futás, sport,

Így fejleszti a futás az agyműködést - mert fejleszti!

Forrás: getty images
A rendszeres sportolás alapvetően remek hatással van az egész testre, beleértve az agy működését is. De hogy pontosan miként hat a futás az agyunk működésére, azt mindjárt eláruljuk!
Ha egészséges agyat szeretnél, akkor mozgatnod kell a testedet!
vallja dr. Jaime Tartar, és milyen igaza van!

Sokszor olvashattál arról, hogy ha stresszes vagy, nem megy a koncentráció, érdemes egy sétával vagy valamilyen mozgással, mondjuk futással kiszellőztetni a fejedet, és máris új erőre kapsz.

A dolog mögött az áll, hogy a dopamin, az endorfin és más hormonok a mozgással való felszabadulása rendkívül jót tesznek a stresszben lévő agy számára, a legfrissebb tanulmányok viszont azt is kimutatták, hogy a futás mélyebb és tartósabb változásokat okoz az agy működésében.

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

futni, futás,
Forrás: GettyImages

Számtalan kutatás készült már arra vonatkozóan, hogyan hat a futás az agyra, ha másért nem is, a következő előnyökért nagyon is érdemes belevágni a futóedzésekbe:

Segít emlékezni

Két nemrég készült kutatás is bizonyítja, hogy az aerob edzések rendszeres végzése látványosan javítja a memóriát.

Az egyik tanulmány az American Neurology Academy-től 206 felnőttet vizsgált egy hat hónapos program előtt és után, a program végére a résztvevőknél átlagosan 2,3 százalékkal nőtt az agy véráramlása, ami a kutatók szerint 5,7 százalékos javulást eredményez a végrehajtó funkciós tesztekben és 2,4 százalék javulást a verbális dolgokban. "Vizsgálatunk kimutatta, hogy hat hónapos, erőteljes testmozgás vért pumpálhat az agy olyan területeire, amelyek kifejezetten javítják a verbális képességeket, valamint a memóriát és mentálisan is erősebbé tesz" - mondta Marc Poulin, a tanulmány szerzője a sajtóközleményben.

A másik tanulmány, amelyet a Journal of Alzheimer's Disease tett közzé, szintén az agy véráramlását vizsgálta, ám több mint egy évig tartó rendszeres aerob edzések előtt és után. A memória szempontjából a résztvevők hihetetlen, 47 százalékos javulást értek el.

A tudósok remélik, hogy ezek az adatok ösztönzik majd azokat is, akik nem futnak, vagy nem tudnak beilleszteni semmiféle tetsmozgást az életükbe. Az aerob edzések ugyanis nem csak fantasztikusan hatnak a memóriára, de az olyan betegségek ellen és megelőzésére is hatékonyak, mint az Alzheimer-kór.

A másik fontos ok az osteocalcin nevű hormon jelenléte, amit fitneszhormonnak is neveznek, testedzés hatására szabadul fel, és képes az agy öregedését is lassítani, ez pedig szintén összefüggésben áll a memória állapotával.

Egészségesebben és hatékonyabban működik az agy

A Beckman Institute for Advanced Science and Technology kutatása összefüggést talált a keringési állóképesség, vagyis a cardiorespiratory fitness és az agy N-acetilaspartate (NNA) termelése között. A kutatás egyik központi kérdése az volt, hogy módosíthatjuk-e az NAA termelését a fizikai aktivitással, hogy ezáltal jobb legyen a kognitív teljesítmény és egészségesebb legyen az agy.

A kutatásban egereket vizsgáltak, és azt nézték, hogy egy hét alatt a kerékben futó egerek hogyan teljesítettek jobban több motoros-képesség vizsgálaton. A kutatók úgy vélik, hogy az egerek agyában tapasztalt plaszticitás könnyen átfordítható az emberekre. A futás beépítésével a sportolók javíthatják a teljesítményt más területeken is, amelyek finom motoros készségeket igényelnek.

Sok esetben a kutatók viszont pontos okokat még mindig nem tudnak, miért javítja ilyen mértékben a mozgás az agyműködést - ezzel kapcsolatban mindig folynak kísérletek.

Az edzéstől boldogabb leszel

Edzés, pláne futás hatására boldogsághormon szabadul fel - a legtöbben ezzel érvelnek a rendszeres mozgás mellett. Emlékszel még az osteocalcin nevű hormonra? Ez az érzelmekben is szerepet játszik azáltal, hogy növeli a szerotonin és a dopamin szintjét, és kimutatták, hogy csökkenti a szorongást és a depressziót is. Egy 2018-as kisérlet során az is kiderült, hogy már 30 perc után sokkal pozitívabb dolgokat látnak meg az emberek, így nem csak hogy enyhíthetők az edzéssel a depresszió tünetei, de meg is előzhetők.

A szakértők szerint ezért is kiemelten fontos aktívnak maradni, ameddig csak lehet, hiszen nem csak az a tét, hogy bírjuk a tempót, de az agyműködés, a kedélyállapot, a memória is sokkal jobb a rendszeres mozgástól - különösen a futástól!