Borítókép: A Vadlán Ultra Terep titkai

A Vadlán Ultra Terep titkai

Kevés olyan versenyt övez körül akkor szeretet és közkedveltség Magyarországon, mint a Vadlán Ultra Terepet, aminek a Keszthelyi-hegység ad otthont már hét éve. A szervező csapat egyik tagjával, Gelencsér Zoltánnal beszélgettünk a verseny népszerűségének hátteréről.

Végre megkezdődött a 2023-as versenyszezon!

Mostantól szinte minden hétvégére jut egy-egy izgalmas futóverseny az országban, de sokan szeretik magukat külföldön is próbára tenni. A külföldi versenyek népszerűségével vetekszik idehaza egy különleges rendezvény, ami annak ellenére lett elképesztően sikeres, hogy nem a főváros közelében, és még csak nem is Magyarország legtechnikásabb hegységében található.

Ez a Keszthelyi-hegységben megrendezésre kerülő Vadlán Ultra Terep. Talán az egyik legfontosabb ismérve, hogy ezt a versenyt valódi futók rendezik, olyan amatőr sportemberek, akiknek épp úgy szenvedélyük a futás, mint azoknak a versenyzőknek, akik évről évre egyre nagyobb létszámban látogatnak el hozzájuk. A három fős szervezői csapat tagjai közé tartozik Gelencsér Zoltán is, aki arra a kérdésemre, hogy miben látja a verseny népszerűségének titkát így felelt:

„Rendkívül családias hangulatú a rendezvény, és ezért szeretnek hozzánk jönni a futók. Még az a versenyző is, aki nagyon messziről érkezik hozzánk, olyan gondviselésben részesül, mintha haza térne." Zoltán szavait egyébként több, a versenyt megjárt általam megkérdezett futó is megerősítette, mint ahogy kiemelték a frissítő pontok kínálatát és a versenyen dolgozó segítők önkéntes munkáját is.

Kresz Rebeka és Kovács Nóra

„A környékünkön ez ilyenkor valóságos népünnepély. A főszervezőnk, Juhász Péter nagyon jó kapcsolatot ápol azoknak a településeknek a polgármestereivel, akik a frissítő pontokat biztosítják a verseny alatt. A váltóversenyek miatti logisztika szempontjából is fontos döntés volt az útvonal kijelölése során, hogy autóval egyszerűen megközelíthető települések kössék össze az amúgy gyönyörű erdei ösvényeken haladó pálya útvonalát. A települések lakói pedig teljesen magukénak érzik a rendezvényt, és mindenki ott segít, ahol csak tud“ - folytatja Zoltán, aki a házi süteményekről sem felejt el említést tenni.

„Sok futó külön meg szokta nekünk köszönni, hogy kizárólag nem a hagyományos, megszokott frissítőket kínáljuk a pontokon. A lakók mindig kedveskednek különféle házi süteményekkel, saját készítésű falatokkal, amik megmelengetik a futók szívét két kemény szakasz között.“

“Ha nincs ez a verseny, szerintem jó eséllyel soha nem futottam volna a Keszthelyi-hegységben, és szerintem sokan vannak még ezzel így. Pedig annyi érték van abban a cseppnyi kis hegységben. Ott a Sztúpa, a bazalt utca a Kovácsi-hegyen, a három várrom, és az a rengeteg-rengeteg kilátó, amikhez nyilván fel is kell futnunk. Az összeshez :) Nagyon kedvesek és lelkesek a szervezők is, igazi Vadlános család alakult ki a verseny körül és marha jó ötlet az is, hogy a befutónak érem helyett egy kő jár (illetve az én esetemben inkább sziklák voltak azok a kövek.)”
Belus Tamás

A Vadlán Terep Ultra idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre, a nevezésre pedig már a tavalyi évben is nagyon gyorsan elfogytak. Helyek, így ha kedvet kaptál, akár egyéniben, akár váltóban a teljesítésre, akkor légy résen, mert a héten nyílik a regisztráció. A versenyre március 8-án, szerdán indul a nevezés, minden információt ezen a linken megtalálsz!