Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Hogyan hat a járvány az egészségi állapotodra?

futás
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
A bizonytalanság félig üres, félig teli pohara.
Olvasd el ezt is!

A járványhelyzet sokak számára jelent(ett) kisebb- nagyobb lemondásokat vagy teljes újratervezést. Nemcsak Magyarországon, de az egész világon ez egy megoldandó feladat jelenleg, és lesz is még így valószínűleg egy ideig. Hogyan találhatod meg bármilyen bizonytalan helyzetben mégis a legjobb irányt? Mi segíthet téged abban, hogy az edzéseid és az életmódod egy ilyen erősen változó környezetben az egészségedet és a fejlődésedet szolgálják? Miért fontosabb most mindennél a regeneráció-központú gondolkodás? Hogyan fordíthatod a bizonytalanságot az előnyödre? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatod meg a választ, ha velem tartasz. Charles Darwin angol természettudós, az evolúcióelmélet kidolgozója A fajok eredete című művében így fogalmazott:

„Nem a legokosabb fajok, és nem is a legerősebbek maradnak életben, hanem azok, amelyek a legjobban képesek alkalmazkodni, amelyek a legfogékonyabbak a környezetükben végbemenő változásokra.”

Az a csodálatos ebben az idézetben, hogy ezt nem csupán az életünkre vagy halálunkra, de bármilyen folyamatra az életünk során rávetíthetjük. Hiszen gondolj csak bele, hogy a kijárási korlátozással vagy bizonyos helyek lezárásával a futásaid szokásos helye, ideje, illetve a járványkockázatok miatt akár az időtartama és az intenzitása is kisebb-nagyobb mértékben megváltozott. Hogy fenn tudod-e tartani a formád, az egészséged, az csakis attól függ vagy függött, hogy hogyan alkalmazkodtál a változásokhoz és a lehetséges megoldások közül a legjobbat választottad-e. A szervezetünk alapműködése az egyensúly, a homeosztázis helyreállítására törekszik. Ha nem is érdekel a fiziológiai folyamatok ilyen szintű ismerete, azt biztosan érzékelted az életedben, hogy a komfortzóna elhagyása érzékenyen érint téged is. Van, aki ehhez jobban, és van, aki kevésbé van hozzászokva, és vérmérséklettől függően kezeljük az ilyen helyzeteket. Ha tehát van benned rossz érzés, hogy ezt vagy azt kényelmi okokból nem tetted meg, akkor bár ennek az árát meg kell fizetned, fontos, hogy tudd, nem vagy ezzel egyáltalán egyedül a világban.

A változás az életünk része, és a tested akkor is folyamatosan alkalmazkodik a környezethez, amikor erről tudomásod sincs. Amikor izzadsz vagy amikor dideregsz, a tested reagál például a hőmérséklet-változásra. Az agyad az idegrendszeren keresztül információkat küld a szervezet különböző területeire, hogy az éppen aktuális környezeti változás ellensúlyozását meg tudja valósítani és a belső fiziológiai környezetünk átalakításának segítségével reagálni tudjon ezekre a környezeti változásokra. Így tesz akkor is, ha bármi más dolog változik a környezetedben. Ahogy a lámpakapcsolónak, úgy az idegrendszernek is két végpontja van, az egyik a szimpatikus, a másik a paraszimpatikus idegrendszeri vonal. Amikor stressz alatt van a szervezetünk (és stressznek számít minden környezeti változás, ami hatással van ránk), a szimpatikus idegrendszeri vonal elképesztő energiákat mozgósít, hogy vissza tudja állítani az egyensúlyt. E tevékenysége során háttérbe szorít minden olyan működést, amelynek az energiaszükséglete veszélyt jelenthet az egyensúly helyreállítására tett kísérletében. Így történhet meg, hogy a folyamat során az immunrendszer is, amely hatalmas energiafelhasználással működik, a háttérbe szorul. Ezzel semmilyen gond nincs, ha a folyamat nem húzódik el. Viszont amikor ez a nyomás napokig, hetekig, hónapokig, esetleg évekig rajtunk marad, akkor komoly és egyre nagyobb nehézségekbe ütközik a környezet változásához való alkalmazkodás. Ahogy ebben a nyomásban egyre jobban felőrlődik a szervezetünk, úgy válunk egyre kevésbé alkalmazkodóvá, ellenálló képességünk egyre alacsonyabb szintre kerül, az immunrendszerünk egyre kevésbé képes ellátni a feladatát. Ilyenkor egyre gyakrabban vagyunk ingerültek, feszültek, a depresszív, negatív gondolkodás egyre gyakoribbá válik és nem a lehetőségeket, hanem az akadályokat látjuk/keressük.

futás erdő
forrás: Getty Images
Runner’s World 2020/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/03 (digitális verzió)

Megjelent a Runner’s World nyári száma!

