félmaraton, csak női mezőny, női futás, világcsúcs,

Peres Jepchirchir megdöntötte a kizárólag női mezőnyben futott félmaratoni világcsúcsot

Forrás: Reinaldo Coddou H. / Getty Images
A 26 éves kenyai futónő 1:05:34-et futott a prágai RunCzech félmaratonon.

A verseny meghívásos esemény volt, kizárólag női elit futóknak szervezték. Peres Jepchirchir 37 másodperccel futott jobbat az etióp Netsanet Gudeta által 2018-ban elért 1:06:11-es szintén női mezőnyben futott világcsúcshoz képest.

Jepchirchir a 16 és fél körös pályán, amit a prágai Letna parkban alakítottak ki, az első 10 km-en 30:32-t futott, az első 20 perc után már elfutott az üldözőktől és bár lassult a táv második felére, mégis világcsúcs alatt célba ért. A mezőnyben összesen 9 női futó indult, a világcsúcsdöntést iramfutók segítették. A futónő egyébiránt 1:04-et szeretett volna futni, ám az elért időeredménynek is örült.

Jepchirchir 2017-ben két hónapig vegyes mezőnyben is állított már fel félmaratoni rekordot, ami 1:05:06 volt és Ras Al Khaimah-ban érte el. Mostani ideje minden idők tíz leggyorsabb női félmaratoni ideje között van. A jelenlegi vegyes mezőnyben elért világcsúcs nagyjából 1 perccel gyorsabb, 1:04:31 és idén februárban az etióp Ababel Yeshaneh futotta.

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft

Két különböző női világrekordot tartanak nyilván. A vegyes mezőnyű női rekord eléréséhez a futó használhat férfi iramfutókat is, a női mezőnyben csakis női iramfutók segíthetnek és a mezőnyben sem lehet férfi futó.