ultrafutás, hirtelen szívhalál, marathon des sables, haláleset,

Egy francia ultrafutó életét vesztette a Marathon des Sables versenyen

Forrás: Erik SAMPERS / Getty Images
Bár néhány percen belül kapott orvosi segítséget a futó, sajnos az életét végül nem sikerült megmenteni.

A hatnapos, 251 km hosszú sivatagi verseny második napján történt a tragédia, ami hirtelen szívmegállás miatt következett be. Az ötvenes évei elején járó férfi minden orvosi követelményt teljesített a verseny lebonyolításához, és az első szakaszt gond nélkül teljesítette. A verseny második napján azonban összeesett, két sporttársa, akik mind a ketten orvosok, azonnal segítségére siettek, sőt perceken belül helikopterrel megérkezett a rendezvény orvosi stábja is, ám a 45 percen át tartó újraélesztési kísérletet követően végül nem tudták megmenteni. A Marathon des Sables 35 éves történetében ez volt a harmadik haláleset.

„Az elhunyt versenyző és családja iránti tiszteletből megőrizzük a névtelenségét” - mondta Patrick Bauer, a verseny igazgatója az eset után kiadott sajtóközleményben. Azt is elmondta, hogy a férfi szeretteit értesítették, és egyúttal a verseny stábja együttérzését és részvétét fejezte ki a családnak.

„Annak érdekében, hogy tiszteletben tartsuk azokat a futókat is, akik felkészültek a versenyre, úgy döntöttünk, hogy folytatódik az esemény” - mondta Bauer. „Ám az elhunyt futótársunk előtt is tisztelgünk azzal, hogy a harmadik szakasz rajtja előtt egy perces néma csenddel emlékezünk rá és a szomorú esetre.”

ultrafutás, extrém futóverseny, halál, tragédia, hirtelen szívhalál,
Forrás: Erik SAMPERS / Getty Images

Marathon des Sables története

A verseny a francia Patrick Bauer ötlete nyomán jött létre, aki 1984-ben gyalog és egyedül járta be a Szahara sivatagot. 350 kilométert tett meg 12 nap alatt anélkül, hogy egyetlen oázist vagy sivatagi közösséget érintett volna az útja során. Két évvel később, 1986-ban maga is lefutotta az első Marathon des Sables-t. Huszonhárom futó vett részt a versenyen.

2009-ben már több mint 1000 futó vett részt az eseményen, és létrejött a Solidarité Marathon des Sables egyesület, aminek célja olyan társadalmi problémákat érintő projektek kidolgozása, melyek hátrányos helyzetű embereknek (gyermekeknek és felnőtteknek) az egészségügy, az oktatás és a fenntartható fejlődés területén nyújtott segítséget a verseny központjának otthont adó Marokkóban.

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

A Runner’s World magazin legújabb számában számos témát körbejárunk, ami egy hobbisportolót foglalkoztathat: mit ad a futás azon túl, hogy egészségesebb, fittebb leszel tőle? Hogyan hangolhatod össze a munkával és családdal? Természetesen ezúttal sem maradnak ki azok a témák sem, amik a teljesítményed javulásában segítenek: szakértőink táplálkozási és edzéstippjei abban lesznek nagy hasznodra, hogyan hozd ki ebben a zsúfolt versenyszezonban magadból a maximumot.

Ha pedig megfordítod a lapot, egy 39 oldalas ‘Futás 40 felett’ mellékletet találsz, amely a szervezet élettani változásaitól kezdve, az edzéseken át, a sérülésekig, regenerációig, fogyókúráig sok hasznos témát boncolgat, ami ebbe a korba lépve hasznos és fontos! További információ: www.runnersworld.hu/megjelent

 

595 Ft

A COVID-19 járvány miatt a 2020-as Marathon des Sables-t elhalasztották áprilisról szeptemberre, végül törölték.

A verseny győztes futója évek óta marokkói, sőt a jelenleg is versenyben lévő Rachid el Morabity hétszer nyerte. De előszeretettel teszik próbára magukat terepultra berkekben ismert futók is, mint például az idei UTMB harmadik helyén befutó francia Mathieu Blanchard vagy a női mezőny kiválóságai közül az amerikai Magdalena Boulet és a holland Ragna Debats.