Borítókép: Új gyorsasági rekord a Denalin

Új gyorsasági rekord a Denalin

Forrás: Karl Egloff Facebook oldal
Az ecuadori-svájci hegyifutó, Karl Egloff megdöntötte a Denali* gyorsasági rekordját, mind felfelé, mind pedig az FKT-t (fastest known time). Utóbbi az alaptábortól oda-vissza számolt összidőt jelenti.

Ebben egyetlen perccel volt csak jobb, mint a korábbi rekorder Kilian Jornet. Az új FKT 11 óra 44 perc. Felfelé két órával gyorsabb volt, mint Kilian. Az új rekord az alaptábortól a csúcsig 7 óra 40 perc. A táv 26,55 km, a szintemelkedés 4060 m. Az ereszkedésben két órával lassabb volt, mint Kilian (4 óra 4 perc), de Kilian lefelé síelt, így neki elég volt két óra. Értelemszerűen a hegy normál útján, a nyugati pilléren haladt. Szólóban mászott, hű társa, Nicholas Miranda szakmai tanácsaival a háttércsapat szerepét töltötte be.

hegyi futás,hegymászás,terepfutás,gyorsasági rekord,Karl Egloff,Denali
Forrás: Karl Egloff Facebook oldal

Ezzel már négy csúcson Egloff tartja a gyorsasági rekordot a Seven Summits hét csúcsa közül: Denali, Aconcagua, Kilimandzsáró, Elbrusz. Célja, hogy mind a hét csúcson rekordot döntsön. Több, ismert dél-amerikai hegycsúcson is övé a legjobb idő: Csimborasszó (6.263 m, Ecuador), Huascarán (6,650 m, Peru), Cotopaxi (5,897 m, Ecuador), Cayambe (5,790 m, Ecuador), Cerro Plomo (5,424 m, Chile).

hegyi futás,terepfutás,Zegama-Aizkorri,Karl Egloff
Forrás: Karl Egloff Facebook oldal
Karl Egloff június 2-án a Zegama-Aizkorri-n volt Kilian mezőnytársa, ám futása – saját bevallása szerint – nem sikerült túl jól, az 52-ik helyen ért célba, 4:45:23-as idővel.

*A Denali 6168 méteres csúcs, Észak-Amerika legmagasabb hegye Alaszkában.

forrás: Hóhatár Facebook csoport