Borítókép: Így maradj nyugodt a verseny előtt, a rajtvonalnál

Így maradj nyugodt a verseny előtt, a rajtvonalnál

Forrás: getty images
Az biztos, hogy izgatottan várod a verseny napját, de mi a teendő akkor, ha kicsit jobban stresszelsz a kelleténél?

A következő három trükköt bevetve kicsit le tudod csillapítani a fejedben tomboló negatív érzéseket és arra tudsz koncentrálni, ami igazán fontos. Válaszd ki a számodra megfelelő módszert!

Vizualizáció

Az elit futók egyik gyakran bevetett módszere. A lényege, hogy elképzeld, ahogy életed legjobb versenyén veszel részt, a lehető legapróbb részletekig, minden érzékszervedet bevetve. Figyelj az illatokra, hangokra, érintésekre, látványra és vizualizáld magad előtt a ruhádat, amikor odaállsz a rajtvonalhoz és elkezdesz futni. Ezt minél többször gyakorlod, annál könnyebben meg tudod magadat nyugtatni!

Meditálj vagy hallgass zenét!

Ha van már kialakult meditációs módszered, érdemes pár légzőgyakorlatot végezned a rajtvonal előtt. Ha nincs, akkor egyszerűen vonulj el egy csendesebb helyre és vegyél egy mély levegőt, majd fújd ki a szádon keresztül. Ismételd meg néhányszor! Jó ötlet lehet még a zenehallgatás is, ez is hasonlóan megnyugtatja az idegrendszeredet.

Változtasd meg a hangokat a fejedben

Ahelyett, hogy teljesen elhatalmasodna rajtad az idegesség, gondolj arra, hogy a tested mennyire felkészült a versenyre és azt jelzi, hogy mindjárt indulhatsz és egy szuper élményben lesz részed, mivel végre beérik a felkészülésed gyümölcse. Ha a stresszes gondolatokat inkább izgatottsággá alakítod, sokkal higgadtabban indulsz neki az előtted álló távnak!

Sok sikert!

Olvasnál még a témában?