vászonkép,dekoráció

Hogyan készült?

A régi ismeretterjesztő sorozat mintájára most egy új téma rejtelmeit fedjük fel az olvasók előtt. Ez a téma nem más, mint a fénykép nyomtatása vászonra, azaz a vászonfotó készítés rejtelmei.

Egy digitális képből, speciális nyomtatási eljárás segítségével egy igazi vászonra elkészített remekművet szerezhetünk meg. Ami aztán hosszú éveken keresztül a leglátványosabb dekorációs eleme lehet otthonunknak.

Az eljárás elemei

A folyamat minden esetben egy digitális fényképpel indul. Alapvetően egy digitális fénykép esetén körülbelül 30 centiméterenként szükséges 1000 pixel ahhoz, hogy abból jó minőségű vászonkép készülhessen. Kicsit egyszerűbben: egy 60x30 centiméteres faliképhez egy 2 megapixeles fotó kell, ami 2000x1000 pixelt tartalmaz. De ez csak egy körülbelüli meghatározás.

Továbbá egy nagyobb felbontású kép is széteshet, és kevésnek bizonyulhat a jó minőség eléréséhez. A vászon textúrája sosem ront a kép élességén, sőt, akár már az egészen apró betűs szövegezések is nagyon jól olvashatóak lesznek. A zsebünkben hordott mobilkészülékek tökéletes minőségű fotókat készítenek nekünk erre a célra.

A legjobb elérése

Egyes fotók, jellemzően a családi fényképek legtöbbször nem a legjobb fényviszonyok között készülnek. Ezeket abszolút nem nevezhetjük stúdió minőségűnek, és általában ezekkel van a legtöbb munka ahhoz, hogy szép végeredményt kapjunk. A digitális technológia erre is kínál lehetőségeket.

Jó megoldás szokott lenni ilyen esetekben a háttér elhomályosítása, vagy szépia használata, esetleg fekete-fehérítés is nagyon jó eszköz lehet. A legrégebbi családi fotókat, amelyek csak analóg formában léteznek, szkennelhetjük, esetleg még retusáltathatjuk is. Bár ezen képek esetében semmilyen javítási procedúra nem fog olyan eredményt elérni, amely képes megközelíteni a kép valós eszmei értékét.

Egyes képeket applikációk, programok segítségével akár még fel is turbózhatjuk. Erre az effektek nyújtanak nekünk megoldást. Ezernyi ingyenes alkalmazás segítségével a képeinket már csak unaloműzésként is variálhatjuk. Ezekkel a lehetőségekkel kiemelhetünk részleteket a képen, vagy harmonizálhatjuk a kép színeit. Homogén hátterek esetében mindenképp javasolt az effektezés, de a nagyon összetett háttereknél is használható.

A tökéletes munka

Maga a tervezési folyamat sokkal precízebb és összetettebb feladat, mint a tényleges vászonkép fizikai elkészítése. A fizikai feladatok alatt a fotó vászonra nyomtatását, annak körülbelül 1 napos száradási idejét, majd az elkészült kép vakrámára erősítését értjük.

Nem lehetetlen feladat, de hosszú tanulási folyamatot és gondos aprólékos munkát igényel a vászonkép készítő szalontól is. Mindig olyan vállalkozást válasszunk, akik már tanultak a saját hibáikból, és nem a mi pénztárcánk kárára próbálják most ezt az új vállalkozásukat beindítani.