hidratálás,edzés

Kulcskérdés az edzésben és a fogyásban is: nagyon nem mindegy, mennyire figyelsz a hidratálásra!

Forrás: Getty Images
Télen-nyáron komolyan kell venni a megfelelő hidratálást, ám a melegebb hónapokban, különösen akkor, ha sokat edzel, kiemelten kell figyelni rá. De mennyit és mit érdemes fogyasztani?

Ne csak mozogj, hidratálj is!

Újra mehetünk közösen túrázni, kocogni vagy éppen egy kiadós egészségügyi sétára, a jó időben viszont a folyadékigényünk is megugrik. Természetesen a sportteljesítmény növelésében is fontos a folyadékbevitel, de a hétköznapokban is kifejezetten lényeges a megfelelő hidratáció.

Honti Péter, az Absolute Live dietetikusának segítségével összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amikre érdemes figyelned, ha már úgy is mozogsz!

Izzadok, tehát vagyok

Szervezetünk az általános hétköznapi tevékenységek során is veszít folyadékot, sportolás közben viszont jócskán megemelkedik a testhőmérséklet, amit szervezetünk izzadással próbál ellensúlyozni. Persze sok tényezőtől függ, de egy edzés során akár 1-2 liter verejtéket is veszíthetsz – és ez miért lényeges?

Mert nemcsak víz távozik ilyenkor a testből, hanem értékes ásványi anyagok is! Éppen ezért ajánlják a szakemberek a funkcionális vagy izotóniás sportitalokat. Itt érdemes olyanok mellett letenni a voksot, amikben vitaminok mellett például nátrium is van, ami segít az idegsejtek működésében, javítja a koncentrációt, szénhidráttartalma pedig az izmok energiaellátásához járul hozzá, hogy bírd a tempót!

edzés,testmozgás,víz
Forrás: GettyImages

Nem mindegy, hogy mikor és mennyit!

Az emberi test lassabban veszi fel a folyadékot, mint ahogyan leadni képes, ezért élethelyzettől függetlenül aranyszabály: semmiképp se várd meg, amíg megszomjazol, rendszeresen hidratálj, igyál sok folyadékot!

Természetesen itt sem lehet általános igazságokat mondani, hiszen a folyadékigény testsúlytól, mozgástól, testzsírszázaléktól, a korábban elfogyasztott ételektől is függ,

de ha sport közben 15-20 percenként, maximum 1,5-2 deciliternyi folyadékot elfogyasztasz, azzal nem lőhetsz mellé! Ha pedig mozgás előtt szeretnéd egy kicsit felkészíteni a szervezetet, akkor 1-2 órával korábban fél liter folyadék fogyasztása javasolt – ez pedig már lehet akár sportital is.

Víz vagy funkcionális ital?

A folyadékbevitelünk alapját mindenképpen szénsavmentes, tiszta víznek kell adnia, viszont a funkcionális italok fogyasztása bizonyos élethelyzetekben célszerű, hiszen pontosan ilyen esetekre lettek kifejlesztve.

Ha például szeretnél nyárra csúcsformába kerülni, akkor olyan terméket válassz, ami tartalmaz L-karnitint, krómot vagy éppen zöld kávét, hiszen ezek nemcsak energizálnak, de hozzásegítenek a „beach body” eléréséhez is!