futás, atletika

Te tudod, hogy mennyit futsz 100-on?

Forrás: Getty Images
Amatőr futók számára a “szigetkör” egy ikonikus fogalom. Számon tartjuk a rekordokat, pontosan tudjuk, hogy mikor mennyi volt az egyéni csúcsunk a Margitszigeten. 30 perc alatt futni jó eredménynek, 25 perc alatt abszolválni már kiemelkedő teljesítménynek számít. A 20 perc alatti idő pedig komolyabb sport múltat, vagy hosszabb felkészülést feltételez.

Eloszlatva tehát a tévhitet, egyáltalán nem kell profi sportolónak lenni ahhoz, hogy kipróbálhassuk milyen gyorsak vagyunk 100 méteren. Június 23-án rendezik ugyanis a Mennyit futsz 100-on? esemény budapesti selejtezőjét a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, ahol bárki letesztelheti robbanékonyságát, valamint megtudhatja mennyi idő kell neki egy egyenes teljesítéséhez a stadionban. Aki kicsit kételkedik rajtolási tudásában, vagy nem biztos a helyes futótechnikáját illetően, annak sem kell otthon maradnia, lesz lehetőség ezek gyakorlására a helyszínen. Budapesten kívül még Debrecenben és Pápán is lehet nevezni előfutamokra, idén először pedig külön gyerekfutamot is rendeznek. Érdemes regisztrálni az eseményre, mert minden induló kedvezményes jegyet kap a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjra.

A szervezők ezen a 100 méteres síkfutáson keresztül szeretnének lehetőséget biztosítani minden mozogni vágyónak, hogy közelebb kerülhessen a sztár atléták világához. Az esemény leggyorsabb lábú futói számára ugyanis augusztus 8-án Székesfehérváron rendezik a döntőt Gyulai István Memorial keretén belül. A végső futásra a világ ötödik legrangosabb egynapos atlétikai eseményén kerül majd sor, ahol a döntősök hat olimpiai bajnok, köztük három jelenlegi világcsúcstartó előtt mutathatják be sebességüket. És ki tudja, hogy közülük kiknek lehet majd ismét szurkolni a majdnem 1 év múlva, a 2023. augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon?