terepfutás,Alpok,Transalpine Run,Run2,páros verseny

Transalpine Run: ízelítő egy kultikus verseny világából

15-ik alkalommal rendezték meg azt a több napos, az Alpokon keresztül vezető, páros, magashegyi terepfutóversenyt, amelyen egy különös véletlen folytán magam is rajthoz állhattam.

2005 - Ebben az évben már túl voltam az első maratonon és megcsináltam az első Mátrabércet. Magyarországon ekkor még nem volt se Ultrabalaton, se Balaton Szupermaraton, csapatversenyek közül a Bécs-Budapest Szupermaraton élte fénykorát.

Ebben az évben harmadik alkalommal rendezték meg az Ultra-Trail du Mont Blanc-t és első alkalommal a GORE -TEX Transalpine Runt.

A Transalpine útvonalának jellemzője, hogy Németországból, Obersdorfból vagy Garmisch-Partenkirchenből indul a 7, illetve 8 napos verseny és az Alpok hegyvonulatait déli irányban átszelve Sulden vagy Brixen városában ér véget. Az egyes napokon jellemzően 35-45 km-es szakaszokat kell teljesíteni és szakaszonként 2000-3000 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni. Összességében 260-280 km körüli a teljes táv és 15 000 méter a szintemelkedés és csökkenés. Csak párban (férfi, női és vegyes kategóriában) teljesíthető. A versenyről már régen hallottam, több futóismerősöm is indult rajta korábban. Tavasszal mondta Nedjalkov Balázs, hogy Olivérrel (Lőrincz Olivér, terepultra futó, futó edző) párban tervezik.

terepfutás,Alpok,Transalpine Run,Run2,páros futóverseny

Májusban Belák Balázs barátom hívott fel, hogy lennék-e a futótársa a Transalpine RUN2 versenyen, ha a Miénk a terep tippelős játékban kisorsolják. A RUN2 futam ízelítő a tradicionális versenyből. Az útvonal ugyanaz, de csupán az első 2 szakaszt kell teljesíteni. Miért is ne – volt a válaszom – de egyben legyintettem is rá, hisz ugyan mi az esélye annak, hogy őt fogják kisorsolni. Aztán az Ultra-Trail Hungary idején megtörtént a sorsolás és kihúzták pont őt! Hívott is azonnal, hogy megyünk, benne vagyok-e még. Persze rávágtam, hogy igen!

A verseny előtt pár nappal átfutottam az útvonalat, szintrajzot és pár egyéb fontos tudnivalót, hogy lesz-e frissítőpont, van-e kötelező felszerelés, szóval képbe hoztam magam. A RUN2 versenyszám két napos. Az első nap 40 km / 2300 m+D, a második nap 28 km / 1800 m+D volt a hossz és a szintkülönbség. Valójában két külön versenynek is megállná a helyét, de így egymást követő nap valóban különleges kihívás. „TRAIL IS MY ART” ez volt a csapatnevünk, amellyel neveztünk.

terepfutás,Alpok,Transalpine Run,Run2,páros futás
terepfutás,Alpok,Transalpine Run,Run2,páros futás

Ha lehet egy eseményről azt mondani, hogy nívós, akkor ez az. Sok szempontból olyan minőséget képvisel, amelyet még máshol nem tapasztaltam. Az a futó, aki ezen indul, arra számítson, hogy különleges kényeztetésben részesül. Az ajándékcsomag, az útvonal szépsége, a versenyek utáni catering, a szolgáltatások 2 vagy 8 napra, mind mind olyan érzést adnak, hogy itt megbecsülnek téged és előkészítik a talaját annak, hogy visszatérő versenyző legyél. A presztízst és a minőséget tükrözi a nevezési díj mértéke is. Ki-ki felkészültségének megfelelően megtalálja a kihívást akár a 2 napos, akár a 8 napos megmérettetésen.

Számomra a 2 napos verseny is tartogatott nehézségeket. Az első nap a szokatlanul nagy hőséggel kellett megküzdeni, míg a második nap - a rövidebb táv ellenére - fáradt lábakkal kellett a jelentős szintkülönbséget leküzdeni, ami komoly kihívást jelentett.

terepfutás,Alpok,Transalpine Run,Run2,páros futóverseny
terepfutás,Alpok,Transalpine Run,Run2,páros futóverseny

Azt tapasztaltuk, hogy ez a többnapos, Alpokon átívelő csapatverseny többet ad érzésekből, kalandból, önismeretből, mint azt korábban feltételeztük volna. Ezt talán Olivér és Balázs, a Salomon Team Hungary csapat tagjai is megerősíthetik. A Transalpine bébitávján, a RUN2 betétszámon végül kategóriánk 7. helyét szereztük meg, a Salomon Team Hungary csapat pedig kategória 6. helyen végzett, ők persze a 8 napos, teljes távon finisheltek. Rajtuk kívül még egy magyar páros teljesítette a teljes távot: Kertész Kata és Szigeti Csaba a Coffeerun Hungary csapat tagjaiként.