ultra-trail hungary, ultrafutás, terepfutás,

Ultra-Trail Hungary - A terepfutás kétnapos szentmiséje

Forrás: Ultra-Trail Hungary
Három betű, ami Magyarországon egyet jelent a Pünkösddel, és a terepfutás legnagyobb fesztiváljával. A Salomon Ultra-Trail Hungary két év után kerül újra, immáron hatodik alkalommal megrendezésre.

A főszervező, mindenki Csanyája 38 ország, 1650 futóját várja Szentendrére, és a Pilis legszebb ösvényeire június első hétvégéjén. De hogy lett az UTH az, ami? Egy kis ország csekély létszámú terepfutóinak óriási ünnepélye. Erről is beszélgettünk a verseny alapítójával.

2015-ben, mikor az első UTH-t szervezted, számítottál arra, hogy ekkora esemény kerekedik majd ebből?

Biztos voltam benne, de, azt kell mondjam, még mindig nem értük el azt a mércét, amilyen méretű rendezvényről álmodtam. Persze nem panaszkodhatom, hiszen eddig is, minden évben emelkedett a színvonal, folyamatosan fejlődik a verseny, de még mindig van benne tartalék.

terepfutás, ultrafutás, ultra-trail hungary,
Forrás: Ultra-Trail Hungary

Számodra valahol presztízskérdés, hogy a te nevedhez fűzödjön Magyarország legnagyobb terepfutó versenye?

Ez nem is kérdés, már amikor elkezdtem a szervezést az volt a célom, hogy ez a verseny legyen a mérce, ami olyan magasra teszi a lécet, hogy azt hazai rendezésben ne lehessen megugrani. Amikor az UTH szervezését elkezdtem, már voltak sikeres versenyeim, de azért ez mégiscsak másnak indult. Jártam rendszeresen külföldi expókra, figyeltem, ott hogy működnek a versenyek, mire van igény, milyen a színvonal. Ami az itthoni szokásokkal köszönőviszonyban sem volt.

És egyből érezted a nyitottságot, a befogadó készséget a hazai piacon?

Azért ez egy nagyon hosszú folyamat volt...

Akkor nézzük, hiszen úgyis említetted a kezdeteket, kalandozzunk már egy kicsit a múltban. Hogy lett az UTH-ból UTH?

Kezdjük onnan, hogy a 2000-es évek elején kezdtek nagyobb számban feltűnni a terepfutók itthon. Mivel versenyek ebben az időben nem voltak, így a terepfutók teljesítménytúrákon futottak. Számuk folyamatosan nőtt, így 2006-ban elérkezett az idő, hogy ultratávú terepfutó versenyen is próbára tegyék magukat, és Korányi Balázs szervezésében megszületett a Terep Százas. Az első 3 rendezés a Kinizsi Százas útvonalán, a túrával párhuzamosan zajlott. A futók befizették a túra nevezési díját, plusz a verseny nevezési díját is, így egy érdekes hibrid esemény született. A 2008-as esemény után a Kinizsi Százas rendezői felmondták az addigi szerződést, a két esemény különvált. 2009-ben a Terep Százas új útvonalon, immár független versenyként került megrendezésre. Ebben az évben örököltem meg Balázstól a versenyt, aki kiköltözött Ausztráliába. 2010-től 4 éven át rendeztük ezt Lupus barátommal. Majd 2014-ben éreztem, hogy elérkezett az idő a változásra.

Mi volt a fő oka, hogy szerettél volna egy addig jól működő koncepción változtatni?

Elsősorban az, hogy nem éreztem igazán a magaménak ezt a projektet, mivel nem saját ötletből született. Az útvonalban nem tetszett, hogy a 10-es főutat kétszer is keresztezte, de több dolgon is változtatni szerettem volna, miközben meg volt kötve valahol a kezem. Egyedül jelöltem csütörtöktől a pályát, kint aludtam az erdőben, majd pénteken folytattam és szombaton verseny volt. A fordulópontot végül egy vicces sztorihoz tudom kötni. Hajnali 1 körül mentem haza hulla fáradtan a teherautóval, és a Hidegkúti úton kiugrott elém három nagyon vidám lány, akik épp egy lánybúcsút ünnepeltek. Kértek tőlem egy aláírást, de annyira szürreális volt az egész, hogy másnap nem is emlékeztem rá a fáradtságtól, de a filc, amivel aláírtam a menyasszony pólóját megfogta a kezem, így ugrott be ez a pillanat. Ekkor jöttem rá, hogy rommá dolgozom magam valamiért, ami nem is igazán az enyém, amivel nem vagyok elégedett sem a helyszínt, sem az útvonalat illetően. Úgy voltam vele, hogy vagy lesz valami teljesen más, vagy nem, de ezt így ebben a formában mindenképpen abbahagyom.

terepfutás, ultrafutás, uth,
Forrás: Ultra-Trail Hungary

Hogy kell ezt elképzelni? Felcsaptad a térképet, és elkezdtél új útvonalakat keresni?

Szó szerint. Szentendre számomra mindig egy kedves település volt, így fogtam magam és kimentem bringával. Ekkor tapasztaltam, hogy a Bükkös patak mellett van egy gyalogos ösvény a 11-es főút alatt, így nem kellene a futóknak a főutat keresztezni. Már ez nagyon megtetszett, meg az is, hogy nincs gyalogátkelő, nem kell piros lámpánál várakozni. A belváros hangulata is magával ragadott, így felhívtam a polgármesteri hivatalt, miután otthon is felvázoltam az új ötletet.

Így lett Szentendre az új Chamonix, a város pedig egyből nyitott volt az együttműködésre?

Először egy kedves idősebb hangú hölgy vette fel a telefont, akinek elmondtam, hogy milyen ügyben keresem őket, aki nem akart hinni a fülének és egyből azt mondta, hogy az a csúszós macskakő bizony oltári veszélyes ám, és a futók majd jól elesnek rajta, gondoljam ezt át. Miután meggyőztem, hogy a terepfutás nem életveszélyes, végül a testület döntésig is eljutottunk, majd amint áldást kaptunk, megkezdődött a munka.

Ez a váltás azért jóval túlmutatott azon, hogy átneveztél egy régi versenyt...

Teljes mértékben épp ezért szerettem volna megadni a módját az egésznek, így kapott is egy kis ünnepséget az UTH bejelentése, amire az egykori RUNtotta kávézóban került sor. A RUNtotta nem csupán kávézó, hanem a futók találkozási helyeként is működött, előadások, filmvetítések helyszíne volt, így esett a választásom erre a helyre. Az eseményen több, mint 80 terepfutó jelent meg, továbbá ott volt a Salomon magyarországi képviselője is. A nagy bejelentés pillanata is érdekes volt, amikor elmondtuk, hogy a 2014-es Terep Százas befutóérme nagy érték marad, mert ez volt az utolsó, amit meg lehetett szerezni, mivel nem lesz többé. Erre a leghátsó sorokban leesett egy kanál, és a síri csendet megtörte a csörömpölés, majd bejelentettem, hogy lesz viszont Salomon Ultra-Trail Hungary. A verseny weboldala, az ultratrail.hu és ezzel a verseny összes adata ekkor vált publikussá. Bár sokan szkeptikusan fogadták az UTH hírét, de a valóság rácáfolt a fanyalgásra. Az első rendezésre csaknem kétszer annyian regisztráltak, mint az utolsó Terep Százasra, és megtört a „magyar versenyre nem jönnek külföldiek” tévhit, hiszen 16 országból érkeztek futók, végül 337-en álltak rajthoz. Az UTH-n indulók száma azóta is minden évben növekszik, az idei versenyre már összesen 1755 regisztráció érkezett.

ultrafutás, terepfutás, ultra-trail hungary,
Forrás: Ultra-Trail Hungary

Több külföldi szervező kollégával is jó kapcsolatot ápolsz, rendszeresen jársz expózni, és mindig igyekeztél emelni a verseny színvonalán. Az UTH történetében mik voltak a legfontosabb állomások?

Ezt a kérdést is érdemes az alapoktól megközelíteni. Akkoriban, amikor kezdtük nem volt még például logónk, arculatunk. Miközben külföldön azt láttam, hogy ezeknek a külsőségeknek is mekkora jelentősége van. Az első évben még csak két táv volt a 111 és az 55 km. A harmadik évben került a programba a rövidebb, a mai Visegrád Trail útvonala. Bevezettük a Kids Trail-t, volt City Trail is. A versenyközpont többször költözött, most is új helyszínen leszünk, mert a régi helyen már nem férnénk el.

Technikai infók az idei UTH-n

Frissítőpontok kínálata

Víz, Squeezy izótonikus sportital (narancs és citrom ízben) sótabletta, Coca-Cola, banán, alma, mazsola, aszalt szilva, ropi, Haribo gumicukor, Milka csoki, olivabogyó, sajt, sós és édes kekszek.

Folyadékpontok kínálata

Víz, Squeezy izótonikus sportital (narancs és citrom ízben) sótabletta, Coca-Cola

Melegétel pontok

Az UTH-n Pilismaróton és Pilisszentlászlón, a Szentlászló Trail-en Pilisszentlászlón levest kapnak a résztvevők.

Óratöltő pontok

A korábbi évekhez hasonlóan idén lesz két pont (Pilismarót és Pilisszentlászló), ahol a futók tudják tölteni az órájukat. Garmin, Polar és Suunto töltők várják a lemerült órákat.

Lámpacsere pont

A Dobogókői frissítőponton tud lámpát cserélni az, akinek lemerült, vagy elromlott a lámpája. A csere lámpákat a verseny Tölgyfa szintű támogatója, a Petzl biztosítja.

Milyen újdonságok várnak még idén a futókra?

A korábbi évekhez képest több változás is van. Az első és talán a legfontosabb, hogy a Visegrád Trail átkerült szombatra. Az összes frissítőponton lesznek női higiéniás termékek (betét, tampon). Ha szükség van rá, akkor kérjék a női önkéntesek segítségét. Az UTH-n Pilismaróton és Lepencén, a Szentlászló Trail-en Lepencén van masszázs és kineziotape kezelés, Pilismaróton és Pilisszentlászlón, a Szentlászló Trail-en Pilisszentlászlón kávépont üzemel. A kávét támogatónk, az Illy biztosítja. A kötelező felszerelésből kikerült a tartalék lámpa. A pilisszentlászlói, a visegrádi, a Pap-réti, és a Skanzen frissítőpontok közelében mobil wc-k vannak. Rajtcsomag három féle verzióban választható: Salomon póló, csősál, karmelegítő, a befutó ajándék érem, vagy hűtőmágnes lehet, azonos méretben és anyagból készülnek, csak a mágnesen nincs szalag.

Mik azok a változások, amikre a jövőben még számítani lehet?

Jövőre a Szentendre Trail távja is átkerül szombatra, ennek logisztikai okai vannak elsősorban, így elkülönül a két rövidebb táv, a két ultrától. Erre azért van szükség, mert a versenyzők létszáma már elérte azt a mennyiséget, aminél a különböző távon indulók már zavarhatják egymást.

terepfutás, ultrafutás, ultra-trail hungary,
Forrás: Ultra-Trail Hungary

Két év kimaradt. Milyen várakozások vannak benned?

Nyilván van bennem egy fajta izgatottság a tekintetben, hogy az elmúlt két év elmaradt versenyeinek köszönhetően gyakorlatilag most három regisztrációt fűztünk össze. Volt egy csomó lemondásunk, de jöttek új nevezések, amiket görgettünk magunk mögött már 2020-tól kezdve, így több táblázatot kellett most összefésülni. Az sem titok, hogy ez tipikusan egy olyan szféra, ami erősen megérezte a pandémiát. Így nemcsak azért várjuk már nagyon a versenyt, hogy elérkezzen a pillanat és jól érezzék magukat a futók, hanem azért is, hogy lezáródjon ez a két éves adminisztrációs bonyodalom is.

Ha már említetted a pandémiát, az elmúlt időszakban mi adott számotokra kapaszkodót a nehéz pillanatokban?

Hiszek abban, hogy értéket teremtünk, és rengeteg futónak adunk motivációt a mindennapjaihoz. Olyan célokat, ahol ezrek álma válik valóra. Mindig is azt gondoltam, hogy a verseny a futás ünnepe. Az UTH pedig méltó arra, hogy több ezer ember, futók, a hozzátartozók és a szurkolók együtt ünnepeljenek.

Akkor vasárnap este 21:30-kor pezsgőbontás lesz?

Komolyan az lesz. Aztán hétfőn kialszom magam, és kedden elkezdem szervezni a 2023-as UTH-t.

Újítások, amiket Csanya és a terepfutas.hu vezetett be

2007. Web oldal (Terepfutás.hu)
2009. Éjszakai verseny (Börzsöny Éjszakai)
2011. Előnevezéses verseny (VTM)
2011. Regisztrációs form (Terep Százas)
2012. Pohármentes verseny (Terep Százas)
2012. Masszőr (VTM)
2012. Páros trail verseny (Dupla Élmény)
2013. Befutóérem (Börzsöny Trail)
2013. Hivatásos fotós (Börzsöny Trail)
2013. Létszámlimit (Börzsöny Trail)
2013. Komposztálható tányér (Terep Százas)
2013. Kör (A Kör)
2014. Crew egyenruha (Börzsöny Trail)
2014. Saját jelölő szalag (Gerecse Trail)
2014. Vegetáriánus / Vegan-gluténmentes kaja
2014. Trailer (UTH)
2015. Charity nevezés (Mecsek Trail)
2015. Kötelező felszerelés (VTM)
2015. Sorsolásos bekerülés (Vertical 500)
2015. Infógrafika (UTH)
2016. Guide (2016)
2018. Google térkép (UTH)
2018. Saját tányér (VTM)
2019. Választható befutóérem (UTH)
2021. Női higiéniás termékek a frissítő pontokon (Börzsöny Trail)
2022. Sótabletta és gélek (2022 VTM)

Ezek közül több ötletet is átvettek hazai versenyszervezők.

Egy kis UTH statisztika

Nevezők száma: 1645
Ebből ultra távon indulók száma: 1061
Külföldi versenyzők száma: 285
Ennyi nemzet versenyzői vesznek részt az eseményen: 38
Önkéntesek száma: 250

2019-es adatok:
Meleg étel: 1530 adag
Alma: 160 kg
Csoki: 35 kg
Kóla: 1380 liter
Izotóniás ital: 1270 liter
Jég: 350 kg
Elhasznált műanyag pohár és tányér: 0 db