armand duplantis

Világcsúcsot ugrott és világbajnok lett Armand Duplantis, augusztusban pedig hazánkba látogat a világ első számú atlétája

Forrás: Getty Images
A 22 éves rúdugró, Armand Duplantis már nem először ugrott világcsúcsot, azonban élete első világbajnoki címét szerezte meg vasárnap a Eugene-ban tartott szabadtéri atlétikai világbajnokságon 6,21 méterrel.

Mondo Duplantis azonban már a döntő előtt is a világ első számú atlétájának számított, ugyanis ő állt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által alkalmazott - az ugrók, futók, dobók és gyaloglók eredményeit összehasonlító - összesített világranglista élén a férfiak között. A világcsúcs és a világbajnoki aranyérem mellett még az is fantasztikus hír, hogy a svéd színekben versenyző amerikai rúdugró augusztus 8-án hazánkba érkezik, hogy Székesfehérváron részt vegyen az ötödik legrangosabb egynapos atlétikai viadalon, a Gyulai István Memorialon, amely a jövő évi budapesti világbajnokság főpróbájaként szolgál a sztársportolók számára.

Ez a hír egyébként nagyon jól szemlélteti azt is, hogy hazánk számos ponton kötődik a nemzetközi atlétikai élethez, ugyanis kapásból három magyar vonatkozása is van a kijelentésnek.

  • Az egyik, miszerint egyértelműen meghatározható, Duplantis az első számú sportoló az atléták között. A Spiriev-féle pontozásos rendszer alapján - amihez nekünk magyaroknak is van némi közünk - pontosan kiszámítható, ki a legsikeresebb versenyző az egyik legsokrétűbb és legváltozatosabb sportágban, illetve, hogy ki rendelkezik a legkiemelkedőbb eredménnyel a dobók, ugrók, futók és gyaloglók közül. A bolgár-macedón származású, de hazánkban letelepedett egykori válogatott atléta Dr. Spiriev Bojidar 1979-ben fektette le számítási módszerének alapjait, amely pontokat rendelve az eredményekhez képes összehasonlítani egymással a különféle szakágakban elért időket a magasságokkal és a távolságokkal. A család által kidolgozott statisztikai rendszer azonban még ennél is többet tud, folyamatosan monitorozza és rangsorolja az atléták eredményeit és helyezéseit, figyeli, hogy egy az adott időszakon belül egy bizonyos versenyző hogyan teljesít. A rendszer előnyeit felismerve a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2019-ben lecserélte a korábbi, csupán a legjobb eredményeket felsoroló világranglistáját a Spiriev-féle számítási módszerre, és a hivatalos világranglista publikálásához ma már a magyar statisztikusok által készített nyilvántartást használja. Sőt, 2021 óta a korábbi szintteljesítési modell helyett már az olimpiára, világ- és Európa-bajnokságra való kvalifikáció alapját is az új modell képezi.
  • A második kapcsolódási pont a a nemzetközi és a magyar atlétika között, hogy 2023-ban Duplantison kívül még sok más elit atléta is hazánkba érkezik, hogy részt vegyen a világ harmadik legjelentősebb sportrendezvényén. Budapest nyerte el ugyanis a következő atlétikai világbajnokság rendezési jogát, amire 1 év múlva kerül majd sor. Rendeztünk már mezeifutó világ- és Európa-bajnokságot, valamint fedett pályás világbajnokságot, de a legjelentősebb atlétikai esemény lebonyolítására most először nyílik alkalmunk, ahova több mint 200 országból, több mint 2000 versenyzőt várunk majd.

  • Harmadik találkozási pont a nemzetközi és hazai atlétika életben, hogy Duplantis arra a Gyulai István Memorial nemzetközi versenyre érkezik hozzánk, amely az elmúlt 12 év alatt az egynapos viadalok világranglistáján a 33. helyről az 5. helyre lépett elő. A versenyen - amely az Universiadé győztes olimpikon futónk, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkári pozícióját is sokáig elfoglaló Gyulai István nevét viseli - már első alkalommal olimpiai- és világbajnokok, világcsúcstartók léptek pályára, és mérkőztek meg egymással.

