félmaraton, világcsúcs, női világcsúcs,

Női félmaratoni világcsúcs dőlt meg ismét, Yalemzerf Yehualaw az új rekorder

Forrás: Getty Images
Az etióp futónő számára egy álom vált valóra ezzel az eredménnyel.
A cikket frissítettük!

A csúcsdöntés nem valósult meg, mert a pályát elmérték, 54 méterrel rövidebb volt!

1:03:44-et futott, azaz 18 másodperccet faragott az előző rekordon (1:04:02), ami a kenyai maratoni világbajnok Ruth Chepngetich nevéhez kapcsolódik és áprilisban futotta Isztambulban. Az eredményt az írországi Antrim Coast Félmaratonon érte el.

„Egy álom vált valóra számomra” - mondta a 22 éves Yehualaw. „Már kétszer próbáltam megdönteni a világrekordot, de nem sikerült.” Nagyon fontos eredmény ez a futónő számára, hiszen több kudarc is érte az elmúlt időszakban. Például nem tudott szintet futni 10 000 méteren a tokiói olimpiára, a tavaly októberi félmaratoni világbajnokság bronzérmet érő helyezésével sem volt megelégedve, ugyanis aranyért indult.

🚨 WORLD RECORD 🚨 Yalemzerf Yehualaw 🇪🇹 takes the win at Antrim Coast Half Marathon and sets a world record for the...

Posted by World Athletics on Sunday, August 29, 2021

Yehualaw 2019-ben mutatkozott be a nemzetközi futóporondon, miután megnyerte a Rabat Félmaratont 1:09:13-mal. Néhány hónappal később a Delhi Félmaratonon második lett, majd bronzot nyert a félmaratoni világbajnokságon. Ezután ismét Delhi következett és ismét félmaraton, de győzelemmel ünnepelhette a futást, ami 1:04:46-tal minden idők második leggyorsabb női félmaratoni ideje volt. Ezen még hat másodpercet faragott az áprilisi isztambuli félmaratonon – itt futotta a kenyai Ruth Chepngetich az előző világcsúcsot érő időt – és 1:04:40-nel második lett úgy, hogy sokáig ő vezetett, ám végül Ruth jobban tudott hajrázni. Ezek után nem csoda, hogy őszinte boldogsággal tölti el a világcsúcs, amit sikerült elérnie.

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft

A férfiak mezőnyében is etióp győzelem született, az országos csúcstartó Jemal Yimer szoros versenyben, mindössze 1 másodperccel nyert (1:00:30) honfitársa Tesfahun Akalnew (1:00:31) előtt, illetve a harmadik befutóra sem kellett soká várni, 2 másodperccel maradt le az ezüstöt érő helyről Shadrack Kimining (1:00:32), így ő harmadik lett.

A verseny eredményeit ITT lehet böngészni.