atlétika, fedett pálya, országos csúcs,

Szögi István megdöntötte a fedett pályás 1 mérföld magyar rekordját az ostravai Silver-versenyen

Forrás: Adolf Horsinka, Czech Indoor Gala 2023.
Csütörtökön több kiváló atlétánk is részt vett a csehországi Ostravában rendezett Czech Indoor Gala elnevezésű WA Silver-kategóriás fedett pályás versenyen.

Szögi István 1 mérföldön állt rajthoz, és a hatodik helye mellé társuló 3:58.00 perces időeredményével új fedett pályás országos csúcsot állított fel a távon. Az eddig élő rekordot Tölgyesi Balázs tartotta 4:00.91-gyel még 1997-ből. A veszprémi SVSE-ben edző Szögi ezzel már három fedett pályás rekordot tudhat magáénak, hiszen 1500 és 2000 méteren is övé a valaha volt legjobb magyar eredmény.

„Ezt a csúcsot is kinéztem egy-két éve, azonban Európában nem futnak gyakran mérföldet. Utoljára én is az Egyesült Államokban futottam. Ezért is örültem neki, amikor a menedzserem jelzett, hogy ez a táv is szerepel az ostravai programban. A futás eleje kicsit kaotikus, lökdösődés volt a rajtnál, ráadásul a nyulak is gyorsabban kezdtek. Aztán beálltunk egy jó tempóra, és úgy éreztem, hogy nagyot fogok tudni hajrázni. Ez sajnos nem sikerült annyira jól, mint szerettem volna, de összességében nem vagyok csalódott a szezonbeli első futásom után. Pláne úgy, hogy a múlt héten még pár napot lázasan feküdtem otthon, és kisebb sérüléssel is bajlódtam. A lényeg, hogy az isztambuli fedett pályás Európa-bajnokságra kerüljek minél jobb formába” – mesélt a futásáról a friss csúcstartó.

Az ostravai 1 mérföld futama, vagyis Szögi István országos csúcsot jelentő futása megtekinthető:

További eredmények a versenynapról, Huller Dániel is szépen szerepelt 800 méteren. A VS Dunakeszi fiatalja 67 századra megközelítve egyéni csúcsát, 1:48.82-vel az ötödik helyen zárt. A Debreceni SC-SI atlétái közül Kerekes Gréta és Szűcs Valdó 60 méteres gátfutásban volt érdekelt. Kerekes az előfutamában harmadik lett 8.14 másodperccel, majd a döntőben 8.12-vel a hatodik helyen ért célba. Szűcs ezúttal 8.03 másodpercet tudott, és futamötödikként nem került a fináléba. A rúdugró Klekner Hanga 432 centimétere, pedig a hetedik helyezést jelentette Ostravában.

Forrás: www.atletika.hu