Rengeteg fantasztikus eredmény született már a magyar nagydíjon, és rendkívül sok világsztár lépett eddig pályára hazánkban. Többen értek már el top lista eredményt az adott évben, vagy döntöttek meg nemzeti csúcsot, esetleg próbálkoztak meg világcsúccsal.

atletika
Forrás: Getty Images
Shelly-Ann Fraser-Pryce

Idén azonban még a korábbi éveknél is nagyobb sztárokat sikerült indulásra bírni. 2022-ben valóban a leges-legjobb atléták jönnek Magyarországra, ugyanis a férfi összesített ranglista első helyezettjén, a már említett svéd rúdugrón kívül, még a második helyezett súlylökő, az amerikai Ryan Crouser is bemutatkozik a magyar közönség előtt, illetve a női összesített ranglista negyedik helyezettje, a jamaikai sprinter Shelly-Ann Fraser-Pryce is látható lesz majd Székesfehérváron. A dobókörben a világbajnokságon nemrég 5. helyezést elért, 80 méteres álomhatárt áttörő Halász Bencének is szurkolhatunk majd. Nem először tér vissza hozzánk a lengyel kalapácsvető Pawel Fajdek, aki nemrég szerezte meg az ötödik világbajnoki aranyérmét, vagy a 110 méteres gátfutás kétszeres világbajnoka Grant Holloway, illetve a tavalyi tokiói olimpián holtversenyben győzni tudó magasugró, Gianmarco Tamberi sem. Láthatjuk majd futni a mostanában igen gyakran Usain Bolt tehetségével párhuzamba állított 18 éves amerikai sprintert, az immáron világbajnoki bronzérmes Erriyon Knighton-t is. Ha pedig már a fiataloknál tartunk, akkor minden idők legfiatalabb világbajnoki aranyérmes diszkoszvetőjét, a szlovén Kristjan Ceh-t is megtekinthetjük majd verseny közben.

A résztvevők közül sokaknak jövőre ismét szurkolhatunk majd a budapesti világbajnokságon. Az idei versenyről és a szervezéssel kapcsolatos teendőkről, nehézségekről pedig Dr. Dr. Spiriev Bojidar fiát - a Gyulai István Memorial sportigazgatóját - Spiriev Attilát kérdeztük.

Forrás: ATLETIKA.HU

Idén mennyire volt nehéz megtalálni a naptárban a megfelelő időpontot a viadalnak, ha figyelembe vesszük, hogy júliusban szabadtéri atlétikai világbajnokságot, augusztusban pedig Európa-bajnokságot rendeznek?

Az igazi kihívást nem is annyira a világbajnokság és az Európa-bajnokság időpontjai jelentették, hanem, hogy augusztus elején még a Nemzetközösségi Játékokra is sor kerül. Egy olyan atlétának, aki világversenyeken csak egy számban áll rajthoz, talán még nem is jelent nehézséget a részvétel, az olyanoknak azonban, akik több számban is érdekeltek, mindez már nagyon megterhelő. Egy sprinter ugyanis indulhat egyéni versenyszámokban, de akár több váltónak is tagja lehet, és akkor az előfutamokra, elődöntőkre és döntőkre is oda kell állnia. Ha valaki ezeket végigcsinálja, akkor szinte kivitelezhetetlen, hogy mindenhol el tudjon indulni. Ezen felül augusztus elejére még két Diamond League versenyt is betettek, az egyik 6-án Lengyelországban, a másik pedig 10-én Monacóban zajlik majd. Így az idei szervezés igazán embert próbáló, pedig a 2020. és 2021. évi rendezés után, amikor a koronavírus miatt mindent többször újra kellett gondolnunk, azt hittük nehezebb már nem is lehet.

A viadalon szép számmal akadnak visszatérő atléták, akik nem először vesznek részt az eseményen. Természetesen mellettük mindig vannak újak is, akik korábban még nem kaptak ízelítőt a Gyulai István Memorial hangulatából. Kiket könnyebb rávenni az indulásra, kikkel nehezebb egyeztetni?

Az atléták, az edzők és a menedzserek között kitűnő hírneve van már az eseménynek. A versenyzők jól szokták magukat érezni náluk, szeretik a rendezvényt. Ezért visszacsábítani valakit, aki korábban már rajthoz állt a Gyulai Memorialon, nem nehéz, mert szívesen jönnek a sportolók. Akik még nem tapasztalták meg a székesfehérvári hangulatot, azoknál nehezebb célt érni. A legjobb atlétákért pedig nekünk szervezőknek is meg kell küzdenünk. Van, akit már tavaly ősszel megkerestünk, hogy időben elkezdhessük vele a tárgyalásokat. Az egyeztetések olykor 1 évet is igénybe vesznek, sőt, gondolatban mi már a 2023-as eseményre is elkezdtünk készülni.

Jövőre Budapest ad otthont a világbajnokságnak, befolyásolja ez a Gyulai István Memorial lebonyolítását?

A szervezést illetően nem, főként idén, amikor a verseny Székesfehérváron lesz. Ugyanakkor azzal, hogy Magyarországon lesz jövőre a VB, nyilván még nagyobb nemzetközi érdeklődés övezi az eseményt, jövőre pedig hazánk lesz az atlétika figyelmének a központjában.