maraton, olimpia, világrekord, paralimpia, kvalifikáció

Véletlenül döntötték meg a maratoni világcsúcsot!

Forrás: Miguel A Amutio / Unsplash
Michael Roeger és iramfutója, Jaryd Clifford maratoni világcsúcsot futott két paralimpiai kategóriában.

A két ausztrál parasportoló a tokiói paralimpiára futott kvalifikációs szintet és úgy hozta a sors, hogy összehoztak 1-1 világcsúcsot, amint ők is meglepődtek. Jaryd Clifford T12-es besorolású látássérült sportoló, Michel Roeger pedig T46-os besorolású végtaghiányos atlétát támogatta iramfutóként. A két besoroláshoz más-más világcsúcs kapcsolódik. Úgy hozta a sors, hogy mind a ketten a saját besorolásuknak megfelelően új világcsúcsot értek el.

Az idők, amiket futottak így néznek ki:

Michael Roeger - T46 WR - 2:18:53 (előző csúcs 2:19:33)
Jaryd Clifford - T12 WR - 2:19:08 (előző csúcs 2:21:33)

Clifford, aki a 2016-os paralimpián versenyzett ausztrál színekben azt válaszolta az eredményre, hogy világrekordja sok okból sokkot okozott. Például azért, mert korábban soha nem futott maratont, ráadásul nem is tervezte befejezni a futást. Addig akarta segíteni Roegert, ameddig csak tudja, végül befutott ő is a célba, 36 km körül fogalmazódott meg benne, hogy végigfutja a teljes távot.

„Pokolian fájt, de ez egy olyan nap, amit soha nem felejtek el” - mondta Jaryd Clifford. Alig 15 másodperccel futott jobbat Roeger, akinek sokkal több tapasztalata van ezen a távon. Ám Clifford több mint két percet javított az eddigi világcsúcson! Azt is elmondta az újdonsült rekorder, hogy soha nem sejtette, hogy ilyen gyors maratont képes futni, pláne, hogy 1500-on és 5000 méteren szokott elsősorban versenyezni. Az atléta ezek után sem tervez maratonon indulni a tokiói nyári paralimpián, viszont aranyesélyes mind 1500-on és 5000 méteren is.

Michael Roeger viszont ezek után nem kérdés, hogy esélyes az aranyra Tokióban. Ő a T46-os besorolású sportolók regnáló világbajnoka maratoni távon, az előző világcsúcs, amit megdöntött, a sajátja volt. 2018-ban indult először maratonon, azóta négyszer döntött világcsúcsot a távon. Az előző paralimpián, 2016-ban még 1500-on indult, akkor bronzérmet nyert.

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft