balaton,ultrabalaton,környezetvédelem

Szuperjó hír! Bezöldül az NN Ultrabalaton

Forrás: Getty Images
Ma derült ki, hogy az Ultrabalaton a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvénye lesz, méghozzá 15 ezer indulóval!

A következő tókerülő futóversenyt az Ultrabalatonok történetében először teljesen zöld szemléletben bonyolítják le. A terepversenyeken már jól bevált, speciális frissítőpoharat is fejlesztettek, amely a használat után akár zsebre is rakható.

Zelcsényi Miklós, az NN Ultrabalaton főszervezője elmondta: elérkezett az a pont, amikor nem elég ott lenni az NN UB-n és nem elég futni, küzdeni, akarni, hanem versenyezni is zölden kell majd, mert a Balatont nem örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

„Európában elsőként és egyedülálló módon (az ilyen létszámú verseny tekintetében) száműzzük az eddig használt műanyag poharakat és eszközöket, ennek eredményeképpen szeretnénk minden idők legzöldebb NNUB-jét megrendezni, bizonyítva azt, hogy odafigyeléssel lehet olyan sporteseményt szervezni, mely abszolút környezetbarát. A versenyt megelőző tésztaparti során papírtányérokat és környezetbarát evőeszközöket használunk az eddigi műanyagok helyett. A frissítő- és váltópontokon felgyülemlő PET palackokat szelektíven gyűjtjük és adjuk le, így ezek újrahasznosítható alapanyaggá válnak. A csapatverseny során a pontokon a terepversenyeken már jól bevált futásra fejlesztett frissítőpoharakba, vagy akár a versenyző által hozott pohárba, kulacsba biztosítjuk a vizet és az izotóniás italokat”
mondta Zelcsényi Miklós.
ultrabalaton,rungreen

Már kész a következő NN UB versenykiírása is, ebből kiderül, hogy az ultrafutók számára 22 szakasz lesz, míg a nagyobb csapatoknak 49 szakaszra osztották a 221 kilométeres távot. A 2020-as NN Ultrabalatont május 14. és 17. között rendezik meg, a mezőny Balatonfüredről indul, és megkerülve a Balatont oda tér vissza. Az szakaszok és a váltópontok megtekinthetők az Ultrabalaton megújult honlapján, de fontos tudni, hogy az ultrafutók (egyéni, páros és trió indulók) egy nappal korábban rajtolnak, mint a nagyobb csapatok.

És, hogy mit jelent még, hogy az Ultrabalaton "bezöldül", azon kívül, hogy nincs több műanyagpohár? A versenyt megelőző tésztapartin a műanyag tányérok és evőeszközök helyett újrhasznosított papírból készült eszközök lesznek, és ezentúl kinyomtatott programfüzet sem áll majd rendelkezésre, hanem helyette egy applikációból tájékozódhatunk majd.

Hatalmas változások, igencsak jó irányba. Ugye, milyen menő?