ultrafutás, világcsúcs, 50K, 50 km, futás idős korban,

Világcsúcsot futott Gene Dykes 50K-n M70-es korosztályban

Forrás: Katharine Lotze / Getty Images
Gene Dykes 73 éves, 3:56:43-as eredménye mellett már csak ezért sem lehet szó nélkül elmenni.

A rekorddöntés az amerikai USATF 50 km-es utcai bajnokságon történt, Gene közel 19 percet javított a korábbi csúcson, ami 4:15:55 volt és 1997-ben állította fel Wilhelm Hofmann.

Ez a futás a 73 éves amerikai futó harmadik világrekordja, ugyanis övé az M70-es 100 mérföldes és 24 órás rekord is. A mostani versenyt a New York-i East Islip-ben tartották, aznap minden ideális volt egy jó futáshoz: napos, de nem túl meleg idő és enyhe szél kísérte az indulókat. Az esemény után Gene elmondta, hogy ez volt élete első olyan maratonja, amit 3 óra 20 alatt tett meg, ám utána még következett közel 8 km. „Jó látni, hogy nem öregedtem meg” – jegyezte meg viccesen a remek formában lévő ultrafutó.

A pálya egy 5 km-es körön zajlott, amiből 10-et futottak, Gene utolsó köre is parádés volt, 22:27 lett, ami 4:29-es átlagtempót takar kilométerenként. A teljes távot átlagosan 4:44-es kilométerenkénti iramban tette meg.

Runner’s World 2021/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/02 (digitális verzió)

Ép testben ép lélek – tartja a mondás. De vajon mennyire igaz ez a valóságban? Mit ad hozzá a mentális erőnkhöz a futás, és fordítva: hogyan javítja teljesítményünket, ha fejben erősek vagyunk? A Runner’s World legfrissebb számában erre a fő kérdésre keressük a választ. Futók, edzők, mentorok és pszichológus segítségével utána járunk, hogy mitől lesz fejben erős egy futó, és hogyan válik ez hasznára a mindennapi életben.

Foglalkozunk a zene teljesítményfokozó erejével, megismerkedünk egy transz futóval, és exkluzív interjút is olvashatunk Kilian Jornet ultrafutó legendával.

A több mint egy éve tartó világjárvány, a bezártság, a korlátozások és a sok- egyedüllét sokaknál a futásban is hozott változást. Megmutatjuk, hogyan érdemes újrakezdeni a futást, és hogyan vehetjük fel újra a tempót a futás izgalmas világával.

Még több infó: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Gene Dykes következő célja Ed Whitlock M70-es maratoni világcsúcsának megdöntése, ami 2:54:48. Erre az október 3-ai London Maratonon szeretne sort keríteni.

Ne feledd, minél idősebb vagy, annál nagyobb hangsúly kell, hogy legyen az olyan kiegészítő tevékenységeken, mint például a nyújtás!