önismeret,tudatos futó,coaching,futós könyv

Hogyan válj tudatosabb futóvá: Álmodj, tervezz, fuss!

Forrás: Getty Images
2000 áprilisában tettem meg az első futólépéseket. A Margitszigetet terveztem körbe futni, ami végső soron sikerült, bár volt egy rövid sétálós szakasz. Úgy rémlik végtelenül büszke voltam az elért teljesítményemre. Utóbb viszont bizton állítom, akkor még fogalmam sem volt arról, micsoda útra léptem azon a napon.

Életem egyik meghatározó állapota az, hogy futó vagyok. Napi szinten van valamilyen kapcsolatom a futással. Nyilván azért, mert a munkám során is a futással foglalkozom. Ugyanakkor hosszú évek óta érzékelem, hogy bár maga a futás állandó tevékenység számomra, mégis sok minden változik „köztünk”. És persze az is igaz, hogy folyamatosan kell itt-ott keresgélnem – elsősorban önmagamban – a szükséges motivációt.

Nekem az év eleje, mindig egy kicsit újrakezdős. Általában azért, mert az év végi zsúfoltságot és telítettséget egyfajta nyugodt, csendes időszak követi, amikor mindenhogyan jobban hallatszódnak a gondolatok és a felmerült kérdések.

Még karácsony előtt került a kezembe Orsi és Vinca könyve, aminek címe: Álmodj, tervezz, fuss! És tulajdonképpen egyáltalán nem véletlen, hogy az említett zsúfoltságban nem volt idő és tér arra, hogy egy ilyen típusú, gondolkodásra sarkalló könyvvel úgy kerüljek kapcsolatba, mint most: mintha konkrétan nekem írták volna. Az önismereti, motivációs, coaching kiadványok piacán egyedülálló aspektusból, a futáson, a futón keresztül kerülünk a tudatosabbá válás világába. „Ez a könyv, a te futáshoz kapcsolódó önismereti utad”, ami lényegében a személyes – tehát nem csak futós – önismeret kiváló eszköze. A kilenc fejezetből álló „út” témái a célok meghatározásától elvezetnek a megvalósításig. Közben szóba kerül például az önbizalom növelés, a reális célok kiválasztása, a motiváció megerősítése.

önismeret,motiváció,coaching,könyvajánló
''Meglátod, a futás nagyszerű önismereti eszköz, ami sok mindenre megtanít.''

Elakadásaim, útkereséseim majd minden év – főleg vége felé szoktak lenni. Általában azért, mert elfáradok és ez az állapot elbizonytalanít abban, hogyan is folytassam az életem futóként. Olvasgatom a könyvet és tök jó kérdéseket kapok, de még jobb, hogy válaszokat arra a sok mindenre, ami engem foglalkoztat.

Ha a futóevolúciómat visszapörgetem, arra jövök rá, hogy jelen élethelyzetemben a legbonyolultabb megtalálni azt az időt, amit futásra fordíthatok, ami nálam relatíve sok, mert az ingerküszöböm a hosszabb távok irányába hajt folyamatosan, amelyekre aránylag sok edzésidőt kell fordítani. Ebből adódik, hogy időnként közel összeomlok főként a kétségbeeséstől, ami az állandó szervezői erőfeszítések miatt eluralkodik rajtam.

Na szóval itt az idő és a kiváló lehetőség – elvégre az új év adja magát, hogy szépen, nyugodtan leüljek és lépésről lépésre megtervezzem az idei futóévemet. Aminek remélhetőleg a vége nem lesz olyan kimerítő és stresszes, mint az előzőé. Az álmokkal mindig jó barátságban álltam, a tervezési (szervezési) készségeim simán fejleszthetők, a futást viszont soha, de soha nem tudnám elengedni…talán még alább adni belőle sem… Ehhez kiváló mankó számomra Oravecz Orsi és Viniczai Andi könyve!

A szerzőpáros mind két tagja régi futóismerős. Vincával pár hónapig még kollégák is voltunk, Orsival talán pont Vincáéknál találkoztam először. Mind kettejük életében régóta tölt be fontos szerepet a futás. De hozzáértésük nem pusztán ennek tulajdonítható, életük egyéb privát és professzionális vonatkozásai is hiteles adalékot jelentenek a könyv hátteréhez. Az egyes fejezetekhez kapcsolódóan saját élményű futósztoriaikat is megosztják, ezeken keresztül kicsit őket is megismerjük jobban.