terepfutás,extrém futás,Ultra Gobi,törölt verseny,Lubics Szilvia

Ultra Gobi: nem indulhatnak külföldi futók a kínai extrémfutáson

Forrás: Ultra Gobi Facebook oldal
Pontosan egy héttel a verseny rajtja előtt, a szervezők törölték a külföldi versenyzők indulási lehetőségét az Ultra Gobin.

Lubics Szilvia, aki maga is indult volna az eseményen, a közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést erről: „Ma hajnalban sokkoló e-mailt kaptam az Ultra Gobi szervezőitől: nem mehetnek külföldi futók a versenyre, a katonaság lezárta a verseny területét a külföldiek előtt.”

Az indoklás szerint a katonai és az állambiztonsági szervek úgy gondolják, hogy a verseny területén tartózkodó külföldiek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. A döntés értelmében sem a sportolók, sem a verseny szervezésében közreműködők, sem a média külföldi munkatársai nem lehetnek jelen az eseményen. A versenyt csak a kínai sportolók számára tartják meg. – Áll a bejegyzésben.

Az Ultra Gobi egy 400 km hosszú, önellátást igénylő, nonstop zajló verseny, 147 órás szintidővel, amely a világ legmagasabban fekvő felföldjén, a 2800 méter magasan elnyúló Tibeti-fennsíkon zajlik. Összesen 50 futóból állt volna a mezőny, köztük 25-en lettek volna külföldiek.

Lubics Szilvia tavaly december óta készül erre a versenyre, amely eddigi legnehezebb megmérettetése lett volna, holnap, azaz augusztus 3-án indult volna Kínába.

A hírről az esemény weboldalán és a közösségi felületén semmilyen hivatalos információ nem elérhető.