edzés, futás,

5 dolog, ami sokat segített abban, hogy különválasszam az edzést a fogyástól

Forrás: getty images
Belegondoltál már valaha, miért is jársz edzeni? Mikor sportolsz többet, mikor kevesebbet? Élvezed egyáltalán a dolgot, vagy csak az alakod miatt aggódsz?

Néha azon kapod magad, hogy olyan vagy, mint egy gép, aki akkor is edz, ha holtfáradt, kimerült? Vannak napok, amikor majd megvesznél egy kis pihenésért, de akkor is futni mész, mert hajt valami belül, vagy épp szigorú vagy magadhoz, mert előző este elcsábultál egy pizzára, és a mozgással bünteted magad?

Netán már ott tartasz, hogy mindegy, mit, csak mozogj, hogy még véletlenül se szedj fel pluszkilókat? Szereted egyáltalán azt a mozgáformát, amit rendszeresen végzel? Mert bizony nagyon fontos lenne, hogy ne csak azért fuss, erősíts, járj kettlebellre, mert fogynod kell - ha hosszú távon gondolkodsz, élvezni is kellene ezt a dolgot.

Mostantól koncentrálj a következőkre: ez az 5 tipp segít, hogy külön tudd választani a fogyást a sportolástól - legalább fejben!

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

Itt a méricskélés vége!

A reggeli rutinod része, hogy ráállsz a mérlegre, és jól felhúzod magad, ha túl sokat mutat, és persze remekül indul a nap, ha kevesebbet? Azon kapod magad, hogy edzés közben is azon kattogsz, hány kalóriát égetsz el, mennyit ettél, hol lehetne csökkenteni, mikor vásárolj nullkalóriás (ugye tudod, hogy ilyen valójában nincs is) ételeket? Itt az ideje, hogy elengedd a számokat: mérlegelés helyett relaxálj picit reggelente, a kalóriák helyett pedig koncentrálj az ételek tápanyagtartalmára!

Helyezd előtérbe az erősítést

Igen, kardiózással, futással sok kalóriát el lehet égetni, de biztosan ez a fő cél? Amint képes vagy elengedni a számokat, nyitottabb leszel más edzések felé is. Tény, hogy a futás jobban égeti a kalóriát, mint egy klasszikus jóga vagy pilates óra, a testnek viszont erre is hatalmas szüksége van. Nem árt az sem, ha izmosabb leszel, és igen, az izom többet nyom a mérlegen, de kit izgat, ha feszes vagy és tónusos?

jóga, sport,
Forrás: GettyImages

Felejtsd el a bűntudatot!

Imádod meghatározni magadnak, hogy heti hatszor futnod kell, vagy épp akármi mást edzeni, aztán pedig totális lelkiismeret furdalásod van, ha egy reggeli edzés helyett végre nyugton kávézol egyet a barátokkal? Ha nem teljesítetted az elképzelt heti edzéstervedet, szabályosan bűntudatod lesz? Itt az idő, hogy túllépj ezeken - és hidd el, ha ez megtörténik,egészen felszabadulsz, és még az edzést is jobban élvezed majd!

Mentálisan erősítsd magad!

Kezdj bele egy olyan időszakba, amikor nem a teljesítmény a fontos, hanem az, hogy az edzés mentálisan rendbe tegyen. Egy kis időre felejtsd el az ultimátumokat, a célokat, az eredményeket, és próbáld önmagában élvezni a sportolást!

Kezeld másképp az étkezést!

Egy pár szelet pizza becsúszott este, ezért reggel 5K-val töbet kell futnod? Tudod, hogy este vacsorázni mész a barátokkal, ezért egész héten sokkal többet edzel? Ideje elfelejteni ezt a hozzáállást, és nomálisan étkezni, nem büntetésként felhasználni az edzést azért, mert valamit megkívántál!