fitt nő,sportos nő,egészséges életmód

Immuntuning - így kerülöm el a betegségeket évek óta az őszi-téli szezonban

Forrás: Getty Images
Ahogy beköszöntött az ősz, abban a pillanatban megszaporodtak a környezetemben a beteg, náthás emberek, és sokan panaszkodnak arra is, hogy nincs energiájuk.

Nos, én eddig a legtöbb évet komolyabb betegeskedés nélkül átvészeltem, ezért összeszedtem pár tanácsot, amit én használok, és ami szerintem segít abban, hogy erős legyen az immunrendszerem, és kikerüljem a betegségeket!

1/ Figyelek az egyensúlyra

Tegnap egész nap nyöszörögtem az irodában, nem éreztem, hogy kicsattannék az erőtől, és ahogy közeledett a munkanap vége, egyre motiválatlanabb lettem abban is, hogy elmenjek a hétfő esti szokásos pályaedzésre. Először azt hittem, hogy szimplán lusta vagyok, ezért elkezdtem fejben győzködni magam, hogy nehogy már kihagyjam. De aztán megvizsgáltam magam, és tudatosítottam, hogy most tényleg nagyon fáradt vagyok, és többet érek azzal, ha alszom egy óriásit, és helyette másnap reggel nyomom le az edzést (ami amúgy pihenőnap lett volna eredetileg). Ma reggel kicsattanó energiával telve keltem, és motiváltan, lelkesen futottam le az edzésadagot. Tudni kell pihenni, és nem túlhajszolni magad, mert a kizsigerelés egyenes út az immunrendszer legyengítéséhez is!

2/ Vitaminbombák reggelire

Alapvetően nálam kétféle reggeli játszik: zabkása vagy tojás valamilyen módon elkészítve. Az őszi-téli szezonban nagyon figyelek arra, hogy a reggelim ne csak jó szénhidrátokban, zsírokban és fehérjében gazdag legyen, hanem igazi vitaminbomba is legyen. Ilyenkor tutira nem marad le az áfonya, goji bogyó, lenmagpehely a zabkásám tetejéről, a tojás mellé pedig extra adag zöldséget eszem, és olykor még egy kis avokádót is. Bár napközben is sok vitamindús ételt igyekszem enni, szerintem nagyon fontos, hogy a reggeli már megadja az alaphangot ehhez.

3/Teákban az erő

Ősszel imádok délelőtt, az irodai asztalomnál elkortyolgatni egy meleg teát, miközben a napi feladatoknak ugrom neki. Ügyelek arra, hogy olyat válasszak, ami hasznos az immunerősítésben, nagy kedvencem például a gyömbér.

4/ Ha minden kötél szakad

Nevetnek rajtam a kollégáim, mert ha meghallom, hogy valaki köhint egyet az irodában, vagy látszik rajta, hogy kezd lerottyanni, mindig mondom neki, hogy gyorsan szerezzen be ehinacea cseppeket! Amikor érzem, hogy kezdene leteríteni valami a lábamról, akkor mindig ebből iszom egy adagot, és még azelőtt kiűzök minden vírust magamból, mielőtt bármit is tehetne. Jó kombó még az ehinacea csepp-gyömbérlé-citromlé-fokhagyma is shot formájában: bár az íze rosszabb, mint a legrosszabb minőségű házipálinkának, a hatása nagyon ott van!

Na és, mi a te legjobb immunerősítő tipped?