evés, étkezés,

Hízás egészséges keretek között - fontos szabályok, amiket mindig tarts be!

Forrás: Pexel.com/ Mikhail Nilov
Míg a legtöbben azért küzdenek, hogy leadják a súlyfeleslegüket, másoknak a hízás okoz gondot. Azt fontos tudnod, hogy az egészséges hízás kulcsa egyáltalán nem a pizza és a csoki mértéktelen fogyasztása!

Hajlamosak vagyunk viccesen mosolyogni azokon, akik fogyás helyett hízni szeretnének, és magasabbra tornáznák fel a testtömeg indexüket. Pedig a hízás egészséges keretek között, úgy, hogy mentálisan is könnyen menjen, nagyon kemény feladat, és legalább annyira fontos betartani bizonyos dolgokat, mint ha a súlyvesztésről van szó.

Miért baj, ha valaki túlságosan sovány?

A testsúlyunk egész életünkben ingadozik. Ez az ingadozás függ a hormonoktól, a stressz szintünktől, az életviteltől. Ám hosszú távon komoly negatív hatásai vannak annak, ha valakinél túlságosan keveset nyom a mérleg.

A testtömeg index, vagyis a BMI is sokat elárul: 18.5 alatt beszélünk túl alacsony szintről, amivel Dr. Jane Leoard háziorvos szerint több probléma is van. A legfőbb egészségügyi kockázatai a vitamin- és ásványianyag-hiány, súlyos esetekben az alultápláltság, elektrolit-egyensúlyhiány - ez nagyon súlyos szív- és veseproblémákhoz vezethet a vér sótartalmának megzavarása miatt.

Emellett osteoporózist, meddőséget is okozhat. A gyors fogyás hat a menstruációra is, szabálytalan ciklusokat eredményezhet, növeli a bakteriális, vírusos és gombás fertőzések kockázatát.

Hízás biztonságosan - de hogyan?

A szakember szerint egyértelműen a kalóriabevitel növelése és a kalóriaégetés csökkentése az, ami segíti a hízást, ám első körben fontos megbeszélni egy szakemberrel, mi a terv.

Ennek oka az, hogy vérvizsgálatra van szükség a pajzsmirigy esetleges túlműködésének a céljából, valamint a fogyás lehetséges szövődményei miatt.
mondja Dr. Jane Leonard.

Edzés mellett is hízhatok?

A testmozgás kalóriákat éget el, ami akadályozhatja a súlygyarapodást. A testmozgásnak azonban számos alapvető előnye van, amelyre a testnek szüksége van a testi és lelki egészség megőrzéséhez, ezért nem szabad teljesen kizárni. Ám egyértelmű, hogy ha hízni akarsz, nem érdemes intenzíven kardiózni vagy HIIT edzést végezni, ezek ugyanis igazi kalóriagyilkosok. Attól függően, mi a cél, érdemes edzésfajtát választani: a jóga remek opció, de ha izmosodnál, a nagy súlyos erősítő edzés is hasznos lesz.

edzés, sport,
Forrás: Pexel.com/Li Sun

Hogyan egyek, ha egészségesen szeretnék hízni?

Sophie Medlin dietetikus szerint az elfogyasztott élelmiszerek kevésbé fontosak, mint az étkezésünk időzítése. Szerinte, ha sok idő telik el az étkezések között, és random eszünk nap közben nagyon ritkán, akkor a test el fogja bontani az izmaidat a fehérje miatt, és a glikogén- és zsírraktárakat energiává alakítja, ám ezt kerülni kell, mert fogyáshoz vezet. Ehelyett tartsd magad ahhoz, hogy 2-3 óránként eszel némi szénhidrátot és fehérjét - nem kell sokat, csak annyit, hogy ez a folyamat ne induljon el.

Milyen ételeket egyek, hogy hízhassak?

Természetesen tápanyagban gazdag fogásokat, ám tedd parkolópályára a kifejezetten alacsony kalória tartalmúakat. Az avokádó, dióvaj, olívaolaj és sajt jó opciók, a rostosabb ételekről érdemes alacsony rosttartalmúakra váltani: jöhet a sima rizs és tészta a barna opciók helyett. A következő ételek szintén nagyon hasznosak:

  • Jó minőségű hús
  • Olajos hal
  • Összetett szénhidrátok (édesburgonya, burgonya, teljes kiőrlésű vagy fehér kenyér, rizs és tészta)
  • Szezonális zöldségek
  • Olivaolaj
  • Tojás
  • Tofu
  • Diófélék
  • Étcsokoládé
  • Bogyós gyümölcsök

Mennyit érdemes hízni hetente?

A szakember szerint heti 0.5-1 kg hízás az ideális. Heti 2000-2500 extra kalória fél kg izomnövekedést is jelenthet, 3500 extra kalória pedig fél kb extra zsírral is járhat.

Mentálisan is fel kell dolgozni a hízást!

Medlin szerint a hízás során a mentális dolgokra is nagyon figyelni kell, pláne azoknak, akik korábban mondjuk étkezési rendelleneséggel küzdöttek, nagyon lefogytak, ám a gyógyulás hatására hízni akarnak.

Sok betegem akaratlanul fogy egy betegség alatt, és az egyik legszomorúbb dolog számukra az, hogy mennyire dicsérik a barátaik és a családjuk az új, karcsúbb alakjukat. Ezáltal a leadott súly visszaszerzése még nagyobb kihívást jelenthet, mert az az üzenet jutott el hozzájuk, hogy a fogyás jó dolog volt.
A legjobb, amit tehetünk az, ha megkérjük barátainkat és családtagjainkat, hogy ne kommentálják a súlyunkat, és ne erősítsék azt, hogy fogyni jó az egészséges táplálkozás helyett.
Egy dietetikusokkal való együttműködés nagyon jó ötlet, mivel a szakember támogathatja igazán a mentális és fizikai egészséget a testsúly helyreállítása során.
Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft