maraton, korosztályos világcsúcs, félmaraton, 3 órán belüli maraton,

76 három órán belüli maratont futott eddig a ma 71 éves holland férfi, aki ráadásul friss korosztályos rekorder

Forrás: Getty Images
Jo Schoonbroodt egy belga maratonon állította fel az új rekordot, 4 másodpercet faragva az előző világcsúcsból.

A Maastrichtban élő futó – aki nem mellesleg helyi ASICS frontrunner, tehát még közösségi szerepvállalásban is aktív – 2:54:19-cel döntötte meg az amerikai Gene Dykes 2:54:23-as rekordját. De Jo Schoonbroodt-nak nem ez az első három órán belüli maratonja, hanem valójában a 76. Többször került már a rekord közelébe, de eddig nem volt módja sporttörténelmet írni. Tavaly 2:56:37-tel korosztályos Európa-rekordot futott, majd az év folyamán Rotterdamban faragott még egy cseppet ebből az elképesztő időből, 2:55:20-ra.

Végül a rekordot érő versenyen, minden klappolt számára: „Szerencsére volt egy nagy csoport félmaratonista, akikhez az első körben csatlakoztam és meg tudtak védeni az északkeleti széltől. Az első kört 1:26:18-cal fejeztem be, ami a vártnál gyorsabb lett, világcsúcs időn belüli eredmény. A második körben pedig futótársam, Frank Driessen segített a nehéz szeles szakaszokon.”

Tíz kilométerre a céltól még egy biciklis kísérő is segítségére sietett, aki a rekordidőhöz szükséges tempót diktálta Jo Schoonbroodt számára. Ezt a támogatást az előző csúcsdöntő kísérletek alkalmával nem vette igénybe, pedig, ahogy maga Jo fogalmaz: „ha lefutsz egy gyors maratont, nem vagy olyan friss a végén, hogy magad is tudd, milyen tempót kell tartani!”

„Tíz kilométerrel a vége előtt éreztem, hogy a lábaim egyre nehezebbek. Raoulnak, a biciklis kísérőmnek, azonban volt egy különleges trükkje arra, hogyan motiváljon. Elővette a telefonját, és bekapcsolt egy Eddy Wally dalt, amit nagyon szeretek. Egyik futót a másik után előztem meg és a célig repültem, miközben Gene Dykes korábbi rekord ideje egyre távolabb került.”

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

„Minden lapszámot imádok, és hiába olvasom el a készítés folyamatában úgy legalább négyszer a cikkeket, alig várom, hogy nyomtatásban is megjelenjen és átlapozhassam újra az egészet! Fantasztikus szakértőink és szerzőink ezúttal is mindent megtettek azért, hogy ne csak hasznos tanácsokkal, de izgalmas olvasmányokkal is ellássanak, és segítsenek téged a versenyszezonból és magadból is kihozni a maximumot az előtted álló hetekben.” – írja Birta Brigi, a lap főszerkesztője. A Runner’s World e lapszámának címlapján a friss maratonista, Nyári Diána színésznő szerepel, aki első maratoni élményeit osztja meg velünk a belső oldalakon. Először lefutni ezt a távot mindenki számára hatalmas élmény, rajta keresztül újra átélhetjük az elsőt, vagy épp álmodozhatunk róla! Csere Gáspár többszörös félmaratoni és maratoni országos bajnokkal az idei terveiről és tavaly év tapasztalatairól beszélgettünk. Izgalmas célokkal vágott neki 2022-nek, mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, mit valósít meg! A magazinban egy 24 oldalas Giro d’Italia mellékletet is találsz, hiszen megjelenésünk után itt a Nagy Rajt, ezúttal Budapestről indul a legendás kerékpáros verseny! Sok érdekes infót olvashatsz a versenyről, hasznos tanácsokat a bringázásról, na meg exkluzív interjút az 1987-es győztessel, Stephen Roche-sal és Valter Attilával! Hogy a futóversenyeid jól sikerüljenek, futóedző szakértőnk versenychecklistet készített neked, így a nem várt akadályokra is felkészülhetsz, és boldogan érhetsz célba! Azt pedig mind tudjuk, hogy az edzéseken túl a megfelelő táplálkozás is mennyire fontos a jó teljesítmény és egészséges közérzet miatt, táplálkozási rovatunkban egy Street Kitchen mellékletet is találsz olyan harapnivalókkal, amelyek gyors energiaforrást jelentenek edzés vagy versenyek előtt! Még több információ: ITT

995 Ft

1095 Ft

Annak ellenére, hogy az utolsó 500 méteren komoly izomgörcsök gyötörték, 4 másodperccel felülírta a korábbi világcsúcsot és 2:54:19-ces célidővel ünnepelhetett, mint új rekorder. A 71 éves futó Ukrajna előtt tisztelgett azzal, hogy sárga trikót és kék rövidnadrágot viselt a versenyen.