öregedés,edzés

Hiába futsz rendszeresen, egyre jobban érzed az idő múlását?

Forrás: Getty Images
Attól még,hogy öregszel, nem kell lemondanod a futásról, sőt! Viszont nem árt, ha sokkal okosabban építed fel az edzéseidet - és betartod a következő 5 dolgot!

Sokakat kiborít, amikor érzik, hogy már nem úgy mennek a dolgok, mint régen. Ám az, hogy kevesebbet bírsz, több pihenésre van szükséged, vagy hamarabb lesérülsz, nem kell, és nem szabad, hogy elvegye a kedved a sportolástól. Nem könnyű, de ideje elfogadni, hogy már nem úgy megy az edzés, mint húszévesen - Jeremy Shore futó, újságíró tippjeinek a betartásával ezzel könnyebb lesz megbarátkozni!

1. Szeressd meg a rövidebb futásokat!

Sokaknak pszihológusa van, én a hosszú futásokra esküszöm: imádtam, hogy közben gondolkodhattam, megoldhattam a gondjaimat, meditálhattam, a térdeim és a hátam viszont már cseppet sem rajongott annyira a kilométerekért. Ha a tested utálja a hosszútávokat, az elmédnek viszont ezekre van szüksége, akkor is van megoldás: jöjjenek a rövidebb, de intenzívebb mentek, sprintek. Ezek különösen jól oldják a stresszt, jót tesznek a szívnek, a gyors összehúzódású izomrostokat célozzák meg, és a testzsír csökkentése szempontjából is nagyon hatásosak.

edzés,mozgás
Forrás: GettyImages

2. A regeneráció fontosabb, mint bármikor

Mindenki jól járna, ha lenne saját masszőre, a masszázs ugyanis mindig csodákra képes. Ha azonban erre nincs lehetőséged, marad az SMR henger és a masszázslabda, amik legalább ennyire hatásosak, persze nagyon rendszeresen kell is használni őket. Hiszen ahogy telik az idő, az edzés mellett egyre lényegesebb a regeneráció, a nyújtás - feltéve, ha figyelsz a teljesítményre is!

3. Nem mindegy, hogy jól, vagy rosszul nyújtasz

Talán eleged van már a nyújtás-témából, de mégis itt az ideje, hogy megbarátkozz a gondolattal, miszerint erre hatalmas szükség van. A helyzet az, hogy az nem sokat ér, ha edzés után pár másodperc alatt lenyújtod a vádlit és a combodat, aztán mész a dolgodra! Viszont a helyesen végzett gyakorlatok segítenek meghosszabbítani az izmokat, erősítheted velük a gyengébb területeket, és javítják az egyensúlyérzékelést is. Ha egy erős nyújtó edzésen veszel részt, az nemcsak fárasztó és izzasztó is, de de jótékonyan hat majd a nyújtás az izmok, ízületeke állapotára.

4. Ne feledkezz meg az ugrásokról!

Ahogy telik az idő, talán azt érzed, ezekre a gyakorlatokra semmi szükséged nincs, pláne az ezekből adódó sérülésekre. Az igaz, hogy a lágy szöveteink hajlamosabbak lehetnek a sérülésekre az öregedéssel, és valóban vannak olyan gyakorlatok, amiket egy bizonyos kor felett kockázatos végrehajtani. Viszont mégis kellenek a testnek ezek a gyakorlatok, amik remekül fokozzák a teljesítményt. Végezhetek őket saját testsúllyal, ha pedig ez kevés, ott a gumikötél, a kettlebell...

Mutatunk is pár gyakorlatot, amiket okosan be is építhetsz az edzéseidbe!

5. Ne keményebben, hanem okosabban eddz!

Törvényszerű, hogy a test másként működik 40, mint 20 évesen. Ideje felismerni, hogy az edzés mellett a hidratálás, a hengerezés, a helyes étkezés és a megfelelő regeneráció is elemi fontosságúak. Ne azért fuss, mert kell: érkezz meg oda, hogy azért sportolsz, mert az jól esik, örömet okoz, feltölt, és nem mellesleg formában is tart.