futás,futónő,pulzus

Hogyan fuss, ha szeretnél teherbe esni?

Forrás: Getty Images
Hiszen nem mindegy, hogyan és hányszor terheled a tested.

Bár már rég vége azoknak az időknek, amikor azért nem hagyták a nőket hosszú távokat futni, mert kiszakadhat a méhük, és hasonlók, azért érdemes pár dologra odafigyelni, amikor egy futó csajszi babát tervez. Természetesen semmi negatív hatása nincs a termékenységre a futásnak, hiszen egy egészséges sport. Viszont, mint mindent, ezt is lehet egészségtelen mértékben űzni. Ha például egy nőnek minimális a testzsírszázaléka, túledzi magát, és mondjuk jó ideje rendszertelen a menstruációja, akkor bizony mindenképpen utána kell járni a dolognak, és érdemes újratervezni az étkezést meg az edzéseket is.

  • Ha azonban rendszeres a ciklusod, azaz a menstruációd 25-32 naponként jelentkezik, valószínűleg nincs semmi probléma a termékenységeddel. Abban az esetben, ha komolyra fordul a babatervezés, ne vállalj be olyan versenyfelkészüléseket, amik számodra nagy kihívást jelentenek, és a megszokottnál jobban ki kell hajtanod magad. Nyugodtan indulhatsz persze futóversenyeken, de ne ebben az időszakban akard megváltani a világot.

  • Nagyon jót teszel magadnak azzal, ha a babatervezés és várandósság idején sem állsz le a futással (ez utóbbit természetesen orvosi felügyelet mellett, ésszerűen tedd), ugyanis kutatások bizonyítják, hogy az aktív kismamáknál jóval kisebb arányban fordul elő császármetszés.

  • Arra azonban ügyelj, hogy a magasabb intenzitású edzéseket érdemes lecsökkenteni, esetleg elhagyni, mert ezek azok, amik egyéni adottságoktól függően képesek bezavarni a menstruációs ciklusba és ezáltal a termékenységbe is.

  • Azt se feledd, hogy a táplálkozással is rengeteget tehetsz az egészséges menstruációért. Kerüld a drasztikus diétákat, ne hagyd, hogy a súlyod jojózzon, és hogy túlságosan lecsökkenjen a testzsírszázalékod, és akkor semmi probléma nem lehet!