Kissé bizonytalan időket élünk a futás és sport terén is, kijárási korlátozás és elmaradt versenyek után belerobbantunk egyszer csak a nyárba, azt sem tudjuk, hogy vajon lesz-e ősszel versenyszezon vagy újra be kell zárkóznunk? A Runner’s World csapata optimistán gondolkodva olyan lapszámot állított össze, ami abban segít, hogy a jelen helyzetben kissé átalakult szokásaink közül megtaláld azokat a pozitívumokat, amiket érdemes tovább vinned a jövőben, és hogy csúcsformában készülhess fel az őszre testileg és mentálisan is!

595 Ft

Megnézem

Képzeld el, hogy az életed egy 100 emeletes felhőkarcoló, ahol a 100. emeleten van az önmegvalósításod és egészséged csúcspontja, energiaszinted maximuma, ahol minden sikerül és minden lehetséges. Ennek a háznak van azonban egy 100 szintes mélygarázsa is, ahol a -100. szinten a komoly betegségek, az alacsony energiaszint és a mérhetetlen pesszimizmus található. Mikor hosszabb ideje nyomás alatt vagy, egyre lejjebb utazol és közeledsz a -100. szinthez. Ha a nyomás enyhül, akkor néhány szinttel távolabb kerülsz a legalsó emelettől. Vagyis amikor feloldják a korlátozásokat, hiba lenne azt gondolnod, hogy minden a régi lesz, mert bár elindulhat veled felfelé a lift, amíg újra a 100. emeletre juthatsz (vagy legalábbis már a föld felszíne fölé érkezhetsz egy alacsony szintről), az sok időbe telhet, amihez türelem kell.

Honnan tudod, hogy te éppen hol tartasz? Az aerob állóképesség, a VO2 max aktuális szintje segítségül szolgálhat, ugyanis ez a mutató rendkívül jól leírja/megmutatja az (ellen)állóképességed aktuális szintjét. Minél magasabb szinten van, annál jobban és hatékonyabban reagál a szervezeted a változásra, annál könnyebben alkalmazkodik. Amennyiben a karantén alatt főleg az aerob állóképességed megőrzésére, fejlesztésére törekedtél, akkor a legjobb dolgot tetted, amit az adott helyzetben tenni lehetett. Az idegrendszerünk másik ága a paraszimpatikus vonal, amely a helyreállításért, az energiafeltöltődésért, a növekedésért, a regenerációért felel. Jó esetben (bár sajnos egyre több az ellenpélda) az alvásidőd alatt döntően vagy teljes mértékben a paraszimpatikus idegrendszeri ág dominál – ennek köszönheted, hogy reggel magasabb energiaszinttel ébredsz, mint ahogy este lefeküdtél. De ezt az állapotot elérheted olyan tevékenységekkel is, amelyeket nagyon élvezel és amelyek előhívják benned az ún. flow állapotot. Talmácsi Gábor, egykori motorversenyző nagyon jól összefoglalta a működésünk kulcsát, mikor azt mondta:

„Aki nem tud ellazulni, az nem tud megfeszülni sem.”

Vagyis amikor egy változó környezetben fenn akarod tartani a teljesítményed, vagy akár olyan céljaid is vannak, hogy növeld azt, akkor érdekes módon a regenerációra kell fókuszálnod, azt kell erősítened.

