atlétika, 10 km, utcai futás, világcsúcs,

Yalemzerf Yehualaw megdöntötte a női 10 km-es utcai futás világrekordját

Forrás: Getty Images
A 22 éves tehetséges etióp atlétanő a spanyolországi Castellón 10K versenyen remekelt tegnap.

29:14-es eredményével megjavította Joyciline Jepkosgei 29:43-as rekordját, valamint a bahreini Kalkidan Gezahegne által tavaly felállított 29:38-as, eddig még nem hitelesített rekordot. Yalemzerf lett az első nő a sporttörténelemben, aki egyrészt 29:30 alatt, illetve rögtön 29:20 alatt képes teljesíteni a 10 km-es távot, akinek ez lehet az első világrekordja, hiszen a tavaly augusztusban futott 1:03:44-es félmaraton – amit kezdetben világcsúcsként kezeltek – végül nem lett rekordidő, mert a pályát 54 méterrel elmérték, rövidebb lett.

A futónő már január elején szerette volna megdönti a világrekordot ezen a versenyszámon, ám pozitív COVID-tesztet produkált és így nem indulhatott el a valenciai eseményen. Ám ezúttal minden összeállt egy jó versenyhez, ahol ideális időjárási körülmények fogadták, szél mentes idő és 12 fok volt. A rekorddöntéshez segítséget is kapott egy holland távfutó, Richard Douma személyében. A nyitó kilométert 2:51-ben tették meg, majd ezt 2:52-es és 2:53-as szakaszok követték. A féltávhoz 14:28-cal érkezett meg, ami az egyik leggyorsabb idő a táv történetében. Innen még akár 29 percen belüli 10K is összejöhetett volna! A táv második felében kicsit lassult a ritmus, a hetedik kilométer „csupán” 3:00 volt (ez lett a leglassabb kilométer), de az utolsó kilométerre tudott tempót váltani és 2:52-es utolsó ezerrel, 29:14-gyel csapott a célba. A táv második felét 14:46-os idő alatt teljesítette.

Wooooooooorld Record! 🧡 Yalemzerf Yehualaw runs 29:14 min to break the 10km World Record. #nnrunningteam

Posted by NN Running Team on Sunday, February 27, 2022

A 10 kilométeres pályaidőket tekintve mindössze két sporttársa tudott ennél az időnél jobbat futni, honfitársa, Letesenbet Gidey 29:01:03-mal és a holland Sifan Hassan 29:06:82-vel.

A második helyen a kenyai Vicoty Chepngeno ért be, ideje 30:14 lett, harmadik helyen pedig a szintén kenyai Mercy Cherono ért, 30:48-cal.

„Nehéz volt számomra, hogy januárban nem versenyezhettem Valenciában, de folytattam az edzéseket, és nagyon optimistán tekintettem erre a versenyre” - mondta a friss világcsúcstartó, akinek példaképei közé olyan futók tartoznak, mint Haile Gebrselassie és Meseret Defar. „Tudtam, hogy ott a lábamban a világcsúcs. Olyan eredményt akartam elérni, aminek megdöntése kihívást jelent azoknak a sportolóknak, akik a közeljövőben ezt megkísérlik.”

Az előtte álló célokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy félmaratont fog futni a következő hónapokban valamikor, illetve továbbra is marad aszfalton a pálya helyett és az év második felében maratonon is debütálna, valamint a novemberi félmaratoni világbajnokságon szeretne rajthoz állni.

A férfiak versenyét a kenyai Ronald Kwemoi nyerte 27:16-os pályarekorddal testvére, Samwel Chebolei (27:18) előtt, majd az etióp Tadese Takele futott be harmadikként 27:20 perces időeredménnyel.

A verseny TOP 5 eredménye

Nők

1. Yalemzerf Yehualaw (ETH) 29:14
2. Vicoty Chepngeno (KEN) 30:14
3. Mercy Cherono (KEN) 30:48
4. Naomi Chepngeno (KEN) 31:33
5. Valentine Jebet (KEN) 32:51

Férfiak

1. Ronald Kwemoi (KEN) 27:16
2. Samwel Chebolei (KEN) 27:18
3. Tadese Takele Bikila (ETH) 27:21
4. Thierry Ndikumwenayo (BDI) 28:04
5. Hicham Sigueni (MAR) 28:58

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft