Terry Fox,A reménység maratonja,maraton,rákkutatás

Terry Fox reménység maratonja 40 éves

1980. április 12-én egy 21 éves fiatal srác a jobb lábát az Atlanti-óceánba merítette a kanadai St. John's városánál…

Ez a srác Terry Fox, kanadai atléta és kosárlabdázó volt és a jobb lába, amelyet a sós óceáni vízbe mártott, mesterséges volt. A lábát három évvel korábban amputálták, miután rákot diagnosztizáltak nála. Azért kezdett futni, hogy felhívja a figyelmet a rákkutatás fontosságára és adományt gyűjtsön ehhez. Terry Fox azt tervezte, hogy keresztülfut Kanadán, Új-Fundlandtól a Brit Columbiai tartományig. Ezt a célját végül nem tudta megvalósítani, ám hihetetlen örökséget teremtett, amely még most 40 évvel később is él.

A remény maratonja

Fox másfél évig edzett, és több mint 5000 kilométert tett meg, miközben készült a transz-kanadai futásra. 1980 áprilisában indult. A futás során legjobb barátja, autóval kísérte őt. Tette több millió ember figyelmét keltette fel. Az eleinte magányos akcióhoz idővel többen és egyre többen csatlakoztak, honfitársai várták a megjelenését, hogy csatlakozhassanak hozzá.

143 napig futott és 5373 kilométert tett meg, az Ontarióban lévő Thunder öbölig. Addigra a rák elterjedt a tüdejében is, ez arra kényszerítette, hogy hamarabb hazatérjen a tervezettnél. Amíg futott, naponta majdnem teljes maratonokat teljesített. Kevesebb mint egy évvel azután, hogy befejezte a futást, 1981 júniusában mindössze 22 éves korában Terry Fox elhunyt.

Terry Fox,remény maratonja,rákkutatás
Forrás: Getty Images
Terry Fox emlékmű a kanadai Ontarióban lévő Thunder öböl közelében.

Az örökség folytatódik

Most, négy évtizeddel később is tudják – a kanadaiak biztosan –, hogy kicsoda Terry Fox. A nevével fémjelzett alapítvány továbbra is pénzt gyűjt a rák kutatására, hagyományosan minden év szeptemberben nagyszabású eseményen, a Terry Fox Run-on emlékeznek meg a fiatalon elhunyt sportolóról. A Terry Fox Run azonban már világszerte ismert és szervezett adománygyűjtő eseménnyé vált, a mai napig több mint 750 millió dollár gyűlt össze az alapítványon keresztül a rákellenes kutatásokra. Az idei, kanadai Terry Fox Run szeptember 20-án lesz.