Valakit a munkája elvesztése, valakit a home office, valakit maga a korlátozás, valakit a problémáival való szembenézés, valakit a megszokott napi ritmus felborulása és valakit a bizonytalan jövő képe visz a stresszen keresztül egyre lejjebb a saját felhőkarcolójában. Ha tudatosítod magadban, hogy ez történik, egy dolgot már biztosan megtettél. Megállítottad vagy legalábbis lelassítottad a lefelé tartó liftedet. A következő lépés ahhoz, hogy elindítsd a pozitív folyamatokat, vagyis a lift megindulását felfelé, az, hogy elfogadd: van 100. emelet és van -100. emelet. El kell határoznod, hogy felfelé vagy lefelé akarsz haladni. Ha felfelé, a lehetőségekre kell fókuszálnod, ha lefelé, akkor az akadályokra. Te döntesz! Senki nem kényszerít és senki nem tesz emiatt szemrehányást neked, de el kell döntened. Bízom benne, hogy a lehetőségeket választod és akkor érdemes továbbolvasnod! Minden olyan eszköz, amit korábban megszoktál, hogy a futásaidat kiegészíti és valami köze van a regenerációhoz, most alternatív módon is a segítségedre lehet. De jöjjön 10 ötlet, ami mindenképpen segíthet!

#1 HENGEREZÉS

A hengerezést megszokhattad az edzések előtt, illetve után, most érdemes bevezetned egy órával a lefekvés előtt is. A kötőszövet fellazításával, a keringési blokkok feloldásával elő tudod készíteni a megfelelő regenerációt az alvásidődben. Ha nincs hengered, akkor lassú, fokozatos nyújtásokkal szintén segítheted a regenerációs időd hasznosulását.

#ALKOHOL

Sokan vélekednek úgy, hogy egy pohár bor, esetleg több segít az alvásban. Ha teheted, akkor ezt cseréld le zöld teára. Ha nagyon nem tudsz lemondani róla, akkor az utolsó pohárral a lefekvést megelőző 4 óráig végezz. Az olyan folyamatok, mint a méregtelenítés és a plusz lebontó mechanizmusok, energiát igényelnek és
a regenerációtól fogják elvenni azt. Ezt nem szeretnéd, ha komolyak a céljaid.

#VACSORA

Az előbbi ponthoz hasonlóan érdemes a legutolsó étkezésedet 2-3 órával a lefekvést megelőzően befejezni, mert az emésztési folyamatok is jelentős energiát igényelnek a szervezetedtől.

#FEHÉRJE

Amennyiben kiegyensúlyozott táplálkozást folytatsz és odafigyelsz a fehérjebevitelre, ezzel külön nem érdemes foglalkoznod, de ha nem tartasz még itt, akkor lefekvést megelőzően egy fehérje shake beiktatható mindenképpen.

A többi tanácsot keresd a Runner's World 2020/03-as lapszámának 23. oldalán!

runners world
Tovább olvasok
Kép

Világcsúcsot futott egy 90 éves futónő 400 méteren

Hihetetlen, hogy akár ebben az életkorban is futhat valaki magas szinten és versenyezhet rendszeresen, a német Melitta Czerwenka-Nagel ráadásul nem első alkalommal érte el ezt a megtisztelő címet.

Kép

Tatár Csilla: Ami nekem a futásban igazi szerelem, az az, hogy elképesztően igazságos!

Kislánykora óta rengeteget sportolt, ám pár éve a futásban találta meg igazán önmagát. Elképesztő felkészüléssel, kicsit több, mint 4 hónap után futotta le a félmaratont, és nem veti el, hogy túl a negyvenen maratonra készüljön. Tatár Csillát futásról, felkészülésről, vágyakról faggattuk.

Kép

28 éves a legrégibb férfi atlétikai világrekord, ami 400 gáton született

Kevin Young 1992 óta birtokolja a férfi 400 méteres gátfutás világrekordját. Az egykori atléta tegnap lett 54 éves.

Kép

Fördős Zé: "A futásban és a siklóernyőzésben több a közös, mint hinnétek!"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Kép

3 avokádós szendvics recept reggelre, amiktől eldobod az agyad!

Képtelenek vagyunk megunni az avokádót, és nem is akarjuk, hiszen számtalan fantasztikus hatása van a szervezetre. Mutatunk is 3 avokádós toast receptet, amiket érdemes bevezetned a reggeli rutinba!

Kép

Biztos vagy benne, hogy eleget eszel? Íme 5 jel, amiből az következik, hogy nem!

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is).

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem