maraton, Chicago Maraton, nagyvárosi maraton,

Törölték a Chicago Maratont, ezzel a harmadik nagy amerikai maraton is elmarad

Forrás: Getty Images
A World Marathon Majors sorozat amerikai versenyei közül Chicago az utolsó a sorban a törölt versenyeket illetően.

Október 11-én lett volna idén a Chicago Maraton, ám a szervezők bejelentették, hogy a hagyományos lebonyolítású eseményt nem tartják meg a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor a virtuális változat részleteinek kidolgozása most is zajlik.

Chicago volt az utolsó az amerikai versenyek közül, ami a hat nagyvárosi maratoni sorozat, a World Marathon Majors (WMM) idei eseményei közül nem tartható meg. A Boston Maraton áprilisról szeptemberre került, majd pár hete bejelentették, hogy elmarad, ugyanerre a sorsra jutott a hagyományosan november elején lévő New York Maraton. Az idei lett volna az 50. verseny, de a jubileumra egy évet várni kell. Szintén WMM esemény volt a februári Tokió Maraton, amit ugyan megtartottak, de csak az elit mezőny rajtolhatott el. Az európai versenyek közül Berlin az idei évre már elköszönt a futóktól, London még kitart amellett, hogy megtartják az eseményt.

A Chicago Maratonra nevezett futóknak lehetősége van a következő három évre áttenni az indulás lehetőségét, vagy nevezési díj visszatérítést kérhetnek.

maraton, chicago maraton, Mo Farah
Forrás: Getty Images

A versenyt 1977-ben rendezték meg először, abban az évben 2128 célba érkező volt. A gyors és sík pálya több országos és világrekord helyszínévé tette a várost. A legutolsó világcsúcs éppen tavaly született ezen a pályán, a kenyai Brigid Kosgei 2:14:04-gyel megdöntötte Paula Radcliffe 2003 óta fennálló világrekordját. A Chicago Maratonon nagyjából 45 000 futó indul, a világ második legnagyobb maratonja New York mögött.

maraton, világcsúcs, Brigid Kosgei,
Forrás: Getty Images

Jordan Hasay, aki 2017-ben a második helyen ért célba a női mezőnyben és 2:20:57-es idejével az amerikaiak második leggyorsabb maratonját futotta, azt mondta erre a hírre: „Együtt érzek minden sportolótársammal és a nagy, városi maratonok szervezőivel, akiknek vissza kellett vonulniuk a vírus miatt, de úgy érzem ez a biztonságos döntés és tudom, hogy óriási ünnep lesz mindannyiunk számára, amikor ismét versenyezhetünk.”

maraton, chicago maraton, Jordan Hasay
Forrás: Getty Images
Jordan Hasay, 2017-ben a második helyen ért célba a Chicago Maraton női mezőnyben. 2:20:57-es idejével az amerikaiak második leggyorsabb maratonját futotta

A versenyszervezők jelenleg az esemény virtuális változatán dolgoznak.

„Reméltem, hogy október 11-én, vasárnap mindenkit láthatunk a rajtvonalnál, de elsődleges mindig a résztvevők és a szervezők biztonsága és egészsége” - mondta Carey Pinkowski, a verseny igazgatója. „Megértjük a csalódást, amikor visszatérünk Chicago utcáira, olyan ünnepi pillanatot fogunk megélni, amiben megmutatkozik a futóközösség ereje, kitartása és ismét elérjük a célvonalat.”