futás,futótárs

Így találd meg a tökéletes futótársat!

Forrás: Getty Images
Nagyon sok pozitív hatása van annak az edzés szempontjából, ha futótárssal sportolsz, megtalálni a legideálisabbat viszont nem könnyű feladat. Viszont nem is lehetetlen!

A tökéletes futótárs megtalálása kicsit olyan, mint a társkeresés: sok mindenben passzolnotok kell egymáshoz. Lehet, hogy egy futóklubban találsz rá, esetleg megismerkedtek, mert mindig hasonló útvonalon futtok, netán ugyanazokra a versenyekre jártok.

Persze az is lehet, hogy az edzésről szimpatikus lesz valaki, és felvetődik a közös futás lehetősége, ám végül nagyon nem klappolnak a dolgok... A következők segíthetnek abban, hogy rálelj a legmegfelelőbb futópartnerre, még akkor is, ha ehhez többször is kell próbálkoznod.

Ha túl gyorsan fut a partnered...

Van az úgy, hogy a másik egyszerűen gyorsabb tempót diktál, mint amit te bírsz. Ilyenkor se ess kétségbe: beszélgetéssel persze lassíthatod a tempót, de ez hosszú távon nem megoldás. A következők viszont segítenek:

  • Akkor tervezz vele edzést, amikor tényleg jó napod van, és úgy érzed, majd kicsattansz az energiától.
  • Már az elején tisztázd, hogy van ugyan a végén találkozási pont, de te a saját tempódban szeretnél edzeni, és bátran tegyen ő is így.
  • Az is beválhat, hogy fuss vele akkor, amikor hosszabb távra készül, és csak egy bizonyos szakaszon edzetek együtt.
edzés,futás
Forrás: GettyImages

Ha a tiédhez képest lassú a tempója...

Ha futópartnered van, nagyon fontos, hogy tényleg legyél vele őszinte. Ha a partnered tempója lényegesen lassabb a tiednél, ne félj másik futótársat keresni azokra a napokra, amikor tényleg meg akarod nyomni az edzést, vele pedig fuss a lazább napokon vagy a regenerációs időszakokban. Emiatt ne érezd kellemetlenül magad: sokkal rosszabb az, amikor ugyan edzettél egyet, de úgy érzed, sokkal, de sokkal több volt benned.

Ha állandóan beszél futás közben...

Idegesít a duma, mert inkább az edzésre koncentrálnál, esetleg a saját dolgaid foglalkoztatnak? Vannak napok, amikor a legszótlanabb futók is beszédes kedvükben vannak, ám ha alapvetően azt érzed, hogy futás közben be nem áll edzőtársad szája, akkor itt az ideje megbeszélni a dolgot. Ne félj attól, hogy őszinte vagy: ha nem juttok közös nevezőre, inkább keress mást, semmint hogy rosszul érezd magad edzés közben. Vagy fuss egy kutyussal, vele nem lesz ilyen problémád!

Mi van, ha pároddal edzel együtt...

Vannak párok, akik minden nap együtt futnak. Vannak, akik szakítanak, mert nagyon nem tudnak együtt edzeni. A helyzet az, hogy mindegy, hogy a szerelmeddel vagy "csak" egy futótárssal edzel, vannak szabályok, amiket érdemes betartani:

  • Vegyétek komolyan és kezeljétek a konfliktusokat, ezek ugyanis általában gyakoribbak, mint akkor, amikor egy klasszik edzőtársa van az embernek.
  • A fenti kritériumokat is kezeljétek komolyan, ha futótársak vagytok! Fogadd el, ha a partnered nem akar fecsegni edzés közben, és te is legyél toleráns akkor, ha ő épp egy tempósabb edzést tervez.
  • Ha nem megy az együtt futás, ne erőltessétek. Inkább új edzőtársat keressetek, mint új párkapcsolatot!