maraton, törölt verseny, olimpia, kvalifikáció,

Elhalasztják a hamburgi NN Mission Maratont, a céldátum egyelőre április 18.

Forrás: Stuart Franklin / Getty Images
Az eredetileg április 11-re tervezett maraton terv szerinti lebonyolítását a koronavírus miatti korlátozások akadályozzák. Ám ez a verseny nagyon fontos annak a több mint 70 sportolónak, akik Tokióra készülnek.

Többek között Eliud Kipchoge is szerepel a rajtlistán, ő leginkább a tavaly októberben futott balul sikerült London Maraton miatt szeretne visszavágni. A szervezők azon dolgoznak jelenleg, hogy valamilyen formában lebonyolíthassák az eseményt, amihez konkrétan új helyszínt kell találniuk.

A kenyai maratoni világcsúcstartó a következőket írja a közösségi oldalán: „az elmúlt hónapokban megtanultuk, hogy rugalmasnak kell lennünk és pozitívnak kell maradnunk.”

Lényegében mostanra hozzászoktunk ezekhez a hírekhez, a szervezők átalakították a versenyzési lehetőségeket a világjárványhoz igazítva az igazolt sportolók és a hobbifutók számára is. Utóbbiak virtuális eseményeken vehetnek jelenleg részt, ám az elit futók esetében ez az út nem járható. Sajnos a COVID-19 ismét bebizonyította, hogy semmilyen módon nem lehet garantálni egy esemény biztonságos útját, még egy kislétszámú versenyét sem. Jelenleg egyetlen héttel halasztották el az eseményt, tehát törlésről még nincs szó. A szervezők a lebonyolításhoz új helyszínt keresnek.

maraton, első maraton, Eliud Kipchoge, hamburg maraton,
Forrás: Getty Images
2013-ban Eliud Kipchoge első maratonjának és első maratoni győzelmének helyszíne Hamburg volt, 2:05:30-at futott pályacsúccsal.

A halasztást bejelentő sajtóközleményben Frank Thaleiser, a Hamburg Maraton ügyvezető igazgatója elmondta, hogy csalódottak voltak a döntés miatt, ám megértik, és minden erőfeszítést megtesznek azért, hogy más helyszínen megvalósítható legyen a verseny.

Több mint 70 atléta állt volna rajthoz április 11-én. Vannak futók, akik számára ez az utolsó lehetőség arra, hogy kvalifikációt szerezzenek a nyári olimpiai játékokra. Ha mégsem tudnak rajthoz állni, nem lesz egyszerű másik versenyt találni még a nyár előtt.

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft