... Az álom talán valósággá válik. Bárcsak rátalálnának ők is erre a varázslatra. Ami a szívedben van, csak figyelni kell és nyitottnak lenni. Lövök néhány fotót, ezt megfogadtam magamnak már a legelején: képek nélkül innen haza nem megyek. Zselézek, gyomrom príma, erőm is van még, csapassuk tovább szépen.

A következő frissítőpont 52-nél, kicsit messzinek tűnik. Páran ücsörögnek a sátorban, a földön megterítve, keksz, csipsz és kóla, narancsot pucolnak az önkéntesek, tiszta osztálykirándulás-fíling. Anitával váltunk pár szót, kacarászunk, lassan a végén járunk, de még mászás van azért rendesen. A fejem hasogat, beveszek egy fájdalomcsillapítót, lehet, hogy mégsem ittam eleget, elképesztő meleg van még most is. Némely tisztáson romos, szétlőtt épületek, lakóházak vagy szálló-féleségek, ki tudja, mik lehettek, nem újította fel a háború óta senki: szomorúan, kicsit vészjóslóan éktelenkednek a fák között.

Kezdek igencsak dekoncentrálttá válni, egyre többet kalandoznak el a gondolataim, be is nézek rendesen egy jelölést, amely letér az útról, hiába volt nagy betűkkel, piros kerettel kitáblázva-kiírva, hogy „TRAIL”, magasról teszek rá, futok tovább egyenesen előre vagy másfél kilit, mire észreveszem, hogy ezt bizony eléggé benéztem. Visszaszaladok cifra káromkodások közepette, megkeresem a helyes irányt, és bevetem magam a rengetegbe. Talpam alatt roppannak a gallyak, dobban a léptem a köveken, toccsan a cipőm a sárban, van, ahol bokáig süppedek, de ez a játék része, hadd malackodjon az ember lánya egy kicsit. Neszezést hallok magam előtt a bokorból, sosem találkoztam még állatokkal, de azonnal leveszem, hogy vadak (vaslogika, vagy csak nemhiába neveztek el az erdők és a vadászat istennőjéről). Szívem a torkomban, teremtett (emberi) lélek sincs a közelemben, jaj csak ne vaddisznók legyenek, így elsőre. Belefújok a sípomba, mittomén, hogy jó ötlet-e, persze megijednek szegénykéim, és kirebben a bozótból... két gyönyörű őz. Elszökkelnek mellettem, egyik a másik után, kecsesen, egész közel vagyok hozzájuk, hirtelen átfut az agyamon, hogy olyan ez, mintha az erdő részévé válnék. Az érzés csak fokozódik, amint legelésző bocik mellett futok el az erdőben, illetve dehogy futok, rögtön lelassítok, amint az egyik hirtelen ugrik egyet. Beszari vagyok, ilyen helyzettel sem találkoztam még, óvatosan eltipegek inkább mellettük, fene se tudja, mivel ijesztem meg őket.

Megy a menet felfelé, rendületlenül, már nagyon enném azt a pljeskavicát friss kenyérrel, jó sok hagymával, a sörről meg ne is beszéljünk. De nincs sok hátra, picit kell csak kitartani, addig csipegetek egy kis kókuszrudat. Fejem oké, használt a pirula, lábam, a bal, az Ultrabalaton utáni sérült, teljesen jól bírja. 58 után írok Ferinek, az utolsó szakasz jön, akkor még nem sejtem, hogy azért hosszú lesz ez, caplatok felfelé még mindig. Emelkedő, na még egy emelkedő, most már nagyon elég, de jön még egy, felfelé a sípályán, ugye nem kell felmászni a tetejére, ugye ez csak vicc, jajnecsesszetekmárennyirekivelünk, deigen, a tetejéig kell másznod, odabizony, már porzik a szám, tartalékolok pár csepp vizet, hátha kell még. A végső tekervényes sík szakaszon beérem Anitát, előttem sétál, az utolsó másfél kilit végig beszélgetjük. Igazi versenyzőkhöz méltó magatartás, lássuk be. A talpunkon már érezzük a vízhólyagokat, neked mennyi lehet, tippelgetünk, a körmeink vajon megmaradnak-e, hát nem éppen Glamour-napos topikok ezek. Szívem szerint kocognék még, de valahogy nem akarom otthagyni újdonsült futós barátnőmet, inkább ráveszem, hogy imitáljunk egy kis futómozgást a végére. Az utolsó pár száz méteres downhill parádésra sikerül (nézői szemmel), mintha végig sprinteltük volna ezt a szakaszt, pedig ugye dehogy. ;-) Ölelések, csókok, baráti puszik és a sör... Ezekben a percekben minden felértékelődik, pedig nem a Spartathlont futottuk végig vagy a Western States 100-ot (bakancslistán van), mégis olyan euforikus öröm jár át minket, ami sok-sok napig kitartó, fülig érő mosolyt varázsol az arcunkra, és amiért újra és újra útrakelünk, és végigfutunk napokat, éjszakákat.

Terepfutás, én így szeretlek!

Itt még több képet megnézhettek a versenyről:

Nézd meg a galériánkat> 14 kép
Pánczél Dia a Jahorina Ultra Trailen
Tovább olvasok
3 őszi zöldség, aminek minden futó tányérján ott a helye!

Bár manapság szinte az év minden szakaszában hozzájuthatsz bármilyen zöldségehez és gyümölcshöz, a legjobb az lenne, ha minden évszakban előnyben részesítenéd az itthon, vagy a közelben megtermett idényzöldségeket és gyümölcsöket. Sokkal ízletesebbek, tápanyagdúsabbak, mint a sokat utaztatott társaik!

