futás,futópad,edzés

Így maradj motivált akkor is, ha futópadon futsz

Forrás: Getty Images
Néha úgy érzed, hogy bár megvan a heti pár alkalom futópados edzésed, de az egész olyan céltalan, néha már unalmas? Van két trükk, ami segít feldobni a futógépen töltött időt!

Van otthon futópadod, és többnyire azért választod ezt a módját a futásnak? Esetleg azért futsz futógépen, mert a konditermet jobban kedveled a kinti edzésnél, és így legalább az sem zavar, ha tél van vagy nyár, plusz az eső sem tántorít el?

A lényeg a rendszeresség, ám néha könnyen azt érezheted, hogy kicsit belefásutál a futópados edzésekbe. Most segítünk: van 2 dolog, amitől tényleg motiváltabb lehetsz!

Zene, zene, zene

Rengeteg minden múlik azon, milyen zene szól a füleden edzés közben. Mert a ritmusok bizony nagyon fel tudnak pörgetni, akkor is, ha demotivált és rosszkedvű vagy, netán csak unod a futást. Általában a dal adja a mozgás ütemét, ezért érdemes úgy összeállítanod a lejátszási listádat, hogy a tempódhoz leinkább passzoló dalok szerepeljenek rajtuk. Itt ehhez adtunk már korábban segítséget, de kipróbálhatod még azt is, milyen futni az amerikaiak kedvenc futózenéire is.

futópad,futás,motiváció
Forrás: GettyImages
Kell a motiváció!

Variálj a sebességgel!

Unalmas dolog 20-30 percen át pont ugyanazon a tempón, ugyanolyan terepen futni. Persze van, hogy néha ez is jól esik az embernek, de ha te ennél többre vágysz, variáld a sebességet! Próbáld ki például, hogy 2 percig a lehető leggyorsabb tempón futsz, majd pihenj egy percet. Ez után fuss újra nagyon tempósan, csak 2 és fél percet. Ezt kis távnövelésekkel 4-5 körben bátran megismételheted!

De játszhatsz az emelkedőkkel is: a sebességet hagyhatod ugyanazon a számon ezekben a 2 percekben, csak mindig egy kicsit növeld az emelkedőt!

Sipos Fanni, futóedző tippjei

Három esetben szoktam futópados edzés javasolni a sportolóimnak, ezek pedig a következők:

-Kezdőknek, hiszen a pad egy biztos pont, bármikor abbahagyhatja, ha hirtelen elfárad, nem kell visszafutni. Nagy előnye, hogy egyszerűen szabályozható. A kezdő futóknál gyakori hiba, hogy elfutják az első pár száz métert. A padon ez kizárt, hiszen ha megadom a kezdő tempót, akkor az egyenletes terhelést biztosít.

-Akiknél nem mindig adott a változatos terep! Vannak sportolóim, akik az Alföldön élnek, nekik a hegyi résztávot/dombozást nagyon jól le lehet szimulálni a padon. Mindenkinek kell az edzéstervébe szint!

-Ha nem jók az útviszonyok. Egy igazi futó végigfutja a szezont, nincs cukorból, ugyanúgy kimegy esőben és a mínuszokban is. Télen azonban kevés az alaposan letakarított, jól futható járda. Ilyenkor nő a sérülésveszély, és van, hogy élvezhetetlenné válik a futás az állandó csúszkálás miatt. Ebben az esetben tökéletes alternatíva a futópad!

Ne feledd, számtalan lehetőséged van feldobni a futópados edzéseidet, és ezzel nem csak izgalmasabb lesz a sporttal töltött idő, de a tested is fejlődik!