Debreczeni Dóri,edzés

Debreczeni Dóri hús nélkül, vegán finomságokkal is csúcsformában van

Forrás: Scitec Endurance
Debreczeni Dóri havi 150-200 kilométert fut, mellette erősítő edzéseket végez, ennyi mozgáshoz pedig szinte kötelező az átgondolt, tápanyagdús táplálkozás. A kisgyermekes anyukát arról faggattuk, hogyan lehet hús nélkül is úgy étkezni, hogy bírja a kemény edzéseket, és hogy mik a legfontosabb szempontok számára az étrend kialakításánál.

Diéta: igen vagy nem? Te miben hiszel, ha az egészséges test a cél?

Minden diétát elutasítok: a kiegyenlített táplálkozást tartom a leghasznosabbnak, Mindent kell enni, amit kívánunk, csak tudni kell mértéket tartani, és figyelni a minőségi étkezésre.

Pár hónapja nem eszel húst: ez tudatos döntés volt?

Az utóbbi fél évben minimális mennyiségű húst fogyasztottam, két hónapja pedig egyáltalán nem eszem húsféléket. Ez nem egy tudatos dolog: egyszerűen feltűnt, hogy teltek el napok húsevés nélkül, vagy maximum egy szelet sonkát ettem reggelire. Amikor étteremben csirkét rendeltem, és megkaptam, egyszerűen nem volt kedvem megenni. Most ott tartok, hogy nem kívánok semmilyen húst, így nem is fogyasztok húsféléket. Ha majd úgy érzem, ennék egy kacsacombot, megteszem, de most másra van szüksége a testemnek. Másrészt törekszem arra, hogy környezettudatosabban éljek: szappant használunk tusfürdő helyett, én készítek otthon növényi tejet, próbálom minimalizálni a háztartásban megjelenő plasztikmennyiséget.

edzés,debreczeni dóri
Forrás: Scitec Endurance

A rengeteg edzés miatt is figyelned kell a fehérje bevitelre: hús nélkül ezt hogyan oldod meg?

Sok zöldséget, növényi tejet fogyasztok, és szerencsére már kaphatóak olyan étrendkiegészítők, fehérjepótlók, amiknek az ízével sincs semmi gond. Allergiás vagyok a tejben lévő kazeinre, így nem mindegy, mivel pótlom a fehérjét: nekem a Scitec Endurance Vegan Recovery Complex Plus nagyon bejött. Papírcsomagolásban van, ami önmagában is szuper dolog, hiszen újrahasznosított termék. Ezt keverem a keményebb edzések után a gyümölcsturmixomba, a smoothie-ba, vagy egyszerűen csak vízzel megiszom. A korábbi fehérjék mind kicsapták a bőrömet, ettől viszont gyönyörű lett! Ráadásul nincs benne sem pálmaolaj, sem szója, és csak szerves elektrolitokat tartalmaz.

Hogy néz ki egy napod az étkezés szempontjából?

Reggelre általában teljes kiőrlésű pékárut fogyasztunk növényi pástétomokkal: avokádókrémmel, padlizsánkrémmel. A kávéhoz a növényi tejet én magam készítem, a kókusz és a rizstej a kedvenceink. Ebédre mindig van valamilyen leves szezonális zöldségből, és általában valamilyen húsmentes, vegán étel. Délutánra szeretek összedobni egy nagy adag, 4-5 deci turmixot banánból, bogyós gyümölcsökből, amit mindenféle maggal megszórok. Ha sokat edzettem aznap, este még eszek egy zsömlét vagy kiflit valamivel, hogy a szervezetem kapjon még egy kis szénhidrátot. 150-200 km-t futok havonta, erre szükségem is van! A hosszú, másfél-kétórás futások alkalmával pedig a Scitec Endurance energiagéljeit használom.

Mennyit edzel egy héten?

A hét első napjaiban tartok futóedzéseket, mellette végzem a saját edzéseimet, és tartok egy bodyshape erősítő órát 50 lelkes csajszinak is. Csütörtök és vasárnap a pihenőnapom, ilyenkor nem futok, de nem mondanám, hogy lógatom a lábamat. Jövünk-megyünk, kirándulunk: az én családomban nem lehet pihenni!