4 dolog, amivel szinte észrevétlenül válhatsz környezettudatosabbá

Nem kell mindig óriási változtatásokra gondolni!

Alternatíva az energiazselék helyett

A frissítés kérdése gyakori téma futókörökben. Ha hosszabb távokkal próbálkozol, még inkább felmerül, milyen alternatívái lehetnek az izotóniás italoknak és az energiagéleknek.

Alacsony szénhidráttartalmú diétába kezdesz? Így kalkuláld ki, mennyit kellene enned!

Teljesen felesleges megvonni magadtól a szénhidrátokat, hiszen ezekből nyered az energiát, ráadásul a jól megválasztott szénhidrátoknak rengeteg pozitív hatása van a testre. Ha mégis kipróbálnál egy alacsony szénhidráttartalmú étrended, érdemes pontosan kiszámolnod, mennyit kellene belőle bevinni a szervezetbe!

Szőnyi Ferenc októberben egy 20-szoros Ironmannek vág neki, ahol cél a világcsúcskísérlet

Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnok mindig újabb és újabb, a hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetésekre nevez be és többségüket meg is nyeri. A Racemachine becenevet viselő komáromi sportoló októberben Mexicóban, a Decaultratri World Cupon nagy ambíciókkal áll rajthoz. Egy 20x Ironman versenyen indul, ahol nemcsak első helyezett szeretne lenni, de a világcsúcsot is megkísérli megdönteni.

Zöld emblémát a futóversenyeknek!

Hét évvel ezelőtt, 2012-ben rendezték meg az első olyan futóversenyt Magyarországon, amelyen már nem volt eldobható pohár a frissítő pontokon. A Terep 100-as volt ez a verseny.

A tíz legnagyobb hiba, amit a sportolók elkövetnek az étkezésben

A sportolóknak a szokottnál is fontosabb, hogy helyes étrendet kövessenek, és mindig megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyenek be a szervezetbe a rengeteg edzés miatt. Nemrég azonban elkészült egy lista a klasszikus hibákról, amiket ők is elkövetnek - érdemes tanulni belőle!

Immuntuning - így kerülöm el a betegségeket évek óta az őszi-téli szezonban

Ahogy beköszöntött az ősz, abban a pillanatban megszaporodtak a környezetemben a beteg, náthás emberek, és sokan panaszkodnak arra is, hogy nincs energiájuk.

Te ne kövesd el! - kezdők hibái, haladók tévedései

Gusztos Péter, a Suhanj! Alapítvány társalapítója 55 maratonnal a háta mögött összeszedte azokat a hibákat, amelyeket kezdőként elkövetett, de azokat is, amelyekkel haladó futóként küzdött meg... hogy neked már ne kelljen!

A szezon befutója: a Saucony új futócipőjét teszteltük!

Főszerkesztőnk kipróbálta a Saucony Ride Iso 2-t, és el is mondja, hogy tetszik neki!

Még mindig futtában

Légy mindig hálás azért, amit megad a tested számodra, hálás minden nap, hogy futhatsz.

Kutyás akadályfutás – verseny vagy buli? Így látja egy elit akadályfutó

A Hard Dog Race 2016-os indulása óta töretlen sikernek örvend az aktív életet élő kutyások körében, sajátos módon egyesíti az akadálypályás és a kutyás terepfutó-versenyek kihívásait. A kutya és az ember együtt győzi le az akadályokat, büszkeségük is közös és egy felejthetetlen élménnyel lesznek gazdagabbak.

Őrületes idővel megdőlt a félmaratoni világcsúcs

Vagyis, nem csak úgy megdőlt, a kenyai Geoffrey Kamworor futotta meg.

Szuper a növényi étrend, de vigyázz, nehogy EZ a tápanyag lemaradjon a tányérodról!

Egyre többen választják ezt a fajta táplálkozást az egészségük vagy a húsfogyasztás visszaszorítása miatt. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a legfontosabb tápanyagokat bevidd a szervezetedbe, ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a növényi étrend bizony káros is lehet.

Jordan Hasay elárulja, mi a maratoni felkészülés 4 legfontosabb eleme

Jordan Hasay az Egyesült Államok 2. leggyorsabb nője, aki valaha maratont futott. És ne hidd, hogy ő már mindent tud: a mai napig tanulja, hogyan lehet a lehető legtökéletesebben felkészülni a közel 43km lefutására.

Ezzel az 50 egészséges élelmiszerrel megmenthető a Föld!

Egyre többen hívják fel a figyelmet a Föld érdekében történő tudatos élelmiszerfogyasztásra. Nemrég el is készült annak az 50 tápláló élelmiszernek a listája, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Transalpine Run: ízelítő egy kultikus verseny világából

15-ik alkalommal rendezték meg azt a több napos, az Alpokon keresztül vezető, páros, magashegyi terepfutóversenyt, amelyen egy különös véletlen folytán magam is rajthoz állhattam.

Hogyan készült?

A régi ismeretterjesztő sorozat mintájára most egy új téma rejtelmeit fedjük fel az olvasók előtt. Ez a téma nem más, mint a fénykép nyomtatása vászonra, azaz a vászonfotó készítés rejtelmei.

A pattanásmentes bőrért!

Minden bőrfelületen megtalálhatóak természetes olajok, hiszen elengedhetetlenek bőrünk egészséges állapotának megtartásához. Azonban az olaj mennyisége már nem mindegy, ugyanis ez alapján határozható meg a bőr típusa.

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem